Anne adaylarının başına gelen olumsuzluklardan bir tanesi hamilelik kanamalarıdır. Anne adayları hamilelikte kanama riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bazen basit kanamalar olmakla beraber bazı durumlarda ciddi kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar anne ve bebekte bazı problemlere yol açabilmektedir. Kanamaları önlemek adına anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli kurallar vardır. En önemlisi bu kanamalara neden olabilecek unsurlardan uzak durmaktır.
Hamilelikte Kanama Neden Olur?
Hamilelikte kanama durumu bazı dış etkenler veya yapısal olarak vücuda bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kanamaya neden olan faktörler mevcuttur.
Kanamaya neden olan faktörler şunlardır:
- Anne adayının ağır işlerde çalışması veya ağır kaldırma durumları
- Bebek anne rahmine yerleşirken bazı basit kanamalar meydana gelebilir.
- Rahimde yaralar, enfeksiyonlar da annede kanama nedenleri arasındadır.
- Annenin sağlıksız ve dengesiz beslenmesi kanama faktörüdür.
- Bebeğin tehlikede olduğu durumlar
- Erken doğum tehlikesi durumunda kanama olasılığı artmaktadır.
- Yumurtalık kistleri veya genital hastalığı olan anne adaylarında kanama olasılığı vardır.
- Dış gebelik bebeğin yanlış yere tutunmasıdır ve risklidir. Bu durumlarda kanama görülmesi mümkündür.
- Annenin karın bölgesine darbe alması veya tehlike oluşturabilecek bir durumla karşılaşması kanamaya neden olabilir.
- Anne adayı düşük yaptığı taktirde annede kanama meydana gelir.
- Hamilelik sırasında bazen ilişki sonrası kanamalara da rastalamak mümkündür.
- Ağır stres de hamilelik kanamalarına neden olan faktörler arasındadır.
Anne adayları hamilelikte kanama nedenlerini oldukça merak etmektedir. Endişeye kapılarak stres oranlarını artırarak bebeği olumsuz şekilde etkilemeye devam edebilirler. Kanamalar meydana geldiği taktirde doktora başvurarak en doğru şekilde bilgi alabilirler.

Hamilelik Kanamalarına Hangi Faktörler Neden Olur?
Hamilelik sırasında genellikle ilk aylarda ufak kanamalar görülebilir. Bu kanamalar bebeğin anne rahmine yerleşmesinden dolayı kaynaklanan kanamalardır. Kanamalara neden olan faktörlerin başında annenin yaşam şekli gelmektedir. Mutlu anneler daha sağlıklı bir gebelik geçerken, stres altındaki anneler hamilelikte kanama olasılığıyla daha fazla yüz yüzedirler.
Annede rahim veya yumurtalık hastalıkları gibi faktörler mevcut ise bu hastalıklar kontrol altına alınmadığı sürece hamilelik kanamalarına neden olan olumsuz faktörlerdendir. Genetik yapının da kanamaları ve düşük risklerini arttırdığı bilinmektedir. Kanamalara neden olan olumsuz faktörlerden en önemlileri arasında sigara kullanımı ve alkolü de saymazsak olmaz.
Bu sigara, alkol kullanımı hamilelikte kanamanın dışında daha çok riskli hastalıklar oluşturabilir. Bebeğin sağlığı için bu alışkanlıkları hamilelik sırasında bırakmak anne adayları için gereklidir. Bırakılamıyorsa bile hamilelik sürecinde uzak durmak sağlıklı bir tercih olacaktır.
Hamilelikte Kanama Olduğu Taktirde Neler Yapılmalıdır?
Annelerin hamilelikte kanama durumlarında yapması gereken bazı uygulamalar vardır.
Kanama sırasında şunlar yapılmalıdır.
- Anne adayları paniğe kapılmayın.
- Çevrenizde bulunan insanlardan yardım isteyin.
- Ufak bir kanamaysa ped kullanımına başvurun.
- Vajinaya kanamayı durdurmak adına zarar verici girişimlerde bulunmayın.
- Doktorunuzla iletişime geçerek en kısa sürede uzman görüşü alın.
Kanamalar da doktora başvurmak en doğru seçim olacaktır. Kanama çeşiti ve nedeni hakkında en doğru bilgiyi doktorlardan almak gerekir. Bazı kanamaları fazla değil zaten diye önemsememek doğru bir düşünce değildir.
Hamilelik Kanamaları Ne Kadar Sürebiliyor?
En çok merak edilenler arasına hamilelikte kanama süresi de yerini almaktadır. Hamilelik kanamalarının süresi kişiden kişiye değişim gösterebilir. Bazı kanamalar 4 gün sürerken bazı kanamalar daha az veya fazla sürebilir. Kesin bir süre belirtmek doğru değildir. Kişinin durumu, vücut yapısı, hormonların işleyişi gibi özel durumlardan dolayı bu süreler değişim gösterir. Kanamalar uzun sürüyor ve kişiyi rahatsız ediyorsa en kısa sürede beklemeden doktora başvurulmalıdır. Anne adaylarının bu olumsuzluklarla karşılaşmamasını ve bebeklerini sağlıcakla büyütmelerini diliyoruz.