Hamilelikte genital bölge temizliği yapılırken aşırı sıcak su, sabun-duş jeli, parfüm ya da kolonya gibi ürünlerin kullanımı bölgeyi tahriş edebilir. Temizliği iyi yapalım derken vajinal flora yapısı bozulur ve bölgedeki iyi bakteriler yok edilir. Hal böyle olunca vajinal mantar gibi inatçı bazı hastalıkların da kapısı aralanır.

Genital bölgenin kendine has bir dengesi var
Kadında genital bölgenin doğal dengesinden bahsederken iç genital ve dış genital olmak üzere ikiye ayırmamız gerekir. Dış genital tüylü bölge ve dudaklar kısmını kapsarken, iç genital bölge vajinadır. İç genital bölge ile dış genital bölgenin hücreleri ve ortamlarının asit baz dengesi birbirinden farklıdır. Dış genital bölge normal derimizdeki özellikleri taşır. İç genital bölge yani vajina ise pH derecesi olarak asidik yapıya sahiptir ve bu bölgeyi oluşturan faydalı bakteriler yani laktobasiller başta olmak üzere diğer mikroorganizmalarla doludur. Bu nedenle de bu bölge devamlı olarak nemlidir.
Tuvalet sonrası temizlik şekli önem taşıyor
Genital bölge temizliğinde dikkat edilecek en önemli kural tuvalet bittikten sonraki temizleme işidir. Özellikle büyük tuvalet yapıldıktan sonra temizlik her zaman önden arkaya doğru yapılmalıdır. Eğer arkadan öne doğru silme işlemi yapılırsa dışkıdaki mikroplar vajina ve idrar deliğine yayılabilir ve bunun arkasından enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
Genital bölge temizliği ılık ya da soğuk su ile yapılmalı
Genital bölge temizliği yapılırken aşırı sıcak su, sabunlar, duş jelleri, parfüm, kolonya gibi tahriş edici ürünlerden kaçınılmalıdır. Bu bölgeyi yıkarken özellikle duşta daha ılık hatta soğuk su tercih edilmelidir. Bu bölgenin asidik ortamına uygun bir pH derecesi vardır. Çoğu zaman genital bölge temizliği için su yeterlidir ancak kişi bunu yeterli bulmuyorsa bölgeye özel üretilen bazı ürünler tercih edilebilir. Bu ürünler mümkünse pH derecesi 4 ve daha düşük, özel üretilmiş genellikle intim adı verilen yıkama sıvıları olmalıdır. Yıkama yaparken hiçbir zaman vajina içi derinlere doğru yıkanmamalı, daha çok yüzeysel köpürtülüp, durulanmalıdır.

Hamilelikte genital bölgede bu şikayetler varsa…
Hamilelik döneminde genital bölge çok daha hassas ve enfeksiyonlara çok daha yatkın hale gelir. Alınan kilolar nedeniyle bu bölge daha nemli olmaya müsaittir. Ayrıca hamilelikte vajinal salgılar artacağından devamlı bir akıntı hali olabilir. Yeteri kadar temiz tutulmaz ise mantar ve diğer kötü kokulu kaşıntılı akıntılar ile seyreden enfeksiyonlar görülür. Genital bölge temizliği için dikkat edilmesi gereken kurallar şöyledir:
- Sık çamaşır değiştirilmeli
- Sentetik naylon külotlardan uzak durulmalı
- Pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli
- Tuvalet temizliği mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı
- Herhangi bir kaşıntı, yeşil renkli akıntı, yanma gibi belirtiler varsa doktora gidilmelidir.
Hamilelik döneminde de genital bölge temizleyicisi kullanılabilir
İyi bir özel bölge hijyen ürünü en başta pH derecesi 3-4 arasında olmalıdır. İçinde alerjen madde bulundurmamalı, aşırı parfümlü, aşırı köpüren katkı maddeleri içermemelidir. Ayrıca hamilelik döneminde de genital bölge temizliği için intim yıkama ürünleri rahatlıkla kullanılabilir. Bu sıvıların asidik olması normal vajinal denge ile uyum içinde olduğundan sabun ya da vücut şampuanlarından çok daha uygun olduğu unutulmamalıdır.
Yanlış antibiyotik kullanımı vajinal floraya zarar verebilir
Vajinal flora dediğimiz yapı vajinada bulunan faydalı bakterilerdir. Özellikle laktobasiller vajinanın asidik ortamını sağlayan mikroorganizmalardır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olduğu durumlarda laktobasiller sayıca fazla olduğundan diğer zararlı bakteriler hastalık yapamayacaklardır. Antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin çökmesi, vajina içinin aşırı yıkanması, tahriş edici maddeler bu faydalı bakterileri azaltır ve yok ederse o zaman vajinal flora bozulur ve hastalık yapan etkenler çoğalır.

Kefir vajinal floradaki iyi bakterileri besler
Vajinal florayı korumak için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi temizlik esnasında kullandığımız maddelerin kimyasal olarak zarar vermeyen, tahriş etmeyen bu bölgeye özel hazırlanmış, pH derecesi asidik olan ürünler olmasıdır. Yiyeceklerimizle doğal olarak floramızı zenginleştirecek besinler alabiliriz. Örneğin, kefir tüketmek, dışarıdan ekstra probiyotik tabletler kullanmak tüm vücut sağlığına olumlu yansıdığı gibi vajinal floranın yararlı bakterilerini de besleyecektir. Özetle sağlıklı olmak sağlıklı florayı da sağlayacaktır.
Kokulu-parfümlü ped kullanımından kaçınılmalı
Ped kullanımı bazen ciddi alerjilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle pedler ne kadar az kimyasal işleme maruz kalarak üretilirse sağlığa o kadar uygun olacaktır. Pedlerin yüzeyinin olabildiğince yumuşak olması, kimyasal beyazlatıcı madde kullanılmadan üretilmiş, parfümsüz olması önemlidir. Ayrıca bir pedin kullanımının mümkün olduğu kadar kısa tutulması yani sık değiştirilmesi gerekir. Kokulu ya da parfümlü pedler daha çok kimyasala maruz kaldığından önerilmemektedir. Adetli günlerde sık duş alınmalı, pedin yarattığı nemli ve kötü kokulu ortam mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
Sağlıklı günler dileriz 😊