Hamilelik esnasında vücudun pek çok yerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak belirli değişiklikler ve problemler yaşanmaktadır. Annelik Yolunda ekibi olarak bu yazımızda kadınların hamilelikte ciltte yaşadığı bu değişiklikleri sizler için kaleme aldık.
Hamilelik esnasında ikinci trimester olarak ifade edilen dönem, hamileliğin genel olarak 13. haftasında başlamakta ve 27. haftasında sona ermektedir. Çoğu hamile kadın için bu dönem, ilk trimester ile başlayan ve hoş olmayan belirtilerin sonu anlamına gelmektedir. Bu belirtilerin arasında meme hassasiyeti ve sabah bulantıları yer almaktadır. Bunlara ekstra olarak, ikinci trimester dönemi ile birlikte daha farklı belirtiler de görülebilmektedir. Ciltte, dış görünüşte ve diş etlerinde bazı değişiklikler fark edilebilir. Yaşanan bu değişikliklerin pek çoğu geçicidir ve hamilelik döneminden sonra ortadan kaybolurlar.

Hamilelikte Ciltte Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?
Hamilelik döneminde pek çok kadın belirli sebeplerden ötürü cildinde değişiklikler yaşamaktadır. Yaşanan bu değişiklikler aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Çatlaklar: Hamile kadınların karınları, bebekleri büyüdükçe genişler, bu duruma bağlı olarak ciltte mor, kırmızı ya da gümüş renkli izler fark edilebilir. Bu izlere “çatlak izleri” adı verilmektedir. Çatlak izleri, cilt çok hızlı bir şekilde genişlediğinde ve ciltteki lifler yırtıldığında ortaya çıkmaktadır. Çatlak izleri ilk ortaya çıktığı zaman genel olarak kırmızı ya da mor renktedirler, bu durumun en temel sebebi dermiste bulunan kan damarlarının direkt olarak gözükmesidir. Çatlak izleri genel olarak doğumdan sonra soluklaşmaktadır, fakat tamamen ortadan kaldırmak çoğu zaman zor olabilir.
- Hamilelikte Ciltte Görülen Koyulaşmalar: Pek çok kadın hamilelik esnasında ciltte kararma problemi yaşamaktadır, bu durumun en temel sebebi artan östrojen seviyelerinden dolayı kaynaklanmaktadır. Ösrojen ve progesteron, daha fazla melanin üretebilmek için pigment üreten deri hücrelerini uyarmaktadır, fakat bu pigment üretimi eşit bir şekilde yapılamamaktadır. Hamile kadınlar, vücutlarının farklı bölgelerinde de kararmalar görebilir. Bu bölgeler arasında koltuk altı, iç bacak, meme etrafı gibi yerler dahildir. Ciltte oluşan koyulaşmalar, güneş ışığı ile daha kötü bir hale gelebilmektedir, bu sebepten ötürü hamile kadınlar her zaman güneşe çıkmadan önce en az 15 faktörlü güneş koruyucu krem kullanmalıdır. Kararan bölgeler genel olarak doğumdan sonra soluklaşmaktadır, fakat bu durum düzelmezse uzman bir doktor ile görüşülmesi gereklidir.
- Cildin Parlaması: Cildin parlaması, ikinci trimester döneminde kan hacminin artmasıyla oluşmaktadır. Bu durum genel olarak yüz gibi kan damarının fazla olduğu yerlerde görülmektedir.
- Cildin Yağlanması ve Terlemenin Giderek Artması: Hamilelik esnasında tüm bezler daha çok çalışmaktadır, bu sebepten ötürü hamile kadınlar ciltlerinin daha yağlı olduğunu ve daha sık terlediklerini fark edebilirler. Ayrıca bu durum hamile kadınların yıllar sonra ilk defa sivilce sorunlarıyla karşılaşmalarına sebep olabilirler.
- Varisli Damalar: Varisli damalar, hormonlarda yaşanan artışın damarlarda daha fazla kan dolaşımına yol açması ile oluşmaktadır. Oluşan bu varisli damarlar, cilt yüzeyinin hemen altında bulunan damarlardır. Kan akışının giderek artması, hamilelik esnasında bu damarların görünmesini daha kolay bir hale getirmektedir. Bazı varisli damarlar hamilelik döneminden sonra kaybolurken, bazı varisli damarlar kalabilir.

Dış Görünüşte Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?
Hamilelik esnasında hamile kadınlar dış görünüşlerinin kötüleştiğini ya da ciltlerinin normalden daha kuru olduğunu fark edebilirler. Yaşanan bu durumlar hamilelik hormonlarına tepki olarak ortaya çıkmaktadır.

Diş Etlerinde Yaşanan Değişiklikler Nelerdir?
Hamilelik esnasında diş etleri yapı ve hassasiyet bakımından değişebilmektedir. Artan hamilelik hormonları, diş etlerinin daha hassas olmasına ve şişmesine sebep olabilmektedir. Spesifik olarak, fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi durumlardan sonra dişte ve diş etlerinde kanamalar görülebilir. Diş çürükleri, diş eti iltihabı ya da dış etlerinde iltihaplanma gibi durumlarda ayrıca yaşanabilmektedir. Bu sebepten ötürü hamile kişilerin dişlerine oldukça dikkat etmesi gereklidir. Hamile kadınların diş sağlığını koruyabilmesi için evde yapabileceği oldukça basit şeyler vardır. Bunlar aşağıdaki gibi listelenmiştir:
- Yumuşak kıllı diş fırçası kullanılmalıdır.
- Her öğünden sonra dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır.
- Dişler fırçalanırken diş fırçası sert bir şekilde kullanılmamalıdır.
- Günde en az 1 kez diş ipi kullanılmalıdır.
- Anti – bakteriyel gargara ile ağız çalkalanmalıdır.
- Çok fazla tatlı yenmemelidir.
- C vitamini açısından oldukça zengin olan meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Ayrıca hamile kadınlar diş etlerinde küçük nodüllerin olduğunu da görebilirler. Bu nodüllere gebelik tümörleri ya da piyojenik granülom adı da verilmektedir. Bu nodüller hamile kadınlara acı çektirebilirler ve zaman zaman kanayabilirler, fakat endişelenmeyi gerektiren bir durum oluşturmazlar. Gebelik tümörlerinde kanser hücreleri bulunmamaktadır ve genel olarak doğumdan sonra ortadan kaybolmaktadırlar.
Hamilelikte ciltte pek çok farklı değişiklik meydana gelebilir bu son derecede normal bir durumdur. Oluşan bu değişikliklerin çoğu zararsızdır ve doğumdan sonra kaybolmaktadırlar, fakat, yeni ortaya çıkan farklı değişiklikler ve belirtiler hakkında endişe duyuluyorsa mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Annelik Yolunda ekibi oluşan bu değişikliklerin normal ve doğal olduğunu belirtmek ister ve sağlıklı günler dileriz!