Hamilelikte Anormal Tansiyonun Etkileri Nelerdir?

0
957
hamilelikte-anormal-tansiyon-

Hamilelik sırasında vücudunuz, bebeğin büyüme ve gelişimine uyum sağlamak için çok sayıda fiziksel değişikliğe sebep olur. Gebelik süresince, normal bir kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. Hamilelik sırasında anne adaylarının kan basıncı normal aralıkta olmalıdır. Hamilelikte anormal tansiyon (çok yüksek ya da çok düşük tansiyon) tıbbi müdahale gerektirebilir.

hamilelikte-anormal-tansiyon-

Hamilelik ve tansiyon

Kan basıncı, kanın arterlerin duvarlarına doğru yaptığı itme gücüdür. Kalbiniz her attığında, kanı atardamarlara pompalar ve ardından kanı vücudunuzun geri kalanına taşır. Kan tipik olarak atardamarlardan belirli bir hızda hareket eder. Bununla birlikte, çeşitli faktörler, kanın damarlardan normal akış hızını bozarak, basınçta bir artış veya azalmaya neden olabilir. Arterlerdeki artan basınç, yüksek kan basıncı okumasına neden olabilir. Damarlarda azalan kan basıncı, tansiyonun düşük çıkmasına sebep olabilir.

Hamilelikte-anormal-tansiyon-ve-kan-basinci
Görsel: Hamilelikte anormal tansiyon ve kan basıncı

Uzmanlara göre, normal bir kan basıncı değeri 120/80 mm Hg veya altında olmalıdır. 90/60 mm Hg’nin altındaki değerler, düşük kan basıncını veya hipotansiyonu gösterir. Aynı zamanda, gebelik sırasınca anne adayının vücudunda meydana gelen hızlı değişiklikler bu değerleri büyük ölçüde etkileyebilir ve kan basıncında büyük bir değişikliğe sebep olabilir.

Hamilelikte 140/90 mm Hg’nin üzerindeki değerler yüksek tansiyon veya hipertansiyonun göstergesidir. Hipertansiyon, gebelikte hipotansiyondan çok daha sık görülür. Gebeliklerin yaklaşık %10’u yüksek tansiyon sorunu ile karşılaşmaktadır.

Hamilelikte-anormal-tansiyon-ve-kan-basinci-
Görsel: Hamilelikte anormal tansiyon etkileri

Hamilelik sırasında anormal bir kan basıncı endişe nedenidir. Hem siz hem de bebeğiniz sağlık sorunları açısından riskli bir durumda olabilirsiniz.

Anormal kan basıncı nasıl tespit edilir?

Hamile olmayan yetişkinlerdeki anormal kan basıncı ölçümlerini şu şekilde tanımlanır:

  • Yüksek kan basıncı, 120-129 bir sistolik sayı ve 80’den düşük bir diyastolik arasındadır.
  • Evre 1 hipertansiyonda, sistolik sayı arasında 130 ve 139 veya diyastolik sayı 80 ile 89 arasındadır.
  • Evre 2 hipertansiyonda, sistolik sayı 140 veya daha fazla veya diyastolik sayı 90 veya daha yüksektir.
  • Hipertansif bir krizde sistolik sayı 180’den ve / veya diyastolik sayı 120’den fazladır.
hipertansiyon
Görsel: Hamilelikte anormal tansiyon; hipertansiyon

Kan basıncınızın çok yüksek veya çok düşük olup olmadığını her zaman söyleyemeyebilirsiniz. Aslında, hipertansiyon ve hipotansiyon, belirgin semptomlara neden olmayabilir. Aynı zamanda, aşağıda belirttiğimiz semptomları da içerebilir:

Hamilelikte hipertansiyon belirtileri:

Gebelikte yüksek tansiyon veya hipertansiyon genellikle 140/90 mm Hg veya daha yüksek olarak tanımlanır. Şunlara neden olabilir:

  • ciltte kızarıklık
  • ellerde veya ayaklarda şişme
  • baş ağrısı
  • nefes darlığı
  • karın ağrısı
  • bulantı
  • kusma
  • görmede değişiklik
hamilelikte baş ağrısı
Görsel: Hamilelikte baş ağrısı

Hamilelikte hipotansiyon belirtileri:

Düşük kan basıncı veya hipotansiyon genellikle 90/60 mm Hg veya daha az olarak tanımlanır. Şunlara neden olabilir:

  • baş dönmesi
  • konsantre olmada güçlük
  • nemli cilt
  • bulanık görme
  • hızlı nefes alma
  • depresyon
  • ani yorgunluk
  • aşırı yorgunluk
hamilelikte-baş-dönmesi-nedenleri
Görsel: Hamilelikte baş dönmesi nedenleri

Hipertansiyon veya hipotansiyon semptomlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için hemen doktorunuza görünmelisiniz.

Hipertansiyon ve hipotansiyon semptomları her zaman bulunmayabilir. Kan basıncınızın anormal olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tansiyon testi yaptırmaktır. Kan basıncı testleri genellikle düzenli kontrol randevularında yapılır ve doktorunuz bunları hamileliğiniz boyunca yapmalıdır.

Bu testler en yaygın olarak tıbbi bir ortamda yapılırken, evde de yapılabilir. Hemen hemen her eczanede tansiyonunuzu kontrol etmek için kullanabileceğiniz evde tansiyon monitörleri bulunur. Ancak, evde tansiyonunuzu izlemeyi denemeden önce doktorunuza danıştığınızdan emin olun.

Hamilelikte anormal tansiyon nedenleri

Verilere göre, her 3 yetişkinden 1’inde hipertansiyon olduğunu tahmin edilmektedir. Gebelikte hipertansiyon iki ana kategoriye ayrılabilir:

  • Kronik hipertansiyon
  • Gebelikle ilişkili hipertansiyon

Kronik hipertansiyon, hamilelikten önce mevcut olan yüksek tansiyonu anlamına gelir. Hamileliğin ilk 20 haftasında hipertansiyon geliştirirseniz, kronik yüksek tansiyonunuz olduğu için kolaylıkla tespit edilebilir. Doğum yaptıktan sonra bu durum hala devam edebilir.

hipertansiyon-belirtileri
Görsel : Baş Ağrısı en belirgin hipertansiyon nedenlerindendir

Gebelikle ilgili yüksek tansiyon sorunları genellikle gebeliğin ilk 20 haftasından sonra meydana gelmeye başlar. Ciddiyeti değişen çeşitli hastalık türleri vardır. Araştırmalar yaş, obezite ve altta yatan sağlık sorunlarının bu koşullara katkıda bulunduğunu öne sürmektedir. Bu durumlar, genellikle doğum yaptıktan sonra çözülse de , herhangi bir tansiyon sorunu geliştirirseniz gelecekte hipertansiyona yakalanma riskiniz çok daha yüksektir.

Hipotansiyon, çok daha az yaygın olmakla birlikte, doğrudan hamilelikle ilgili olabilir. Dolaşım sisteminiz, bebeğinize uyum sağlamak için hamilelik sırasında genişler. Dolaşım genişledikçe kan basıncınızda küçük bir düşüş yaşayabilirsiniz. Bu durum, hamileliğin ilk 24 haftasında en yaygın olan durumdur. Yine de, bu miktar genellikle endişeye neden olacak kadar önemli değildir.

Sağlıklı günler dileriz ?