Normal zamanlarda olduğu gibi hamilelikte çay ve kahve içmek birçok kişi için oldukça büyük bir keyiftir. Kimi insanlar için çay ve kahve içmek vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmiştir. Zinde kalmak, enerjiyi yükseltmek ya da sadece hoş ve güzel bir sohbete eşlik etmek için hemen hemen her gün çay ve kahve tüketilmektedir, fakat unutulmamalıdır ki çay ve kahve içerdiği kafein miktarından ötürü ciddi problemlere ve hasarlara da yol açabilmektedir. Özellikle hamilelik sürecinde alınan aşırı kafein, bebeğe sağlık açısından geri dönülmesi imkânsız sonuçlar yaratabilmektedir. Annelik Yolu ekibi olarak bu yazımızda sizlere hamilelikte çay ve kahve tüketiminin hamilelik sürecine etkilerini derledik.

Hamilelik Sürecinde Tüketilen Kafein Bebeğe Geçmektedir!
Kafein, doğada bulunan çoğu bitkinin tohumunda ve yapraklarında bulunmaktadır. Hemen hemen her gün çay, kahve ve kola gibi içecekler ile çoğu kişi kafein tüketmektedir. Hamilelik dönemlerinde anne adaylarının kafein tüketmesi yiyecekler ve içecekler aracılığı ile olmaktadır. Doğada bulunan kafein yiyecekler ve içecekler ile vücuda alındığında hızlı bir şekilde kana geçmekte ve plasenta aracılığı ile de bebeğe gitmektedir.
Anne adayları vücutlarına 200 mg kafein aldığı zaman bebeğe kan gönderimi yapan plasentanın içerisinde bulunan akım %25 oranında azaltmakta ve kafein bebeğe geçmektedir. Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken önemli problemler ve tehlikeler bu noktada başlamaktadır. Anne adaylarında bulunan ve kafein yıkımını sağlayan metabolizma, bebek ve plasentada bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü plasenta tarafından yıkımı sağlanamayan kafein bebekte yüksek oranda bulunabilmektedir. Anne adayının sahip olduğu metabolik özellikler, bebeğe geçen kafein miktarını doğrudan etkilemektedir, fakat aynı zamanda sahip olunan kafein metabolizması genetik ve nikotin gibi çevresel faktörlerden de etkilenerek bireylerde farklılık gösterebilmektedir. Kafeini hızlı bir şekilde metabolize edebilen anne adayı ile oldukça güç bir şekilde metabolize edebilen bir anne adayı, aynı miktarda kafein alsalar bile bebeklerine geçen kafein miktarı farklı olabilmektedir.

Kafeinin Her Miligramı Bebeğin Kilosunu Azaltır!
Uzun süre yoğun miktarda hamilelikte çay ve kahve tüketen anne adaylarının bebeklerinde gelişme geriliği ve çeşitli rahatsızlıklar görülmektedir. Alınan kafein miktarının, bebeğin gelişimini nasıl ve ne şekilde etkileneceğini tahmin etmek oldukça zordur. Anne adayının bireysel, metabolik, çevresel ve genetik faktörlere göre değişkenlik göstermesi tahmin etmeyi oldukça zorlaştırmaktadır.
Hamilelikte çay ve kahve tüketimine bağlı olarak yapılan bilimsel bir çalışmada günde 200 mg kafein alımında bebeğin kilosunda 60 ya da 70 gr azalma olduğu tespit edilmiştir. Aynı araştırmada hamilelik öncesi günde 300 mg kafein alan, fakat hamilelik sürecinde bu miktarı 50 mg’a düşüren anne adayları ile kafein miktarı alımına 300 mg ile devam eden anne adaylarının bebeklerinin ağırlıkları karşılaştırılmıştır. Kafein alımını azaltmayan anne adaylarının bebeklerinin ağırlıklarında 160 gr gibi ciddi bir azalma tespit edilmiştir. Ön plana çıkan başka bir konu ise kafein alımı arttıkça orantısal olarak bebekte gelişim geriliğinin arttığının da görülmesidir, sonuç olarak her bir kafein mg’ı, bebeğin gelişimine olumsuz yönde etki etmektedir.

Bebeğin Sağlıklı Gelişim Sürecinin İki Düşmanı: Kafein ve Alkol
Hamilelikte çay ve kahve tüketiminden alınan kafein, alkol alımına benzer şekilde bebekte gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Ekstra olarak hem alkolün hem de kafeinin beraber alınması bebekteki olumsuz etkiyi daha da arttırmaktadır. Vücuda nikotin alımı da bu etkiyi oldukça şiddetlendirmektedir. Dünyada genel itibariyle sigara ile çay ve kahvenin sıklıkla tüketildiği bilinmektedir, bu sebepten ötürü anne adaylarının bu duruma oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.
Hamilelikte Çay ve Kahve Tüketimi Demir Emilimini Bozmaktadır!
Hamilelik sürecinde demir ihtiyacı oldukça artmaktadır. Kafeinin olumsuz etkilerinden bir tanesi de bu noktada ortaya çıkmaktadır. Hamilelkte çay ve kahve tüketimi ile alınan kafein hamilelik sürecinde demir emilimini %40 oranında azaltmaktadır. Kısacası, anne adayının demir ihtiyacı kafein tarafından engellenmektedir.

Hamilelikte Çay, Çikolata ve Asitli İçeceklerin Gerçek Yüzü!
Kafein alımını sağlayan tek ürün sadece kahve değildir. Günlük olarak alınan kafein miktarının yaklaşık olarak %20’sini ya da %40’nı kahve sağlamaktadır.
Çayın 60 gramında yaklaşık olarak 10 – 50 mg kafein bulunmaktadır. Çayı takiben kafein içeriği olarak çikolata, kola ve meşrubatlar takip etmektedir.
Yeşil Çay da Masum Değil!
Günlük olarak tüketilen yiyecek ve içeceklerin kafein oranına bakmak en sağlıklı yoldur. Örnek olarak, yeşil çayda da azımsanamayacak kadar kafein bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü her anne adayının yeme ve içme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekmektedir. Anne adayı hamilelik sürecinde kafein miktarını oldukça azaltmalıdır.
Yiyecek ve içeceklerin ortalama kafein oranları aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Bir fincan filtre kahve = 135 – 200 mg kafein
- Bir fincan espresso = 100 mg kafein
- Bir fincan cappucino = 100 mg kafein
- Bir fincan türk kahvesi = 57 mg kafein
- Bir kutu kola = 30 -56 mg kafein
- 100 gr sütlü çikolara = 20 mg kafein
- Bir kutu meşrubat = 50 mg kafein

Sonuç olarak hamilelikte çay ve kahve tüketimi ile birlikte alınan kafein, gebelik sürecinde bebeğin gelişimi için oldukça etken bir maddedir. Hamilelik sürecinde kafein tüketiminin arttırılması bebekte olumsuz durumlar ve gelişim geriliği problemine yol açmaktadır. Bu sebepten ötürü anne adaylarının yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gereklidir. Annelik Yolunda ekibi olarak kafein miktarını azaltmanızı temenni ediyor ve bebeğinize bir an önce kavuşmanızı diliyoruz! Kendinize iyi bakın.