Hamilelikte düşük en sık görülen problemlerden birisidir. Düşük hamileliğin 20.haftasından (139 günden) önce sonlanması durumudur. Daha 500 gram olamamış fetüs atılır. Sebebi kesin olarak belirlenememiş olması ile birlikte hamileliğin %15-40’ı düşükle sonuçlandığı bilinir. Bunu fark edemeyen anne adaylarının düşüğü ağır bir adet kanaması geçiriyor sanmaları mümkündür. Düşük hamileliğin 20.haftasından 2 veya daha fazla şekilde gerçekleşmişse buna tekrarlayan düşük adı verilir.
Anne adayının yaşadığı rahatsızlıklar, yaşı ( aynı zamanda babanın da yaşı önemlidir ) uzun süreli hastalıkların bir anlığına kaybolması da düşüğü etkileyebilir. Hamileliğin başında hafif egzersizlerin yapılmasında doktorlar bir sakınca görmez fakat daha sonrasında anne adayının ağır egzersizleri yapması büyük risk taşır.

Düşük tekrarlanırsa insan sağlığı etkilenir mi?
Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında olmadan adet kanaması ile düşük yapabilmektedirler. Bazı durumlarda döllenme olur, ancak rahim içerisinde döllenme ürünü yerleşemez ve kanama görülerek düşer. Böyle bir durum sadece yapılan gebelik testleri ile ortaya çıkmaktadır.
Düşük riskini arttıran nedenler
Kadınlarda görülen düşük riskini arttıran nedenler arasında kronik hastalıklar, yaş, rahim ve rahim ağzı hastalıkları, sigara ve alkol bağımlısı olmak, kafein kullanımı ve daha önce düşük geçirmiş olmak gibi nedenler yer almaktadır.
Kronik hastalıklar
Tiroid ve diyabet hastalıkları gibi kronik hastalıklarda düşük riski daha fazladır.
Daha önce düşük yapmış olmak
Daha önceden geçirilen düşükten sonra ikinci düşük yapma riski, henüz düşük yapmamış kadınlar ile aynı olmaktadır. Fakat ikiden fazla düşük yapan kadınlarda tekrarlama riski oldukça fazladır.
Yaş
35 yaşın üzerindeki kadınların düşük yapma riski genç kadınlara oran ile daha fazladır. Eşinin yaşı 40 yaş üzerinde olan kadınların düşük yapma riski, 25 yaş altında olan kişilere göre daha fazla olmaktadır.
Rahim ve rahim ağzı hastalıkları
Rahim ağzının kısa veya zayıf olması durumunda düşük tehlikesi yüksektir.
Sigara ve alkol kullanımı
Hamile iken kullanılan sigara ve alkol, kullanmayan kadınlara göre düşük yapma riski daha fazladır.

Tekrarlayan düşük sebepleri
Kromozomal bozukluklar, bağışıklık sitemi hastalıkları, enfeksiyonlar, rahim ağzı yetersizliği, rahim yapısal bozuklukları, hormonal bozukluklar ve çevresel faktörler düşük sebeplerindendir.
Düşük sonrasında yapılması gerekenler
Düşük sonrasında bol miktarda sıvı tüketilmeli, birkaç gün dinlenilmeli, sağlıklı beslenilmeli, bir süre spora ara verilmeli, havuz ve küvet banyosuna iki hafta süre ile ara verilmeli, ağır kaldırılmamalı, vajinal duş bir süre yapılmamalı, 2-4 hafta süre ile cinsel ilişkiye girilmemelidir. Uzman doktorlar tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Hamilelikte düşük olmaması için neler yapılabilir?
Anne adayının kendine her zamankinden biraz daha dikkat etmesi beklenebilir. Ki bunda sakınca yoktur hem kendisinin sağlığı hem de bebeğinin sağlığından dolayı herkesin anne adayına gereken saygıyı göstermesi gerekir. O aynı zamanda içinde büyüttüğü bir candan da sorumludur. Sonsuz derecede özgü ve saygıyı hak eden annelerimize minnet duymayı, onlardan hoşgörümüzü esirgememek gerekir.
- Psikolojiye dikkat edilmeli, stresten uzak durulmalı
- Sağlıklı beslenilmeli doktorun önerdiği şeyleri yapmalı
- Eğer obezite mevcutsa kilonun dengelenmesi için bir doktora gözükmeli
- Ağır egzersiz yapmamalı, vücudu yormamalı ama mutlaka az da olsa hareket etmeli
- Önceden düşük yapmışsa kendine ekstra dikkat etmeli
- Folik asit kullanabilir
Hamilelikte düşük olması beklenmedik bir durumdur. Dolayısıyla olacak bir şeyin önüne de geçilemez ama yine de tedbir alınabilir. Dikkatli davrandıktan sonra elimizden gelen her şeyi yapmış olmakta bir sakınca yoktur.
Hamilelikte folik asit kullanımı
Folik asit B grubu vitaminidir. Besin olarak alımı hamilelikte düşük için yeterli değildir ilaç şeklinde alınması tavsiye edilir.
- Yeşil sebzeler
- Fındık, fıstık, ceviz
- Mercimek
- Baklagiller
- Ay çekirdeği gibi besinlerde bulunur.
Folik asit kullananlarda kullanmayanlara göre bebekte bazı anomalilerin görülmemesi sağlanmıştır. Normal zamanlaması gebelikten 3 ay öncedir. Ancak bu tahmin edilemeyeceğinden hamilelikten sonra kullanılması gerekir. Uzun süre kullanımı tehlike oluşturmaz.

Hamilelikte en dikkat edilmesi gerekenler
Bel ve sırt ağrısı da hamilelikte düşük belirtisi olabilir. İlk 3 ay çok dikkat edilmeli gerekiyorsa bir ağrı hissettiğinde doktora gözükmeli ertelenmemelidir. Tehlikesiz olan bir şey bile zamanla çok tehlikeli hale gelebilir. Bebeğin ve annenin sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeğin de travma yaşaması engellenmeye çalışılmalıdır. Mutlu bir aileden mutlu çocuklar dünyaya gelir. Kendinize dikkatle bakın lütfen ve sevgiyle kalın.
Sağlıklı günler dileriz 😊