Hamilelikte Baş Dönmesi Ve Nedenleri

0
1154
hamilelik
Görsel: hamilelik

Hamilelikte baş dönmesi en sık görülen şikayetlerden biridir. Hamilelikle birlikte kadın vücudunda birçok fizyolojik değişiklikler meydana gelir ve bunlar doğal birer süreçtir. Hamilelik belirtileri de diyebileceğimiz bu şikayetler sıklıkla görülebilir.

Hormon seviyelerinin artmasıyla birlikte genişleyen damarlar, kan hacminin henüz yeteri kadar artmaması bu tarz hassas durumlar yaratabilmektedir. Sağlıklı bir kadında, gebelik sırasında, kalp-damar ve sinir sistemi bu ciddi değişikliklere uyum sağlayabilir. Ama bazen, bu uyum sağlama süreci o kadar hızlı olmaz ve sersemlik, baygınlık hissi oluşturabilir.

hamilelikte-baş-dönmesi-nedenleri
Görsel: Hamilelikte baş dönmesi nedenleri

Bu tarz durumlar karşısında hamilelikte baş dönmesi sık sık yaşanmaktadır. Anne adaylarının, gebelik süresince sersemlik hissi ve baş dönmesi gibi durumları yaşamasının pek çok nedeni olabilir. Hamileliğin ilk 3 ayında baş dönmesi, dolaşım sisteminin var olan kan hacminin yeterince doldurmamasından kaynaklanır.

Gebeliğin ikinci trimester döneminde baş dönmesinin sebebi de annenin genişleyen rahminin kan damarlarına basınç yapması sebebiyle yaşanır.

Hamilelikte baş dönmesi, anne adayının oturduğu ya da kalktığı esnada da yaşanabilir. Baş dönmesiyle birlikte bayılma hissi ayrıca gelişebilir. Peki anne adaylarının baş dönmesi yaşamalarının başlıca nedenleri nelerdir?

Hamilelikte baş dönmesinin nedenleri

Aniden ayağa kalkma: Anne adayı otururken, kan bacaklarda ve ayaklarda birikir. Anne adayının hızlı bir şekilde ayağa kalkmasıyla birlikte, bacaklarda biriken kan miktarı kalbe doğru giderken doğru kan miktar ayarlamasını yapamayabilir. Bu nedenle ani tansiyon düşmesi ve baygınlık hissi ortaya çıkmaktadır.

Sırt üstü yatma: Gebeliğin ikinci trimester döneminden sonra iyice büyüyen rahim, vücudun alt tarafından kalbe dönen kan miktarını azaltır. Bu nedenle sırt üstü yatan anne adayları bu etkinin daha kötü bir hale gelmesine neden olarak baş dönmesi yaşayabilir.

hamilelikte-baş-dönmesi-sirt-ustu-yatma
Görsel: Hamilelikte baş dönmesi sebebi; sırt üstü yatma

Açlık ve susuzluk: Anne adaylarının gebelik sürecinde beslenme ve su tüketimlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Özellikle sağlıklı bir gebelik süreci ve bebek gelişimi için aç ve susuz kalmaması gerekir.

Açlık durumlarında meydana gelen kan şekerinin düşmesi, anne adayında sersemlik, baş dönmesi ve baygınlığa sebep olabilir. Gebelik sürecinde kişinin sık sık ve az az beslenmesi, vücudun ihtiyacı olan su miktarını karşılaması için önemlidir. Özellikle sıcak havalarda sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme

Kansızlık: Kansızlık sorunu olan kadınlarda, kandaki oksijen taşınmasını yapan alyuvarların yeterli olmamasından dolayı beyne ve tüm vücuda giden kan miktarındaki azalma, hamilelikte baş dönmesi ve baygınlık hissi meydana gelir. Özellikle kansızlık, gebelikle beraber ciddi bir boyuta ulaşabilmektedir. Bu nedenle gebelik döneminde anne adayının demir takviyesi alması önerilmektedir.

Vasovagal bayılma: Bazen ıkınma, idrar yapma ve bağırsak hareketleri esnasında halsizlik görülebilir. Anne adayını yaptığı bu eylemler kan basıncının düşmesine ve kalp atımını yavaşlamasına neden olarak, baş dönmesi ve bayılma hissi ortaya çıkabilir. Ayrıca terleme, bulantı, esneme, hızlı nefes alma ve verme gibi şikayetler de meydana gelebilir.

gebelikte-bayılmak
Görsel: Gebelikte bayılmak

Çok sıcak ortamda bulunmak: Aşırı sıcağa maruz kalma veya çok sıcak banyoda uzun süre kalma gibi durumlar, anne adayında kan basıncının düşmesine neden olarak baş dönmesine ve hatta bayılmalara sebep olabilir.

Hızlı nefes alıp vermek: Hızlı nefes alıp verme eylemi anne adaylarında baş dönmesi ve baygınlık oluşturabilir. Özellikle egzersiz, gebelik süresince gerekli olmasına rağmen yine de baş dönmesi gibi durumların gelişmesine neden olabilir. Bu yüzden anne adaylarının kendilerini fazla yormadan daha hafif sporlar tercih etmeleri önerilmektedir. Ağır egzersizler yapmaktan kaçınmakta her zaman fayda var.

Gebelikte Spor Yapmak Riskli Midir?
Gebelikte spor yapmak

Hamilelikte baş dönmesinden korunmak

  • Anne adaylarına her zaman yavaş hareket etmelerini ve çok fazla ağır kaldırmamalarını öneriyoruz. Ani hareketlerden kaçının, yavaş ve kontrollü şekilde ayağa kalkın.
  • Sırt üstü yatmamaya çalışın ve yan yatarken de kalçanızın altına yastık koyabilirsiniz.
  • Bol bol sıvı özellikle de su tüketin.
  • Bulunduğunuz ortamı havalandırın ve temiz hava solumaya özen gösterin.
  • Soluk alıp verişlerinizi daha yavaş ve düzenli tutmaya çalışın.
  • Beslenmenizde mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine uyun ve her besin öğesinden yeterince aldığınızdan emin olun.
  • Baş dönmesi hissettiğiniz anda hemen bir yere tutunun ve oturmaya çalışın. Böylelikle bayılsanız dahi sert düşüşlerden korunmuş olursunuz. Aynı zamanda bu gibi durumlarda uzanmak ve bacakları havaya kaldırmakta kan dolaşımı açısından faydalı olacaktır.
  • Vücutta kan dolaşıma yardımcı olmak için günlük olarak yapılan hafif yürüyüşler ve egzersizler de yapmanızda fayda var.

Anne adaylarının bu gibi durumlar yaşamaması dileğiyle, sağlıklı günler dileriz ?