Hamilelikte kaçınılacak şeyler nelerdir? Birçok anne adayı, hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren hem kendilerine hem de bebeklerine potansiyel olarak zarar verebilecek her şeyden kaçınmak ister. Riski en aza indirebilmek için hamilelik sırasında nelerden uzak durmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekir. Böylece yaşanacak riskleri en aza indirebilirsiniz. Tabii her zaman her şey sizin kontrolünüzde olmayabilir.
Genel olarak tüm kadınlarda herhangi bir tür doğum kusuru taşıyan bebek doğurma sıklığı %3 ile %5 arasında değişebilir. Ama bu oran, annelerin gelişmekte olan bebekleri için doğumsal kusurlara neden olacak faktörlere maruz kalmasıyla artabilir. Peki, bazı balık türleri ve kediden uzak kalmanız gerektiğinide biliyor muydunuz?

Hamilelikte kaçınılacak şeyler:
Diyet
Özellikle hamileliğin ilk üç ayında folik asit bakımından zengin bir diyet önemlidir. Folik asit düzeyinin düşüklüğü, bebeklerde nöral tüp defektler oluşum sıklığının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Günlük olarak 0.5 mg veya 500 mg folik asit içeren iyi kaliteli doğum öncesi vitamin desteklerinin alınması önerilir. Doğal yollarla vitamin almak isteyenlerin folik asit açısından zengin besinler olan yeşil yapraklı sebzeler, iyi tahıllar, karaciğer ve greyfurt yemeleri önerilir.
Listeria
Bazı yiyeceklerin hamilelik döneminde yenmesi oldukça risklidir. Ölü doğuma ve başka yan etkilere yol açabilecek Listeria enfeksiyonuna yakalanma riski yüksek olan besinlerin uzak durulması gerekir. Listeria enfeksiyonu yumuşak peynirde, soğuk mezelerde, şarküteri türü etlerde, lahana salatası ve suşi gibi yiyeceklerden geçebilir. Doğru saklanmayan ve yeterince soğuk olmayan dondurulmuş yiyecekler, yumuşak dondurma, pastörize edilmemiş süt veya bu sütten üretilmiş ürünler ile hazır deniz ürünleri de risk grubundadır.
Balık
Bazı balık türlerinde yüksek oranda cıva bulunduğu için bu balıkların hamilelik döneminde yenmesi gelişme dönemindeki bebeklerin sinir sistemlerinde problemlere yol açabilir.

İlaçlar
Doktor kontrolünde alınan ilaçlar kesilmemelidir. İlaçları aniden kesmek, annenin sağlığına daha çok zarar verebilir. Herhangi bir konuda endişe duyduğunuzda bunu doktora danışmalısınız.
Tamamlayıcı İlaçlar
Hamilelik döneminin özellikle ilk üç ayında bazı bitkisel veya doğal ilaçların alınması risklidir. Güvenli olduğunu kanıtlayanlarda bile risk almamak için doktora danışmanızda fayda var. Kullanmak istediğiniz bir ürünün üzerinde ‘’doğal’’ yazması, doğallığının kanıtı değildir. Birçok tamamlayıcı ilacın kapsamlı testlerden geçerek iddia ettiği özellikleri destekleyecek bilimsel kanıtları olmadığını unutmamalısınız. Bu ilaçların kullanımı konusunda dikkatli olmak ve ilacın içeriği ve dozu ile ilgili kontrolleri yapmak önemlidir.
Çevresel Toksinler
Hamilelik döneminde kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hem anne adayı hem de bebeği için risk oluşturabilir. Bu dönemde kullanılacak tüm ürünlerin üzerindeki açıklamaları okumayı alışkanlık haline getirmek önemlidir. Bulunduğunuz ortamda potansiyel bir risk görüyorsanız, ortamı iyi havalandırmaya önem göstermelisiniz. Çalışma ortamınız risk taşıyorsa, hamile olduğunuzu mutlaka iş vereninize bildirerek mümkünse alternatif bir çalışma ortamı düzenlemenin yollarını arayabilirsiniz.
Hastalıklar
Hamilelik, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da vücudun normalden daha savunmasız hale gelmesini sağlar. Kendinizi hastalık riskinden tamamen soyutlayamazsınız ama birkaç temizlik kuralı ile olabildiğince uzak durabilirsiniz.
Elleri yıkama konusunda titiz ve özenli olmak en önemli kuraldır. Başkalarının öksürdüğü ve hapşırdığı yerde nefes almaktan kaçınmalısınız. Kusmakta olan birinin çok yakınında durmamak ya da böyle bir durumda geçici olarak nefesinizi tutmak hastalıktan korunma konusunda işinizi kolaylaştırabilir. Virüslerin çoğunun havada asılı durduğunu unutmayın. Tüm bunlara ek olarak hamilelik sırasında potansiyel olarak komplikasyona neden olabilen iki hastalık kızamıkçık ve suçiçeğidir.
Hamamlar, Mineral Spalar, Saunalar ve Spalar
Çok soğuğun zararlı olduğu gibi çok sıcağın da zararı olduğunu unutmamalısınız. Hamileliğin ilk aylarında fetus, annenin iç çekirdek ısısına karşı çok duyarlıdır. Bu ısı yükselmesi ve yüksek düzeyde kalmasına neden olan ortam, fetusun gelişimiyle ilgili problemlere neden olabilir. Vücut ısınızın 36.1 ile 37.5 derecede olması normaldir. Hamileliğin erken dönemlerinde ateş yükseltecek ve vücut ısısını 39 derecenin üzerine çıkaracak ortamlardan kaçınmak önemlidir.

Kedi
Evinizde size arkadaşlık eden kedileriniz, artık ailenizin de bir parçasıdır. Hamilelik sürecinde onlardan vazgeçmek istememeniz çok normal. Başkalarının ne dediğine aldırmayınız. Sevgili kedilerinizi evden uzaklaştırmanıza gerek yoktur. Ama dışkısından uzak durmak çok önemlidir. Kedinizin kutu altlığı ya da kumu varsa hamilelik süresince bunun değişimini eşinizden yapmasını istemek bu durumu çözecektir. Toksoplazma adı verilen bir parazit hastalığı, enfekte kedinin dışkısından insanın eline ve ağzına kolaylıkla bulaşabilir.
Bu durum sadece evinde kedi besleyenler için geçerli değildir. Bahçede kazı yapmanız gerekiyorsa eldiven takarak, işiniz bittiğinde elinizi güzelce yıkamanız önemlidir. Sebze ve meyveleri de iyice yıkayarak yemeğin üzerinde süsleme amaçlı bulunan bilmediğiniz yiyeceklerden de uzak durmanız gerekmektedir.
Sağlıklı günler dileriz 😊