Hamilelikte diş sağlığı hep tartışma konusu olmuş ve bu süreçte ağız diş bakımı muayenesinin uygun olup olmaması merak edilen bir durumdur. Hamileyken dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Hamilelik, diş eti hastalığına yakalanma riskini artıran hormonal değişikliklere neden olur ve bu da gelişmekte olan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir.

Hamilelik sürecinde, hamile kalmadan önce ve sonrasında diş sağlığınızın bu süreçteki önemine dair işte bilmeniz gerekenler:
Hamile Kalmadan Önce
Hamile kalmadan önce diş hekiminden randevu almaya çalışın. Böylelikle dişleriniz profesyonelce temizlenebilir, dişeti dokuları dikkatlice incelenebilir ve herhangi bir ağız sağlığı problemi hamileliğiniz öncesinde tedavi edilebilir.
Hamileyken Diş Bakımı
- Hamileyseniz diş hekiminize (ve doktorunuza) söyleyin. Hamilelik sırasında herhangi bir zamanda rutin diş bakımı yapılabilir. Herhangi bir acil prosedür de yapılabilir. Ancak tüm seçmeli diş prosedürleri doğum sonrasına ertelenmelidir. Diş randevunuzu almadan önce, herhangi bir özel önlemi olup olmadığını görmek için doğum uzmanınızla görüşün.
- Diş hekiminize aldığınız tüm ilaçların adlarını ve dozlarını (doktorunuz tarafından verilen ilaçlar ve doğum öncesi vitaminler dahil) ve ayrıca doktorunuzun size verdiği özel tıbbi tavsiyeleri söyleyin. Diş hekiminizin bu bilgilere göre diş tedavi planınızı değiştirmesi gerekebilir.
- Hamilelik sırasında diş röntgenleri çekilebilir. Diş hekiminiz sizi ve bebeğinizi korumak için karnınızı ve tiroidinizi korumak gibi son derece dikkatli olacaktır. Teknolojideki gelişmeler, günümüzde X-ışınlarını geçmiş on yıllara göre çok daha güvenli hale getirmiştir.
- Hamile olduğunuz için diş muayenesi randevunuzu atlamayın. Bu süreçte diğer zamanlardan daha fazla, düzenli periodontal (diş eti) muayeneleri yaptırmanız gerekir, çünkü hamilelik sizi periodontal hastalık ve kolayca kanayan hassas diş etleri için artan riske sokan hormonal değişikliklere neden olur; gebelik dişeti iltihabı adı verilen bir durum gelişebilir.
- Hamilelik sırasında diş etlerindeki herhangi bir değişikliğe özellikle dikkat edin. Hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda hassasiyet, kanama veya diş eti şişmesi meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminiz veya periodontistinizle konuşun.

- Ağız sağlığı sorunlarını önlemek ve / veya azaltmak için iyi ağız hijyeni uygulamalarını izleyin.
- Sabah bulantısı sizi dişlerinizi fırçalamaktan alıkoyuyorsa, hamilelik sırasında hafif tadı olan bir diş macunu kullanın. Diş hekiminizden veya hijyenistinizden markaları önermesini isteyin.
- Sabah bulantısı çekiyorsanız ve sık sık kusarsanız ağzınızı suyla çalkalayın.
Hamilelikte Diş Sağlığı için Lokal Anesteziler
Hamileyseniz ve dolgu, kanal veya diş çekmeniz gerekiyorsa, endişelenmenize gerek olmayan bir şey diş hekiminizin işlem sırasında kullanabileceği uyuşturma ilaçlarının güvenliğidir. Aslında hem siz hem de bebeğiniz için güvenlidirler.
Journal of the American Dental Association’ın Ağustos 2015 sayısında yapılan bir araştırma, lidokain iğnesi gibi anesteziler kullanan bir grup hamile kadını ve kullanmayan bir grubu izledi. Çalışma, bu tedavilerin hamilelik sırasında güvenli olduğunu gösterdi çünkü bebeğin düşük, doğum kusurları, prematüre veya kilosu oranında hiçbir fark yaratmıyor. Çalışmanın yazarı Dr. Hagai, “Çalışmamız, anesteziklerle diş tedavisinin hamilelik sırasında zararlı olduğunu gösteren hiçbir kanıt tespit etmedi” dedi. “Diş tedavisi ile anestezi ve gebelik sonuçlarıyla ilişkili önemli bir risk olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Böyle bir risk bulamadık. ” şeklinde açıklamalar yaptı.

Hamilelikte Diş Sağlığına İlaçların Etkisi
Diş hekiminizin, varsa reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçları bildiğinden emin olun. Bu bilgiler, diş hekiminizin sizin için varsa ne tür bir reçete yazacağını belirlemesine yardımcı olacaktır. Diş hekiminiz, hamilelik sırasında güvenle alabileceğiniz ağrı kesiciler veya antibiyotikler gibi ilaçları seçmek için doktorunuza danışabilir. Hem diş hekiminiz hem de doktorunuz siz ve bebeğinizle ilgileniyor, bu yüzden onlara önerdikleri ilaçlar hakkında gerekli sorularınızı sorun.
Hamilelikte Diş Sağlığı ve Bebeğiniz İçin Doğru Beslenme
Şekerli atıştırmalıklardan kaçının. Hamilelik sırasında tatlı istek yaygındır. Bununla birlikte, ne kadar sık atıştırırsanız, diş çürümesine yakalanma olasılığınızın o kadar yüksek olduğunu unutmayın.
Sağlıklı ve dengeli beslenin. Bebeğinizin ilk dişleri hamileliğin yaklaşık üç ayında gelişmeye başlar. Süt ürünleri, peynir ve yoğurt içeren sağlıklı diyetler, bu temel minerallerin iyi bir kaynağıdır ve bebeğin gelişen dişleri, diş etleri ve kemikleri için iyidir.
Doğumdan Sonra Diş Sağlığı
Hamileliğiniz sırasında herhangi bir diş eti problemi yaşadıysanız, doğumdan hemen sonra tüm ağzınızı muayene ettirmek ve dişeti sağlığınızı değerlendirmek için diş hekiminize görünün, sağlıklı dişler mutlu gülüşler dileriz 🙂