Hamilelikte Diyet Nasıl Olmalıdır?

0
969
Görsel: gebelikte aşerme

Hamilelikte diyet, anne adaylarının en çok bilmek istediği konulardan biridir. Birçok anne adayı hamilelik sırasında kilo almaktan korkar ve doğum yaptıktan sonra kilo veremez. Öte yandan, sağlık uzmanları hamilelik sırasında kilo kontrolü konusunda eskisine göre daha temkinli davranmaktadır. Çünkü fazla kilolu olmak anneye veya bebeğe yardımcı olmamaktadır.

Hamilelikte diyet veya hamilelikte beslenme planlaması çok önemlidir. Hamilelik sırasında alınan kilonun azaltılması çok zor olabilir. Sağlıklı kilo alımı ile hamilelik sürecini çok kolay atlatabilirsiniz. Bu yazımızın sonunda örnek bir hamilelik diyeti listesi de bulabilirsiniz.

hamile-diyetinde-cipsden-uzak-durun
Görsel: Hamilelikte diyet

Hamilelikte diyet nedir?

Hamilelikte kadınların diyetleri iki kategoriye ayrılmalıdır: doktor tarafından reçete edilen diyet ve hamile kadın tarafından gönüllü olarak üretilen diyet. Doktorlar, hamilelikte yüksek şeker, tansiyon ölçümü ve aşırı kilo alımı, bebeğin ayı ve annenin özel koşulları gibi aşağıdaki nedenlerle hamile kadınlara beslenme önerileri yapabilir. Bu durumda hem anne adayının hem de bebeğin gebelik diyetisyeni tarafından sağlanan prosedürlere uyması çok önemlidir.

Ayrıca anne adayları da diyete gidebilirler çünkü anne adayları hamilelik sırasında kilo almaktan korkarlar veya ilk birkaç ayda kilo alımının hızlı ilerlemesi nedeniyle yavaşlamaya karar verirler. Burada çevreden veya sosyal ağlardan gebe diyet listeleri almak yerine doktorlara danışılmalı ve kontrol edilmelidir. Peki hamilelikte diyet nasıl olmalıdır?

hamile-diyeti-neler-icermeli
Görsel: hamilelikte diyet

Hamilelikte fazla kilo almamak için neler yapmalı?

Hamilelikte beslenme, uyku ve egzersiz üçgeni çok önemlidir. Çok miktarda tatlı, hamur işi ve yüksek yağlı yiyecekler tüketmenin bebeğin büyümesi ve annenin direnci açısından hiçbir değeri yoktur ve kilo alımına neden olabilir.

Aşırı kilo alımı, hamile kadınların konforunu da olumsuz etkileyebilir. Dengeli ve uygun beslenme protokolü benimsenirse gebelikte kilo çok fazla artmayacak, bebek ve anne üzerindeki besleyici etkisi daha güçlü olacaktır. Hemen hemen hepimiz bunları biliyoruz, ancak uygulamada zorluklarla karşılaşıyoruz. Hamilelikte diyet ve beslenme konusunda size bazı tavsiyeler sunuyoruz:

su
Görsel: su
  • Evde veya ofis ortamında her zaman bir tabak kuru meyve, ceviz, çiğ badem ve kavrulmuş fındık hazırlayın. Mümkünse kuru kayısıları, kuru incirleri ve hatta hurmaları ince dilimler halinde dilimleyin. Bu nedenle incirin kalorisini tek seferde yemek yerine, bir parça kuru incirin kalorisi ve tadı ile tatmin olabilirsiniz. Gün boyunca canınız bir şey istediğinde, ara öğünleri ağzınıza atarsınız. Bu kuruyemiş tabağı, bir dilim baklava, bir kase spangle ya da üç dilim su böreği yemenize engel olabilir.
  • Çevrenizde daima su bulundurun ve bir bardak su için. Bu şekilde, metabolizmanızı hızlandırmak ve kasık ağrısının şiddetini hafifletmek için ihtiyacınız olan suyu alabilirsiniz.
  • Akşam yemeğini erken yemeye çalışın. Bir film izledikten veya uyuduktan sonra bir şeyler arzuluyorsun, değil mi? Büyük bir bardak su ve bir salatalık, birkaç dilim salatalık domates (tuzsuz) veya bir kase yoğurt gibi kendi atıştırmalıklarınızı hazırlayın. Bu nedenle bu öğünler sizi meşgul eder ve gece yarısı çikolata, gofret, patates kızartması, hamur işleri gibi seçeneklerden kurtulabilirsiniz.
  • Makarna, pirinç pilavı yerine bol sebzeli ve az yağlı bulgur pilavını tercih edin.
  • Paketli gıdalardan uzak durun.
  • Et-salata, balık -salata, köfte-salata gibi porsiyonların pilavlı, çorbalı, tatlılı Türk akşam yemeği geleneğine uygun menülerden daha fazla tok tutacağını ve besin değerlerinin de daha yüksek olduğunu unutmayın. Üstelik bunları hazırlamak daha kolay.
  • İşten ayrıldıktan sonra yemek hazırlamakta zorlanıyorsanız ve yemeye hazır yemek yeme eğilimindeyseniz, bazı hazırlıklar ile bunun üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin hafta sonunda lütfen bu hazırlıklar için iki saat ayırın: iki kilo kıyma alıp kişi sayısına göre köfteleri bir kısmını hazırlayın ve ardından ham olarak buzdolabına koyun. Taze sebzeleri veya salata malzemelerini (salatalık-domates-biber gibi) yıkayın ve ardından kağıt havluyla iyice kurulayın. Ardından kapalı bir dondurucu poşetine koyun. İşten çıktıktan sonra köfte tencereye konur, yıkanan malzemeler kesme tahtasına yerleştirilir ve yemek hazır… Dondurulmuş balık filetosu ve biftek ile benzer bir kombinasyon deneyebilirsiniz.
  • Tatlı krizlerini bir parça turşunun yatıştırdığına dair bir efsane var. Henüz kanıtlanmadı, ama deneyebilirsiniz. Kendinize hafif tatlılar da hazırlayabilirsiniz. Örneğin, bir muz dilimleyin ve üzerine bal ve ceviz serpin. Kremalı tatlılardan daha az kaloriye ve daha yüksek besin değerine sahiptir.

Sağlıklı günler dileriz ?