Yaz aylarının gelmesi ile birlikte tatile gitmek isteyen ve bebek bekleyen anneler birkaç endişe duymaktadır. Özellikle denizden veya havuzdan kaynaklı bir enfeksiyon riskinin olacağı düşüncesi oluyor. Ancak denize girmek hamileler için zarardan çok fayda teşkil eder. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte insanlar deniz kenarlarına giderek serinlemek isterler. Özellikle yoğun iş temposundan, monoton hayattan sıkılan birçok birey güzel bir tatil yapmayı planlamaktadır. Bunun yanı sıra özellikle zorlu geçen hamilelik dönemi bir nebze rahatlatılması amacıyla tatil düşüncesinde olan anne adayları kendilerine suyun serinliğini bırakmak isterler. Ancak tatil planları yapılırken birçok anne bilinçli olarak enfeksiyon riskini düşünür. Bu kapsamda hamilelikte kaçıncı haftaya kadar denize girilir soruları sorulmaktadır.
Kaçıncı Haftada Denize Girilmelidir?

Hamilelikte Kaçıncı Haftaya Kadar Denize Girilir? Sorusu sıklıkla soruluyor. Hamilelik boyunca denize ya da havuza girmenin herhangi bir riski bulunmamaktadır. Bu konuda herhangi bir dönem belirtmek gerekmiyor. Hatta özellikle hamileliğin belli dönemlerinde anneler için yüzmek oldukça faydalı bir aktivite olarak belirtilmektedir. Özellikle hamilelik döneminin birinci trimesterında ruhsal ve bedensel sağlık için yüzmek oldukça faydalıdır. Yüzme sırasında rahimde bulunan bebek bu durumdan oldukça faydalanabilir. Doktorun da yönlendirmeleri ile birlikte hamileliğin her döneminde denize ya da havuza girmeden herhangi bir risk bulunmaz.
Hamilelikte Yüzmenin Faydaları
Hamilelikte kaçıncı haftaya kadar denize girilir sorularının yanı sıra anneler yüzmenin faydalarını da araştırmaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları şöyle sıralanabilir;
- Özellikle ilk aylarda mide bulantısı ve kusma şikayetlerinin azalması sağlanır
- Sırt ve bel ağrılarını engelliler
- Kasıklar kuvvetlenir
- Tansiyon yükselmesi riskini önler
- Uykusuzluğu ortadan kaldırır
- Psikolojik olarak rahatlama sağlar ve stresi önler
Hamilelikte Denize Mi Girilmeli Havuza Mı?
Bu konuda yapılan araştırmalara göre hamileler açısından havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olduğu belirlenmiştir. Çünkü herkesin sürekli olarak girdiği kalabalık olan havuzlar hamileler açısından uygun değildir. Bu nedenle havuzlarda enfeksiyon riskinin bulunma ihtimali daha çoktur. Dezenfekte için kullanılan bazı maddeler ise hamilelere zarar verebilir. Bu durum düşük riskini artıracağından denize girmek daha doğru bir durumdur.

Hamilelikte Yüzme Pozisyonları
Sıcak havaların artması ile birlikte hem yetişkinler hem çocuklar özellikle de anne adayları dinlenmek amacıyla tatil sezonunu dört gözle beklerler. Bu konuda hamilelikte kaçıncı haftaya kadar denize girilir sorunlarının yanı sıra yüzme pozisyonları konusunda da araştırma yapılmaktadır.
Hamileliğin dönemlerine göre en uygun ve pozisyonları şöyle sıralanabilir;
- Trimester: Hamileliğin ilk 3 ayı olarak bilinen bu dönemde 30 dakikalık yüzme süresi oldukça idealdir. Özellikle sabahları yüzmek mide bulantısı ve enerji açısından oldukça faydalıdır.
- Trimester: Gebelik döneminin ikinci üç ayı olarak bilinen bu dönemde bebeğin vücut ağırlığının artması ile birlikte yaşanan sorunlar yüzme ile biraz hafifletilebilir. Yüzme sırasında uygun bir mayo giymek ve sırt üstü yüzmek bel ve sırt ağrıları için oldukça faydalı olacaktır.
- Trimester: Hamileliğin son 3 ayı olarak bilinen bu dönem stres atmak ve sırt ağrılarını azaltmak amacıyla yüzmek için oldukça elverişlidir diyebiliriz. En uygun yüzme pozisyonu ise kaplumbağa yöntemdir.
Hamilelikte Yüzmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte kaçıncı haftaya kadar denize girilir konusu hakkında riskleri de öğrenilmek istenmektedir. Bu konu hakkında doktorun tavsiyesi göz önünde bulundurmalıdır. Özellikle düşük riski olan ve doktor tarafından istirahat önerisi alan anne adaylarının hamilelikte yüzme aktivitesi oldukça riskli olabilir. Ağrı, kanama, kramp, çarpıntı, su gelmesi gibi durumlarda yüzmek oldukça sakıncalıdır. Özellikle hamilelik döneminde krampların arttığı düşünülürse yüzme esnasında yanınızda birilerinin bulunması gerekir.