Hamilelikte kızamıkçık, bir kadın ve gelişmekte olan bebeği için çok tehlikelidir. Kızamıkçık aşısı olmayanların hastalığa yakalanma riski vardır. Kızamıkçığın 2004 yılında ABD’de ortadan kaldırıldığı ilan edilmesine rağmen, vakalar, aşılanmamış kişilerin, çoğunlukla uluslararası seyahatler yoluyla enfekte kişilere maruz kalmasıyla ortaya çıkabilir. Kadınlar hamile kalmadan önce kızamıkçıktan korunduklarından emin olmalıdır.

Kızamıkçık virüsü enfeksiyonu, özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında (ilk üç aylık dönem) anneye gebeliğin erken döneminde bulaştığında en ciddi hasara neden olur. 2005-2015 yılları boyunca, Amerika Birleşik Devletleri’nde kızamıkçık sendromlu sekiz bebek rapor edilmiştir.
Hamilelikte Kızamıkçık Hangi Sorunlara Neden Olabilir?
Kızamıkçık, özellikle birinci ve ikinci trimesterde hamileliğiniz için ciddi bir tehdit olabilir. Hamilelikte kızamıkçık olması şu riskleri artırır:
- Konjenital kızamıkçık sendromu (CRS): Bu, bir anne hamilelik sırasında bebeğine kızamıkçık geçirdiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bir bebeğin kalp sorunları, mikrosefali, görme sorunları, işitme sorunları, zihinsel engel, kemik sorunları, büyüme sorunları ve karaciğer ve dalak hasarı dahil bir veya daha fazla doğum kusuruyla doğmasına neden olabilir.
- Düşük: Bu, bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten önce rahimde öldüğü zamandır.
- Ölü doğum: Bu, bir bebeğin 20 haftalık hamilelikten sonra rahimde öldüğü zamandır.
- Erken doğum: Bu, 37. gebelik haftasından önce çok erken gerçekleşen doğumdur.

Konjenital Kızamıkçık Sendromu (CRS)
Konjenital kızamıkçık sendromu (CRS), annesinin kızamıkçık virüsü ile enfekte olduğu rahimdeki gelişmekte olan bir bebekte ortaya çıkan bir durumdur. Kızamıkçığa yakalanan hamile kadınlar, düşük veya ölü doğum riski altındadır ve gelişmekte olan bebekleri, ömür boyu sürecek yıkıcı sonuçları olan ciddi doğum kusurları riski altındadır. CRS, gelişmekte olan bebeğin vücudundaki hemen hemen her şeyi etkileyebilir.
CRS’den en yaygın doğum kusurları şunları içerebilir:
- Sağırlık
- Katarakt
- Kalp kusurları
- Zihinsel engelliler
- Karaciğer ve dalak hasarı
- Düşük doğum ağırlığı
- Doğumda deri döküntüsü
CRS’den daha az görülen komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Glokom
- Beyin hasarı
- Tiroid ve diğer hormon sorunları
- Akciğer iltihabı
Spesifik semptomlar tedavi edilebilmesine rağmen, CRS’nin tedavisi yoktur. Tedavisi olmadığı için kadınların hamile kalmadan önce aşı yaptırmaları önemlidir.
Aşı Önerileri
Hamile kalmayı planlayan kadınlar, hamile kalmadan önce aşı olduklarından emin olmak için doktorlarına danışmalıdır. MMR aşısı zayıflatılmış bir canlı virüs aşısı olduğundan, aşılanmamış hamile kadınlar doğum yapana kadar MMR aşısı olmak için beklemelidir.
Çocuk doğurma çağındaki yetişkin kadınlar, MMR aşısı olduktan sonra en az dört hafta hamile kalmaktan kaçınmalıdır.
Hamile kadınlara MMR aşısı YAPILMAMALIDIR.
Hamilelikte kızamıkçık geçirirseniz veya kızamıkçık hastalığına maruz kalırsanız, derhal doktorunuza başvurun.
Hamilelik Sırasında Bebeğinize Kızamıkçık Geçirebilir Misiniz?
Evet. Bebeğinizi korumanın en iyi yolu, kızamıkçığa karşı bağışık olduğunuzdan emin olmaktır. Bağışıklık, enfeksiyondan korunmak demektir. Bir enfeksiyona karşı bağışıksanız, bu enfeksiyonu kapamayacağınız anlamına gelir.
Büyük ihtimalle kızamıkçığa karşı bağışıksınızdır çünkü çocukken aşı olduğunuz veya hastalığı çocukluk döneminde geçirmişsinizdir. Bir kan testi, kızamıkçığa karşı bağışık olup olmadığınızı söyleyebilir. Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve bağışıklığınızdan emin değilseniz, kan testi yaptırmak için sağlık uzmanınızla görüşün.

Kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığınız yoksa, bebeğinizi korumaya yardımcı olmak için yapabilecekleriniz:
- Hamilelikten Önce:
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı olun. Aşı olduktan sonra hamile kalmaya çalışmadan önce 1 ay bekleyin.
- Hamilelik Sırasında:
Kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığınız olduğundan emin olmak için doğum öncesi ziyaretlerde test edilebilirsiniz. Bağışıklığınız yoksa, MMR aşısı hamilelik sırasında tavsiye edilmez. Ancak kızamıkçık enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var:
-
- Enfeksiyonu olan herkesten uzak durun.
- Kızamıkçık olan biriyle temas halindeyseniz hemen sağlık uzmanınıza bildirin.
- Hamilelikten Sonra:
MMR aşısını doğum yaptıktan sonra yaptırın. Enfeksiyondan korunmak, yaklaşık 12 ayda kendi MMR aşısını yaptırmadan onu bebeğinize geçiremeyeceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, gelecekteki bir hamilelik sırasında bebeğinize kızamıkçık geçmenizi de önler.
Hamilelik Sırasında Bebeğinize Kızamıkçık Geçirme Şansı Nedir?
Hamilelik sırasında ne kadar erken enfeksiyon kaparsanız, bebeğinize kızamıkçık geçirme olasılığınız da o denli yüksektir. Örneğin:
- Hamileliğin ilk 12 haftasında kızamıkçık geçirirseniz, bebeğinizin enfekte olma olasılığının 10’da 8 ila 9’u (yüzde 85) vardır.
- Hamileliğin 13 ila 16 haftasında kızamıkçık geçirirseniz, bebeğinizin enfekte olma şansı yaklaşık 2’de 1’dir (yüzde 50).
- Kızamıkçık hastalığının sonunda veya ikinci trimesterde veya daha sonra ortaya çıkarsa, bebeğinizin enfekte olma olasılığının yaklaşık 4’te 1’i (yüzde 25) vardır.
Hamilelikte kızamıkçık hastasıysanız, bebeğiniz doğumdan sonra herhangi bir sorunu erken yakalamak için bebeğinizi dikkatle izler. Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak ya da şansa bırakmamak için doktorunuz ile sürekli temasta olmaya dikkat edin, sağlıklı günler dileriz ?