Hamilelikte Kalp Atışları Ne Kadardır? Normal Oranı Nedir?

0
711
hamilelikte-kalp-atislari-ne-zaman-duyulur

Hamilelikte kalp atışları vücut organlara ve plasentaya kan pompalamaya çalıştığı için hamilelik sırasında hızı normal olarak artar. Birçok hamile insan, özellikle hamileliğin erken döneminde kan basıncında bir düşüş yaşar.

Hamilelikte çok çeşitli normal kalp hızları vardır. Bir kişinin hamilelik öncesi kalp atış hızını bilmek, tipik hamilelikte kalp atış hızını tahmin etmeye yardımcı olabilir.

Hamilelikte kalp atışları
Görsel: Hamilelikte kalp atışları

Hamilelikte kalp atışlarının normal hızı nedir?

Çok yüksek veya çok düşük olan bir hamilelik kalp hızının standart bir tanımı yoktur. Bunun yerine, doktorlar bir kişinin temel kalp atış hızına ve kalp atış hızının zaman içinde nasıl değiştiğine bakar.

Bir 2019 meta-analizi, 36.239 hamile insanda kalp atış hızı artışlarını incelediğinde, araştırmacılar ortalama kalp atış hızı artışının yaklaşık %10 veya dakikada 7-8 atış (BPM) olduğunu bulmuşlardır. Çalışma ayrıca ortalama kalp atış hızının hamilelik boyunca istikrarlı bir şekilde arttığını buldu. 10. haftada ortalama kalp hızı 79.3 BPM iken bu oran 40 haftaya kadar, ortalama 86,9 BPM’e yükselmiştir.

hamilelikte-kalp-atis-hızı
Görsel: Hamilelikte kalp atış hızı

Kısa süreli kalp çarpıntısı ve hamilelikte kalp atış hızında küçük değişiklikler yaygındır. 2007 yılında yapılan bir araştırma, kalp atış hızındaki bu değişikliklerin nadir durumlarda bir kalp sorununa işaret edebilmesine rağmen çoğunun zararsız olduğunu vurgulamaktadır.

Hamilelikte kalp atış hızına ne sebep olur?

Bir kişinin kalp atış hızı, birkaç nedenden dolayı hamilelik sırasında ortalama aralığa düşmeyebilir.

  1. Anormal başlangıç ​​kalp atış hız: Dinlenirken kalp atış hızı düşük veya yüksek olan kişiler, normal aralığın dışında kalan zamanlarda hamilelik kalp atış hızları yaşayabilir.
  2. Kalp hastalığı: Hamilelikte kalp atış hızındaki değişiklikler kalbin elektrik sistemi, tıkalı bir arter veya diğer kalp sağlığı sorunları ile ilgili bir soruna işaret eder.Hamilelikte kalp sağlığı sorunları daha yaygındır. Kalp hastalığı, gebeliğe bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Bu yüzden kalp sağlığını korumaya yönelik beslenme ve egzersizleri yapmaya dikkat etmelisiniz.
  3. Önceden var olan aritmiler:  Aritmiler, kalp çarpıntısı veya diğer kalp atış hızı bozukluklarıdır. Aritmi öyküsü olan kişiler, hamileliğin durumlarını kötüleştirdiğini görebilir.
  4. Egzersiz yapmak: Fiziksel olarak aktif olan kişilerin istirahat kalp hızları daha düşük olabilir. Bu hamileliğe kadar uzayabilir. Bu süreçte doktorunuz yasaklamadığı sürece hamilelikte yapılabilen egzersizleri yapmaya devam edebilirsiniz.
  5. Kaygı: Kaygı, bir kişinin kalbinin daha hızlı atmasına neden olur. Bazı insanlar, kalplerinin hızla attığını fark ettiklerinde endişelenirler ve bu da daha fazla kaygıya yol açabilir.
hamilelikte-kalp-atis-
Görsel: Hamilelikte kalp atış hızına etki eden faktörler

Kalp Atış Hızı Nasıl Normal Bir Aralığa Düşürülebilir?

Kalp atış hızı normal aralıklarının dışında kalan kişiler, belirli sayıda BPM’ye ulaşmaya çalışmak yerine bunun neden olduğuna odaklanmalıdır. Kalp atış hızını değiştirmeye çalışmadan önce doktorunuzla görüşün.

Genel olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı, bir kişinin hamilelik sırasında sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir ve normal kalp atış hızını destekleyebilir.

1. Egzersiz yapmak

Orta derecede egzersiz genellikle hamilelik sırasında güvenlidir, ancak yeni veya zor bir rutini denemeden önce bir doktorla görüşün. Çoğu hamile insanın haftada en az 150 dakika aerobik egzersize ihtiyacı vardır.

Yürümeyi, yüzmeyi ve diğer düşük etkili seçenekleri deneyin. Yoga veya germe, sağlıklı kasları desteklemeye ve hamilelik ağrılarını ve sancılarını azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Sağlıklı bir diyet yapın

Hamilelik sırasında vücudu en iyi nasıl besleyebileceğiniz konusunda doktorunuzla görüşün. Bunun yanında hamilelikte tüketilebilecek sağlıklı besinler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Çoğu hamile insanın günde 2.200-2.900 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu yaşa, vücut ölçüsüne, aktivite düzeyine ve diğer faktörlere göre değişir.

Proteinler, meyveler, sebzeler ve diğer besleyici yiyecekler kalbi korumaya yardımcı olabilir. ayrıca beslenme ile ilgili buradaki makalemize göz gezdirebilirsiniz.

kalp sağlığı ve beslenme
Görsel: Kalp sağlığı ve beslenme

3. Uygun doğum öncesi bakımı alın

İlk üç aylık dönemde (Birinci trimester) en az bir kez bir doktor veya ebeye görünün, ardından sağlık hizmeti sağlayıcısının tavsiyelerine göre düzenli olarak randevu ayarlayın.

Düzenli doğum öncesi bakım, kalp sağlığının izlenmesini içerir ve tedavi edilmemiş bir kalp sorunu geliştirme riskini azaltabilir.

4. Kaygı ve akıl sağlığını yönetin

Anksiyete, kalbin daha hızlı atmasına ve hamileliği zorlaştırmasına neden olabilir. Anksiyete yaşayan kişiler bir doktorla konuşmalı, yavaş ve derin nefes almalı ve doğum öncesi ruh sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir akıl sağlığı danışmanıyla konuşmalıdır.

Hamilelikte kalp atış hızı değişiklikleri normaldir. Vücut daha fazla kan pompalamalı ve kan basıncını düşürerek ve daha hızlı pompalayarak bunu telafi etmelidir. Bazı insanlar bu değişiklikleri fark etmez, ancak diğerleri onları endişe verici veya rahatsız edici bulabilir. Hamile bir kişi iseniz ve anormal görünen herhangi bir semptomunuz varsa, bir sağlık uzmanıyla konuşmanız gerekir. Doktorunuz aksi bir şey ifade etmediği sürece endişelenmeyin, sağlıklı kalp atışları dileriz ?