Hamilelikte Kansere Dair Her Şey!

0
1144
Hamilelikte kanser

Hamilelikte kansere yakalanmak veya kanserken hamile kalmak anne adayları ve anne adayı olmak isteyenler için tedirgin edici bir durum olabilir. Bu yazımızda sizi tedirgin etmek yerine ümitsizliğe düşmenizin önüne geçip sizi rahatlatmaya çalışacağız. Hamilelikte kansere dair her şey bu yazımızda. Haydi yazımıza bakalım…

Hamilelikte kanser
Görsel: Hamilelikte kanser

Bebeğiniz düşündüğünüzden çok daha korunaklı

Anne ve bebek arasındaki alışverişi sağlayan plasenta, gerçekten çok akıllı hücrelerden oluşur. Hem bebeğin hareketlerini kısıtlamaz, hem onu korur hem de anneyle bebek arasındaki geçişi organize eder. Ve kanser hastası anne adayları bilsinler ki plasenta kanserli hücreleri geçirmez ve dolayısıyla da bebeğinizi, hastalığınızdan korur.

Hamilelikte kansere yakalanmak

Hamilelikte saptanan kanser türlerinin en yaygını meme kanseridir. Ve bunu lenf kanseri, kan kanserleri, rahim ağzı kanseri ile tiroit kanserleri izler. Bağırsak ve akciğer kanserleri ise daha nadir gözlenen kanser türlerindendir. Deri kanseri ise hamilelikte, maalesef ki normalde olduğundan biraz daha hızlı yayılmaktadır. Ancak zaten türü ne olursa olsun kanserin ilerleyişi anne açısından bir fark oluşturmuyor. Hepsi aynı derecede mücadele edilmeye değer ve hepsi normal olarak risklidir. Burada en önemli ve birincil karar, hamileliğin devamına karar verilip verilmemesidir. Elbette bu kararda anneye çok söz hakkı düşüyor ama doktorlarınızı dinlemenizi de tavsiye ederiz.

Şöyle ki hamilelikte kanseri yenemeyeceğini düşünen pek çok kadın, doğurmayı çok istediği halde hamileliğini sonlandırma kararı alabiliyor. Ancak doktorlar, hamilelikteki kanserle mücadeledeki başarılarına dayanarak, bebeğin güvende olduğunu da bilerek anneye bu işi başarabileceklerini sıklıkla söylüyorlar. Düşünülenin aksine hamilelik, hastalığı zorlaştırmıyor, ona bir şey katmıyor. Hastalık hamileliği biraz daha zorlaştırabilir ama yine de bu hastalık yenilebiliyor.

Hamilelikte kanser
Görsel: Hamilelikte kanser

Kanser teşhisi aşaması

Alışveriş merkezlerindeki X-ray cihazlarından geçmekten imtina ettiğiniz bir dönemde kanserden şüphelenildiğini öğrenirseniz tabiki korkuya kapılabilirsiniz. Özellikle meme kanserinde en az zarar verecek yöntem olan ultrasonografi maalesef bazen yetersiz kalabiliyor. Ve böyle durumlarda mamografi ya da nadiren de olsa MR kullanılabiliyor. BT yani bilgisayarlı tomografi, PET CT ve nükleer kemik sintigrafisi ise kesinlikle tercih edilmeyen tanı yöntemleridir. Bunların kullanılmaması ise hastalığın ne denli yayıldığını anlamayı zorlaştırıyor. Ama biyopsiye gelirsek bu konuda annelerin çekinmesi için hiçbir sebep yoktur.

Rahim ağzı kanserinin saptanması içinse; zaten hamilelik öncesi smear testi yapılması ve jinekolojik muayene gerekir. Muayene esnasında dikkat çekici bir şey görürsek de smear testi dışında, hemen biyopsi işlemi de yapabilir. Yumurtalık tümörlerinin tanısı için jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılması da önem taşır. Rahim ağzı kanserine yönelik en can alıcı bilgi şu özetle; sağlıklı biçimde hazırlanılmış bir hamilelikten söz ediyorsak hamilelik öncesinde teşhise yönelik adımları da otomatik olarak atmış oluyorsunuz. Ancak her koşulda;  güvendiğiniz bir doktor ve sağlık kuruluşuyla yol alırsanız her şey yolunda, doğru gidebilir.

Tedavi nasıl ilerliyor?

Eğer hamileliğin devamına karar verildiyse ilk 3 ay ilaç tedavisi başlayamıyor çünkü bu dönemde bebeğin oluşumu, ilaçlardan olumsuz etkilenebilir. Ama sonrasında ilaç tedavisi mümkün. Yine de belirtmek gerekir ki tüm kararlar hamileliğin ve hastalığın evreleri göz önünde bulundurularak alınıyor. Tedavideki unsurlar, düşük, erken doğum gibi riskleri artırabiliyor ama bu noktada da doktorunuza güvenmek en doğrusudur.

Hamilelikte kanser
Görsel: Hamilelikte kanser

Radyoterapi tercih edilmeyen, yalnızca özel şartlarda hamileliğin ileri dönemlerinde değerlendirilen bir tedavi yöntemidir. Sık rastlanan meme kanserinde amaç memeyi korumak oluyor ancak yalnızca hastalık başındayken fark edildiyse mümkün oluyor. Aksi halde memeyi tamamen almak daha kesin sonuçlar veren bir operasyondur. Fakat bilmelisiniz memeniz alınsa dahi günümüz teknolojisi ve cerrahi sistemleri, size yeni memeler kazandıracak protezler açısından oldukça gelişkindir. Doğumdan sonraya gelecek olursak eğer ilaç tedavisi devam ediyorsa ya da bitmiş olmasına rağmen etkileri sürüyorsa emzirmek mümkün değildir. Ama bebeğinizi emzirmeden de yaşatabilirsiniz.

Hamilelikte kanserle mücadele etmenin kolay olduğunu söyleyebiliriz. Elbette psikolojik olarak etkilenecek, fiziksel olarak bir yükün altına girecek ve kendinizi her zamankinden başka hissedeceksiniz. Ancak topyekün ümitsizliğe kapılmanızın önünde durmaya hazır, hamileyken kanserle mücadele etmiş ve sonra bebeklerini büyütmüş çokça da anne var. Dolayısıyla anne adayları morallerlerini yüksek tutmalı ve doktorlarının tavsiyelerine uymalıdır. Bir o kadar baba adaylarının desteği de annenin moralini yükseltmeye yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dileriz 😊