Hamilelikte Karın Sertleşmesi

0
685
hamile

Hamilelik, kadınların aynı anda birçok fiziksel ve duygusal değişikliği güçlü bir şekilde yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar, özellikle fiziksel değişiklikler yaşadıklarında zaman zaman bu durumlardan endişe duyabilirler. Özellikle hamilelik döneminde karın bölgesinin sertleşmesi kadınlarda anksiyeteye neden olabilir. Hamilelikte pek çok kadın “Hamilelikte karın sertleşmesine ne sebep olur?” “Hamilelikte karın sertleşmesi bir doğum belirtisi midir?” gibi konuları merak edebilir.

hamilelikte karın sertliği
Görsel: hamilelikte karın sertliği

Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?

Hamilelik sırasında karın sertleşmesi çok yaygındır. Abdominal skleroz, hamileliğin doğal bir sonucudur. Genellikle, abdominal sklerozun bazı nedenleri kötü bir duruma işaret etmez.

  1. Rahim büyümesi: İlk hamileliğinizden itibaren vücudunuz bu sürece hızla hazırlanır. Rahim bebeğin büyümesi için bir ortam sağlar, büyüyecek ve karnın sertleştiğini hissetmeye başlayabilirsiniz.
  2. Bebeğin iskelet yapısının gelişimi: Hamilelikte karın sertleşmesinin en önemli nedenlerinden biri bebeğin büyümesidir. Ellerinizi karnınıza koyduğunuzda hissettiğiniz sertlik, bebeğinizin zamanla büyümesinden kaynaklanır.
  3. Kilo alımı: Kilo alımı, hamilelik sırasında doğal olarak gerçekleşir. Bu çok doğal bir durumdur. Hamilelik sırasında kilo alımı, karnın sertleşmesine ve şişmesine neden olabilir.
  4. Annenin anatomisi: Hamilelik sırasında rahimde büyüyen bir bebek, karnın şişmesine neden olabilir. Daha zayıf annelerde, bebek büyümeye başladıkça karın sertleşmesi daha erken gerçekleşebilir. Fazla kilolu annelerde ileride karın sertleşebilir.
  5. Kabızlık ve beslenme sorunları: Bazı yiyecekler hamilelik sırasında gaz problemleri yaşamanıza neden olabilir. Hamilelik sırasında diyetinize dikkat etmeli ve sağlıklı bir diyet sürdürmelisiniz. Kabızlık ve beslenme sorunları, sizi rahatsız edebilecek şekilde karın bölgesinde şişlik ve sıkılık hissini artırabilir. Hamilelikte beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek faydalıdır.
  6. Braxton Hicks kasılmaları: Bir kadının karnı, hamilelik sırasında doğuma hazırlanmak için sertleşir ve kasılır. Bu kasılmalar ikinci ve üçüncü trimesterde daha sıktır.

Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman başlar?

Hamilelik sırasında karın sertleşmesi genellikle 6. aydan sonra daha yoğundur. Ancak anne adaylarının bir kısmı bu durumla er ya da geç karşılaşabilir. Özellikle kadınların kiloları bu durumun süresini etkileyecektir. Zayıf hamile anneler hamilelik sırasında sertleşmiş bir karın deneyimini daha etkili bir şekilde yaşarken, biraz fazla kilolu anne adayları bunu daha sonra yaşayabilir.

Hamilelikte karın sertleşmesi ne kadar sürer?

Hamilelik sırasında karın sertleşmesi uzun sürmez. Karında sertleşme hissi yaklaşık 1 dakika sürebilir ve sizi rahatsız edebilir. Ancak bu sklerozda kramp ve şiddetli ağrı görülmeye başlarsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

hamilelik
Görsel: hamilelik

Sağlıksız beslenme ve sindirim problemleri

Sağlıklı beslenme yaşamın her aşamasında önemli olmakla birlikte özellikle hamilelikte önem kazanmaktadır. Çünkü gebelik sorunlarını önlemek için en önemli koz sağlıklı beslenme alışkanlıklarıdır. Yiyecekleri yutarken çok fazla çiğnemeden yutmak ve çok yemek karın gerginliğine neden olur ve anne adayını rahatsız edebilir. Bu alışkanlıklar ayrıca kabızlığa neden olabilir ve sonrasında şiddetli karın sertleşme sorunlarına neden olabilir.

Yalancı kasılmalar

Braxton hicks kasılması, özellikle hamileliğin sonraki aşamalarında yanlış kasılma da denir. Düzensiz aralıklarla rahim kasılması aslında vücudun doğuma hazırlanmaya çalıştığının bir göstergesidir. Aynı zamanda karın sertleşmesi de normal kabul edilir.

Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi mi?

Çoğu kişi hamilelik sırasında karın gerginliği ve sertleşmesinin korkutucu bir durum olduğunu düşünse de, gebelik sırasında karın gerginliği ve sertleşmesi normal kabul edilir ve doğum semptomlarında normal kabul edilmez. Bu nedenle ağrısız egzersiz ve gerginlik, işinizin başladığı anlamına gelmez. Bununla birlikte, hamileliğinizin son birkaç haftasında iseniz, şiddetli ağrınız varsa ve başka doğum semptomları yaşıyorsanız, bir doktora danışmalısınız.

Hangi durumlarda doktora gidilmelidir?

Hamilelik sırasında birçok psikolojik, psikolojik ve fiziksel değişiklik meydana gelir. Hormonların etkisi, rahim büyümesi ve diğer nedenlerin tümü, bu değişikliği deneyimlemenizin nedenleridir. Gördüğünüz gibi, hamilelik sırasında sert bir karın genellikle ciddi bir sorunun belirtisi değildir. Anne adaylarının çoğu karınlarında sertlik ve gerginlik hisseder. Ancak bu durum günlük hayatınızı olumsuz etkilemeyecektir. Şikayetiniz daha ciddi hale gelirse ve aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız bir doktora başvurmalısınız.

  • Karındaki gerginlik ve sertleşmeden dolayı nefes almada güçlük,
  • Sertliğin artarak devam etmesi,
  • Yoğun ağrı.
hamilelikte doktor muayenesi
Görsel: hamilelikte doktor muayenesi

Neler yapabilirsiniz?

Böyle anlarda duruşunuzu değiştirmek, hareket etmek ve bol sıvı içmek sizi rahatlatacaktır. Aynı zamanda sıcak bir banyo yaparak kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Magnezyum tabletleri doktorunuzun izniyle kullanmak da kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. Yine de, karnınız gittikçe sertleşirse ve şiddetli ağrı bu sertleşmeyi şiddetlendirirse, en iyisi kadın doğum uzmanınızı ve jinekoloğunuzu görmektir. Sağlıklı günler dileriz ?