Hamilelikte Ayakta Durmanın Etkileri ve Çözümleri

0
1205

Hamilelikte ayakta durmak oldukça önemli bir konudur. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimine oldukça etkisi vardır. İlerleyen hamilelikle birlikte oturma ve ayakta durma gibi günlük aktiviteler rahatsız edici hale gelebilir.

Vücudunuzu esnetmek ve biraz fiziksel aktivite yapmak için arada sırada hamilelikte ayakta durmak, yürümek ve pozisyonlarınızı değiştirmek iyidir, çünkü hamilelik vücudu daha kırılgan hale getirme eğilimindedir. Uzun süre ayakta durmak, hamile kadının kaçınması gereken şeylerden biri olabilir.

Bununla birlikte, günlük mesleğiniz her gün uzun süre ayakta durmanızı gerektiriyorsa, bunun sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuz ile görüştükten sonra işyerinizdeki yetkili ile çalışma düzeniniz yeniden oluşturmalısınız.

Bu yazıda hamilelikte ayakta durmanın güvenli olup olmadığını, sağlığınız üzerindeki etkilerini ve etkilerin üstesinden gelmenin yollarını bulabilirsiniz.

1. Uzun Süre Boyunca Hamilelikte Ayakta Durmak Güvenli mi?

Herhangi bir komplikasyon yaşıyorsanız doktorunuz uzun süre ayakta durmamanızı tavsiye edebilir.

Özellikle hamileliğin geç dönemlerinde uzun süre ayakta durmak sırt ağrısı ve bacaklarda rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca fetüse giden kan akışını da azaltabilir, bu nedenle bebeğin büyümesini etkileyerek fetüse oksijen ve besin varlığını azaltmaya neden olabilir.

Araştırmalar, hamilelikte uzun saatler ayakta durmanın bebeğin büyümesini etkilediğini göstermektedir. Bir çalışma, haftada 25 saatten fazla ayakta duran kadınların, o kadar uzun süre ayakta kalmayan kadınlardan doğan bebeklerden 148-198 gr daha hafif bebek doğurabileceğini ortaya koydu. Çok uzun süre ayakta duran annelerden doğan bebeklerin baş çevresi de bir santimetre daha kısa olabilir, bu da bebeğin nörolojik gelişimini etkileyebilir.

Hamilelikte ayakta durma sürenize dikkat edin
Görsel: Hamilelikte ayakta durma sürenize dikkat edin

2. Hamileyken Ne Kadar Ayakta Durmalısınız?

Kendinizi rahat hissettiğiniz sürece, sırtınızda veya bacaklarınızda ağrı veya rahatsızlık dıuymayıncaya kadar aslında ayakta durabilirsiniz. İşiniz uzun süre ayakta durmanızı gerektiriyorsa, daha iyi hissetmek için bacaklarınızı sık sık hareket ettirmek ve yürüyüş yapmak veya bir ayağınızı küçük basamaklı bir tabure üzerinde tutmak iyidir.

3. Uzun Saatler Ayakta Kalmak Sizi ve Doğmamış Bebeğinizi Nasıl Etkiler?

Uzun saatler boyunca ayakta durmak bazen hamilelik belirtilerini kötüleştirebilir veya sizi ve bebeğinizi aşağıdaki şekillerde etkileyebilir.

  • Ödem: Hamilelikte ayaklarda ödem veya şişlik yaygındır. Ayrıca, vücuttaki fazla su, uzun süre ayakta durduğunuzda alt ekstremitelerde birikme eğilimindedir ve durumu kötüleştirebilir.
  • Kasık bölgesinde ağrı: Bazı kadınlarda şiddetli pelvik ağrıya neden olan simfiz pubis disfonksiyonu (SPD) olabilir. Özellikle tek ayak üzerinde uzun saatler ayakta durmak kasık ağrısını daha da kötüleştirebilir.
  • Kan basıncında değişiklik: Kan basıncında düşmeye veya yükselmeye neden olabilir. Kan basıncınız düşükse, baş dönmesi hissedebilirsiniz.
  • Bel ağrısı: Çok uzun süre ayakta durmak, hamilelik sırasında bel ağrısına neden olabilir. Ağrı ayrıca bacağınıza veya ayağınıza da yayılabilir.
  • Erken doğum riski: Zamanınızın çoğunu ayakta geçirmek, düşük yapma veya erken doğum (fetal tıbbi komplikasyonlar) riskinizi artırabilir.
Uzun süre hamilelikte ayakta durmak bacak ağrısına neden olabilir.
Görsel: Uzun süre hamilelikte ayakta durmak bacak ağrısına neden olabilir.

Bu etkilerin çoğu, daha çok uzun süre ayakta durma mesleki gereksinimi olan kadınlarda gelişebilir.

4. Hamilelikte Ayakta Durmanın Etkileri Nasıl Giderilir?

Rahatça yürüdüğünüz sürece hamilelikte ayakta durmanız sorun olmayabilir. Ancak, işiniz veya yaşam tarzınız uzun süre ayakta kalmanızı gerektiriyorsa, aşağıdaki önlemleri almanız gerekebilir.

  • Rahat bir ayakta durma pozisyonu için sağ kavis ve topuk desteğine sahip ortopedik ayakkabılar giyin.
  • Kan dolaşımını teşvik ettikleri, şişlik ve pıhtı oluşumunu önledikleri için kompresyon çorapları giyin.
  • İkinci ve üçüncü üç aylık döneminizin sonlarına girerken bir doğum kemeri takmayı düşünün. Karnınızın üstüne ve altına sarmak destek sağlayacak ve bel ağrısını hafifletecektir.
  • Sık sık kısa yürüyüşler yapın. Kan dolaşımına yardımcı olabilir. Aynı zamanda kabızlığı azaltır ve doğumu destekler.
  • Gün boyunca yeterli miktarda su ve sağlıklı doğal, taze meyve suları tüketin. Susuz kalmaya neden olabileceğinden kafeinli içeceklerden kaçının.
  • Yöneticinizle hamilelik sorunlarınız hakkında konuşun ve uzun çalışma saatleri içermeyen bir işe geçip geçemeyeceğinizi planlayın. Bu mümkün değilse, daha fazla mola isteyin ve bir ayağınızı desteklemek için bir ayak dayama yeri veya alçak tabure kullanın.
  • Bazı nefes egzersizleri ve meditasyon yaparak stres seviyenizi yönetin.
  • Sol tarafta uyumak kan dolaşımını artırarak şişmeye yardımcı olur.
nefes egzersizleri
Görsel: Nefes egzersizleri

Ayrıca, mesleki gereksinimleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız ve onlardan izin almanız gerekir.

5. Dinlenmekten Çekinmeyin

İster iş yeriniz ister eviniz, işiniz arasında oturup dinlenmekten çekinmeyin. Diğerlerine hamile olduğunuzu ve ara vermeniz gerektiğini bildirin. Bu konuda utanç verici hiçbir şey yok çünkü bu dünyadaki en iyi işlerden birini yapıyorsunuz; yeni bir hayat doğuruyorsunuz. O yüzden hep sağlıklı kalmaya ve kendinize, bebeğinize gerekli önemi vermeye dikkat edin, sağlıklı günler dileriz ?