Hamilelik döneminde bulunan anne adaylarının özen göstermeleri gereken pek çok kayda değer detay bulunmaktadır. Bu detaylar arasında hamilelik döneminde güneşlenme ön plana çıkan konulardan birisidir.

Güneş ışınlarına maruz kalmanın faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır. Bu durum, sadece hamile olan kişiler için değil, herkes için geçerlidir. Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla miktarda alınan güneş ışınları, kişilerin vücutlarında çeşitli deri rahatsızlıklarının oluşmasına sebebiyet verebilir. Hamile olan kişiler için bu durum daha hassastır çünkü yeni bir evreye giren vücut, beslenme, sıvı tüketimi ve fiziksel aktivitelerin yanı sıra güneşten gereksinimi kadar faydalanmak istemektedir. Hamilelik esnasında güneşle konusunda ihtiyaç fazlası olarak alınan ultraviole ışınları, anne ve bebek sağlığı açısından tehlikeli olabilir.
Hamilelik Döneminde Güneşlenmek Zararlı Mıdır?
Hamilelik döneminde güneşlenme, doğru tekniklerle yapılmadığı zaman anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde güneş ışınlarının dünyaya en dik pozisyonda düştüğü saat dilimlerinde dışarı çıkılmaması önemlidir. Doktorunuzun önerdiği saat dilimlerinde güneş ışınlarından, yine doktorunuzun önerdiği teknikler ile faydalanabilirsiniz. Ayrıca, koyu renkteki giysilerin giyilmemesi gereklidir çünkü bilindiği üzere koyu renkler güneş ışınlarının etkisini arttırmaktadır.

Hamilelik döneminde güneşlenmenin zararları şöyle sıralanabilir:
- Vücudun sahip olduğu sıcaklık dengesi bozulabilir. Güneş sıcaklığından kaynaklanan terlemeler sonucunda vücut sıvı kaybetmektedir. Bu ani vücut değişimleri anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir.
- Anne adayı, güneş çarpmasından etkilenilerek baş dönmesi, kusma ve bulantı gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.
- Hamilelik döneminde hormonların etkisiyle derinin yapısında değişimler yaşanmaktadır. Güneşten gelen ışınların etkisiyle cilt üzerinde güneş yanıklarının oluşumuna rastlanabilir.
- Hormonların etkisiyle pek çok anne adayının yüz bölgesinde renk değişimleri görülmektedir. Vücudun güneşe karşı hassasiyet kazanması, hamilelerin yüzünde “gebelik maskesi” adı verilen lekelenmelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Uzun vadeli lekelenmeler olmamalarına karşın, güneşte fazla kalınması durumunda lekelerin yoğunluğu artabilir ve bu lekelerin geçme süreleri uzar.
- Özellikle ikiz ya da üçüz hamileliklerde anne adayının ani kilo alımı sonucunda, karın bölgesindeki derinin gerilmesiyle cilt tabakası oldukça incelmektedir. İncelen deriye güneş ışınların etkisi daha fazla olacaktır.
- Hamilelik döneminde alınması gereken besin kaynaklarından biri olan folik asit, güneşten gelen ultraviole ışınları sonucu etkisini kaybetmektedir.
- Hamilelik döneminde güneşlenme konusunda güneş ışınlarının fazlası zararlı olduğu gibi, hamilelik dönemi boyunca solaryum benzeri bronzlaştırma işlemi yapan cihazlara girilmesi de zararlıdır.

Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve bebeğinize çok dikkat etmenizi temenni eder, sağlıklı günler dileriz!
Kaynaklar:
- https://www.nescensswissstemcellscience.ch/en/2019/06/28/pregnancy-and-sunbathing/#:~:text=The%20answer%20is%20yes%2C%20you,the%20bones%20of%20the%20mother.
- https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/are-sunbeds-safe-to-use-during-pregnancy/
- https://www.mustelausa.com/blogs/mustela-mag/sunbathing-while-pregnant-here-s-what-you-need-to-know
Görsel Kaynak: https://www.deccanherald.com/living/health-and-well-being/what-to-expect-when-you-re-expecting-in-summer-726271.html