Hamilelikte Düşük Neden Olur?

0
965
Hamilelikte Düşük Neden Olur?
Hamilelikte Düşük Neden Olur?

Hamilelikte düşük en sık görülen problemlerden birisidir. Düşük hamileliğin 20.haftasından (139 günden) önce sonlanması durumudur. Daha 500 gram olamamış fetüs atılır. Sebebi kesin olarak belirlenememiş olması ile birlikte hamileliğin %15-40’ı düşükle sonuçlandığı bilinir.

Bunu fark edemeyen anne adaylarının düşüğü ağır bir adet kanaması geçiriyor sanmaları mümkündür. Düşük hamileliğin 20.haftasından 2 veya daha fazla şekilde gerçekleşmişse buna tekrarlayan düşük adı verilir.

Anne adayının yaşadığı rahatsızlıklar, yaşı ( aynı zamanda babanın da yaşı önemlidir ) uzun süreli hastalıkların bir anlığına kaybolması da düşüğü etkileyebilir. Hamileliğin başında hafif egzersizlerin yapılmasında doktorlar bir sakınca görmez fakat daha sonrasında anne adayının ağır egzersizleri yapması büyük risk taşır.

Aynı zamanda iyi bir cinsel hayat da son derece önemlidir. Kendini rahat hissetmesi ve istemediği hiçbir şeyi yapmaması gerekir. Özellikle hamileliğin başlarında stres ve travma yaratabilecek herhangi bir şey yaşamaması, hayatını sakin bir şekilde devam ettirebilmesi hem kendisi hem de çocuk için çok önemlidir. Genetiğin düşükteki etkisi de yadsınamaz tabi, kromozomal bozukluk translokasyon adını verdiğimiz kromozom sayısında dizilim hatasının meydana gelmesi düşük konusunda etkili olabilir.

Hamilelikte Düşük Belirtileri Nelerdir?

İlk unsur kesinlikle vajinal kanamadır. Kanama koyu renkte olabileceği gibi açık renkte de olabilir. Bunun fark edilmesi durumunda en yakın doktora başvurulmalıdır. Normal olarak da lekelenmeler görülebilir fakat embriyonun gelişimi sırasında bu olağandır. Kasık ağrısı ve kramplar söz konusuysa ve bunlar uzun süreliyse düşük gerçekleşir. Hamilelikte düşük kendini gözlemlemeyle fark ettirir. Anne adayının bütün bunları dikkate alması ve bir doktora müracaat etmesi gerekir.

Hamilelikte Düşük
Hamilelikte Düşük

Hamilelikte Düşük Olmaması İçin Neler Yapılabilir?

Anne adayının kendine her zamankinden biraz daha dikkat etmesi beklenebilir. Ki bunda sakınca yoktur hem kendisinin sağlığı hem de bebeğinin sağlığından dolayı herkesin anne adayına gereken saygıyı göstermesi gerekir. O aynı zamanda içinde büyüttüğü bir candan da sorumludur. Sonsuz derecede özgü ve saygıyı hak eden annelerimize minnet duymayı, onlardan hoşgörümüzü esirgememek gerekir.

  • Psikolojiye dikkat edilmeli, stresten uzak durulmalı
  • Sağlıklı beslenilmeli doktorun önerdiği şeyleri yapmalı
  • Eğer obezite mevcutsa kilonun dengelenmesi için bir doktora gözükmeli
  • Ağır egzersiz yapmamalı, vücudu yormamalı ama mutlaka az da olsa hareket etmeli
  • Önceden düşük yapmışsa kendine ekstra dikkat etmeli
  • Folik asit kullanabilir

Hamilelikte düşük olması beklenmedik bir durumdur. Dolayısıyla olacak bir şeyin önüne de geçilemez ama yine de tedbir alınabilir. Dikkatli davrandıktan sonra elimizden gelen her şeyi yapmış olmakta bir sakınca yoktur.

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı

Folik asit B grubu vitaminidir. Besin olarak alımı hamilelikte düşük için yeterli değildir ilaç şeklinde alınması tavsiye edilir.

  • Yeşil sebzeler
  • Fındık, fıstık, ceviz
  • Mercimek
  • Baklagiller
  • Ay çekirdeği gibi besinlerde bulunur.

Folik asit kullananlarda kullanmayanlara göre bebekte bazı anomalilerin görülmemesi sağlanmıştır. Normal zamanlaması gebelikten 3 ay öncedir. Ancak bu tahmin edilemeyeceğinden hamilelikten sonra kullanılması gerekir. Uzun süre kullanımı tehlike oluşturmaz.

Hamilelikte Düşük Sebebi
Hamilelikte Düşük Sebebi

Hamilelikte En Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bel ve sırt ağrısı da hamilelikte düşük belirtisi olabilir. İlk 3 ay çok dikkat edilmeli gerekiyorsa bir ağrı hissettiğinde doktora gözükmeli ertelenmemelidir. Tehlikesiz olan bir şey bile zamanla çok tehlikeli hale gelebilir. Bebeğin ve annenin sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeğin de travma yaşaması engellenmeye çalışılmalıdır. Mutlu bir aileden mutlu çocuklar dünyaya gelir. Kendinize dikkatle bakın lütfen ve sevgiyle kalın.