Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

0
986
Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?
Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli Midir?

Hamilelik döneminde kabızlık sorunu yaşamanın en temel nedeni hormonal değişimler ve giderek büyüyen bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskıdır. Geçmiş dönemlerde, hamilelik döneminde yaşanan kabızlık sorununun zehirlenmelere sebep olabileceği düşünülmekteydi. Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadığı en büyük yakınmalardan birisi kabızlıktır. Hamilelik döneminin ilerleyen süreçlerinde ortaya çıkan kabızlık sorunu, anne adayları için oldukça rahatsız edici bir durumdur, fakat bu sorunu bazı önlemler ile hafifletmek mümkündür.

Görsel 1: Hamilelik döneminde kabızlık sorunu yaşamanın en temel nedeni hormonal değişimler ve giderek büyüyen bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskıdır.

Annelik Yolunda ekibi olarak, bu yazımızda sizlere hamilelik döneminde kabızlık sorununu hafifletmenin yollarını anlatacağız. Hazırsanız, başlayalım!

Hamilelik Süreci ve Kabızlık Sorunu

Hamilelik sürecinde anne adaylarında genel olarak görülen kabızlık sorunu, belli bir miktar artış göstermektedir. Bu soruna anne adayının duygusal hassasiyeti de eklendiğinde, kabızlık sorunu olduğundan daha ağır olarak algılanabilmektedir. Bu sebepten ötürü, kabızlık, anne adayları arasında en yaygın olarak görülen yakınmalardan birisidir.

Görsel 2: Kabızlık sorununu çözebilmek adına anne adaylarına müshil ilaçlarının verilmesi, belli başlı olumsuzluklara yol açabilmesi oldukça yüksektir.

Hamilelik sürecinde kabızlığa neden olan faktörler arasında hormonal değişimler ve bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskı bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde, kabızlığın zehirlenmere sebep olabileceği düşünülüyordu, fakat kalın bağırsaklarda emilimin fazla olmaması sebebiyle burada uzun süre kalan dışkının herhangi bir önemli yan etkisi (çok uzun süre kalmaması kaydıyla) yoktur. Kabızlık sorununu çözebilmek adına anne adaylarına müshil ilaçlarının verilmesi, belli başlı olumsuzluklara yol açabilmesi oldukça yüksektir.

Kabızlık ve Diğer Hastalıklar

Hamilelik sürecinde ortaya çıkan hastalıkların başında fissur, yani makatta çatlak ve hemoroid, yani basur gelmektedir. Bu hastalıklara bağlı olarak ağrı ve tuvalete gitmeyi geciktirme sebebiyle defekasyon işleminin ertelenmesi ile zaman içerisinde rektum genişlemekte, tembelleşmekte ve aşırı ıkınmalar ile sinirler zedelenmektedir. Bu durumların sonucunda ise kabızlık sorunu, iyice yerleşmektedir. Oluşan bu sorunu hafifletmenin en uygun çözüm yolu, anne adaylarının her gün aynı saatte kendilerini tuvalete çıkmak için zorlamasıdır.

Görsel 3: Hamilelik döneminde hormon değişimlerinin sebep olduğu kabızlığı arttıran diğer etkenler arasında hareketsizlik, posasız yiyecekler ve az su içmek bulunmaktadır.

Tuvalete çıkarken rektumun boşalmasına sebep olan karın için basınç artışını sağlayabilmek için en uygun pozisyonda bulunmak gereklidir. Anne adaylarının ana fissur ve hemoroid gibi ağrılı defekasyona ve sonucunda seyrek olarak tuvalete gitmeye sebep olan rahatsızlıkları varsa, tedavi edilmelidir. Tedavi için en iyi çözüm yolu, anne adayının kendi çabası ve küçük lavmanlar yapmasıdır. Lavmanlar, normal refleks oluşana kadar iki günde bir tekrarlanmalıdır.

Hamilelik döneminde hormon değişimlerinin sebep olduğu kabızlığı arttıran diğer etkenler arasında hareketsizlik, posasız yiyecekler ve az su içmek bulunmaktadır. Kabızlık sorununa karşı alınabilecek en önemli önlemlerden birisi de beslenmeye ve egzersize oldukça önem vermektedir. Özellikle lifli sebze ve meyve, karbonhidrat içeren gıdalar, zeytinyağlı yemekler ve bol su almak, bağırsak hareketlerini arttırmaktadır. Ekstra olarak, yakınmaları azaltmak için akşamları kuru meyve kompostoları içebilirsiniz. Sabahları yenilen birkaç kuru incir, çoğu zaman rahatsızlığı azaltmaktadır. Ayrıca, sabahları bir bardak ılık su içmek de bağırsak hareketlerini arttırabilir.

Görsel 4: Lifli sebze ve meyve, karbonhidrat içeren gıdalar, zeytinyağlı yemekler ve bol su almak, bağırsak hareketlerini arttırmaktadır.

Hamilelik Döneminde Kabızlığı Önleyici Faktörler

Hamilelik döneminde kabızlığı önleyen belirli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Her türlü lifli gıdayı (çiğ sebze ve meyveleri) çok iyi yıkamak şartıyla bolca tüketebilirsiniz.
  • Sabah kahvaltısı sırasında bir bardak şekerli ılık su içebilirsiniz. Dilerseniz suya bir kaşık yağ ilave edebilirsiniz.
  • Taze meyve suları, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir kompostoları içebilirsiniz.
  • Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle mümkün olduğunca yürüyüş yapmaya çalışın.
  • Aldığınız önlemler sonucunda yakınmalarınızda bir değişim olmazsa, doktorunuza danışın.

Annelik Yolunda ekibi olarak sağlığınıza dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!

Kaynaklar:

  1. https://share.upmc.com/2014/11/constipation-during-pregnancy/
  2. https://www.todaysparent.com/pregnancy/pregnancy-health/how-to-deal-with-constipation-during-pregnancy/
  3. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/constipation-during-pregnancy
  4. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/constipation-during-pregnancy/

Görsel Kaynak: https://www.theepochtimes.com/upside-to-morning-sickness-fewer-miscarriages_2162331.html