Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Önlenir?

0
689
hamilelikte-gıda-zehirlenmesi

Hamilelikte gıda zehirlenmesi her hamile kadının yaşayabileceği bir durumdur ve ciddi sonuçları olabilir, bunu önlemek ise sizin elinizde.

Hamileliğiniz sırasında dengeli ve besleyici bir diyet, sağlığınızı korumak ve fetüsünüzü beslemek için önemlidir. Yemek seçimlerinizi yaparken, genellikle yiyebileceğiniz türden yiyecekleri seçersiniz. Ancak bazı gıda zehirlenmesi türleri siz ve fetüsünüz için daha büyük bir risk oluşturduğundan, yiyeceklerinizi seçip hazırlarken birkaç ekstra önlem almalısınız.

hamilelikte-gıda-zehirlenmesine-karşı beslenme
Görsel: Hamilelikte gıda zehirlenmesine karşı dengeli beslenme

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Birincil Sebebi: Listeriyoz

Listeriyoz, toprakta ve suda bulunan bir bakteri olan Listeria monocytogenes’ten kaynaklanır ve hamilelikte gıda zehirlenmesinde birincil neden olarak görülür. Sebzelerde, etlerde ve süt ürünlerinde olduğu kadar yumuşak peynirler gibi işlenmiş gıdalarda ve soğuk etlerde de bulunabilir. Bakteriler sağlıklı insanlar için çok az tehlike oluştursa da hamile kadınlarda enfeksiyon erken doğum, yeni doğanın ciddi enfeksiyonu ve hatta ölü doğumla sonuçlanabilir.

Belirtileri

  • Listeriyozun semptomları ateş, kas ağrıları ve bazen mide bulantısı veya ishali içerir.
  • Bazı durumlarda baş ağrısı, boyun tutulması, kafa karışıklığı, denge kaybı veya kasılmalar meydana gelebilir.
  • Enfekte olan hamile kadınlar yalnızca hafif, grip benzeri bir hastalık yaşayabilir.
Hamilelikte-Gıda-Zehirlenmesi-Belirtileri
Görsel: Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Belirtileri

Hamileyseniz ve listeriyoz hastasıysanız, antibiyotik almak genellikle fetüs veya yeni doğanın enfeksiyonunu önleyebilir. Listeriyozu olan bebekler yetişkinlerle aynı antibiyotikleri alır, ancak doktorlar tanıdan emin oluncaya kadar genellikle bir antibiyotik kombinasyonu kullanılır.

Hamilelikte gıda zehirlenmesine karşı dikkat edilmesi gereken durumlar:

  • Buharda pişene kadar yeniden ısıtılmadıkça sosisli sandviç, öğle yemeği etleri veya şarküteri etleri yemeyin.
  • Etikette pastörize sütten yapıldıkları belirtilmediği sürece yumuşak peynirler yemeyin. Feta, Brie, Camembert, mavi damarlı peynirler ve “queso blanco fresco” gibi Meksika tarzı peynirler gibi tipik olarak pastörize edilmemiş sütle yapılan yaygın peynirler listeriyoza neden olabilir. Pastörize edilmiş işlenmiş peynir dilimleri ve sürülerek, krem ​​peynir ve süzme peynir ile birlikte mozzarella gibi sert peynirler ve yarı yumuşak peynirler yemek açısından güvenlidir.
  • Soğutulmuş börek veya ezilmiş et yemeyin. Ancak bu yiyecekleri konserve halinde yiyebilirsiniz.
  • Güveç gibi pişmiş bir tabakta bulunan bir malzeme olmadığı sürece soğutulmuş füme deniz ürünlerini yemeyin. Soğutulmuş tütsülenmiş deniz ürünleri örnekleri arasında somon, alabalık, beyaz balık, morina, ton balığı ve uskumru bulunur. Somon ve ton balığı gibi konserve balıklar ya da rafta duran füme deniz ürünleri yiyebilirsiniz.
  • Çiğ (pastörize edilmemiş) süt içmeyin veya pastörize edilmemiş süt içeren yiyecekleri yemeyin.
  • Dükkânda yapılan jambon, tavuk, yumurta, ton balığı veya deniz ürünleri salataları gibi salataları yemekten kaçının.
hamilelikte-gıda-zehirlenmesi-ve-beslenme
Görsel: Hamilelikte gıda zehirlenmesi ve beslenme

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Türü: Toksoplazmoz

Toksoplazmoz, Toxoplasma gondii parazitinden kaynaklanır. Hamile bir kadın fetüsüne toksoplazmoz verebilir. Fetal toksoplazmoz, düşük, ölü doğum ve doğum kusurlarına neden olabilir.

Toxoplasma gondii yumurtalarını yanlışlıkla topraktan veya diğer steril olmayan yüzeylerden paraziti kapabilirsiniz.  Toksoplazmozun genellikle hiçbir semptomu yoktur veya semptomlar grip gibidir. Birkaç gün ila birkaç hafta süren şişmiş lenf bezleriniz veya kas ağrılarınız ve sancılarınız olabilir.

Eğer…

  • Hamile kalmayı planlıyorsanız, Toxoplasma gondii için test yaptırmayı düşünün. Test pozitifse, hayatınızın bir döneminde zaten enfekte olduğunuz anlamına gelir ve muhtemelen enfeksiyonu gelecekteki bebeğinize verme konusunda endişelenmenize gerek yoktur (bunu doktorunuzla görüşün). Test negatifse, enfeksiyondan kaçınmak için önlem alın.
  • Hamileyseniz, siz ve doktorunuz toksoplazmoz alma şansınızı tartışmalısınız. Doktorunuz test için bir kan örneği isteyebilir.
  • Hamileliğiniz sırasında toksoplazmoz teşhisi konulursa, antibiyotiklerle tedavi edilirsiniz. Daha ileri testler fetüsünüzün enfekte olduğunu gösterirse, size toksoplazmozun fetüs üzerindeki etkisini azalttığı bilinen antibiyotikler verilecektir.
toksoplazmoz
Görsel: Hamilelikte gıda zehirlenmesi; toksoplazmoz

Toksoplazmozu önlemeye yardımcı olmak için:

  • Hem evde hem de bahçede kedi dışkısından kaçının.
  • Bir kediniz varsa ve hamileyseniz veya yakında hamile kalmayı planlıyorsanız, başka birisinin kedi kum kutusunu temizlemesini sağlayın. Kutuyu kendiniz temizlemeniz gerekiyorsa, her gün yapın. Eldiven ve yüz maskesi takın ve ardından ellerinizi yıkayın.
  • Bir kedinin üzerinden geçebileceği herhangi bir masayı veya tezgâh yüzeyini yıkamayı alışkanlık haline getirin.
  • Kedinizi içeride tutmayı düşünün. Dışarıya çıkan bir kedinin, enfekte kuşları veya kemirgenleri yiyerek Toxoplasma gondii ile enfekte olma olasılığı yüksektir. (İç mekân farelerini yemek de bir risk oluşturur.)
  • Bahçe işleri yaparken veya toprağı işlerken eldiven giyin ve daha sonra ellerinizi yıkayın.
  • Ticari meyve ve sebzeler dahil, kedi dışkısıyla temas etmiş olabilecek tüm yiyecekleri yıkayın.
  • Sadece iyi pişmiş veya önceden dondurulmuş et yiyin. Kurutulmuş etlerden kaçının. Ette Toxoplasma gondii’yi öldürmek için sürekli yüksek veya düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır.
  • Çiğ et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, meyveler veya sebzeleri hazırladıktan sonra ellerinizi ve tüm mutfak eşyaları dikkatlice yıkayın.
  • Arıtılmamış içme suyundan kaçının. Bu, vahşi doğada olduğunuzda veya içme suyunun arıtılmadığı gelişmekte olan ülkelere seyahat ettiğinizde bir endişedir.

Yiyeceklerin genellikle dışarıda servis edildiği sıcak aylarda yiyecek hazırlama ve saklamaya özellikle dikkat edin. Bakteriler sıcak havalarda daha hızlı büyür, bu nedenle yiyecekler daha çabuk bozulabilir ve muhtemelen hastalığa neden olabilir. Sıcaklık 32 ° C’nin (90 ° F) üzerindeyse yiyecekleri dışarıda 1 saatten fazla bırakmayın ve dışarıda asla 2 saatten fazla bırakmayın, sağlıklı günler dileriz ?