Şimdiye kadar, rahimdeki anneden bebeğe hiçbir vaka geçmedi, ancak bu hamile kadınlar için sıfır bir risk olarak görülmemelidir çünkü hamilelikte koronavirüs geçirmek herkeste olduğu gibi çok tehlikelidir.
Covid-19 ilk olarak Aralık 2019’da ortaya çıktığı zamandan beri, anneden bebeğe bulaşma raporu olmamıştır. Şimdiye kadar elde edilen bilgilerin değerlendirilmesine dayanarak, hamile kadınlar diğerlerinden daha fazla risk altında değildir.
Şu an için, Covid-19 açısından, hamile kadınlar risk altındaki gruplar arasında olmasa bile, hamile kadınlar özellikle grip ve diğer bulaşıcı hastalıklarda hala risk altındadır, çünkü genellikle hamilelik sırasında acı çekilir ve bağışıklık sistemi düzeyi yerlerdedir.

Koronavirüs nedir?
Koronavirüs ailesi daha çok hayvanlarda görülen bir virüs ailesidir. Zaman içerisinde mutasyon geçirerek insanlarda şiddetli akut solunum yetmezliğine neden olan bir virüs şeklini almıştır. Yeni tip COVID-19 virüsü daha önceki yıllarda görülen Sars ve mers virüsü ile genetik olarak benzerlik göstermektedir.
Sars ve mers kadar ağır seyretmese de bulaşıcılık oranı oldukça yüksektir ve bu nedenden dolayı da Pandemilere neden olmaktadır. Damlacık ve temas ile bulaşıcılık söz konusudur. Ancak kesin ve net değildir. Koronavirüs gıda yoluyla bulaşabilir mi? Hasta olan kişi gıda üzerine direk olarak öksürür veya temas ederse bulaş olur.
Nasıl bulaşır?
Yeni tip COVID-19 virüsünün bulaşıcılık oranı çok yüksektir. Virüs hakkında daha bir çok bilgi henüz netlik kazanmamıştır. Bulaşma şekli
- Damlacık yoluyla
- Temasla
Sosyal mesafenin korunmadığı durumlarda bulaşma söz konusudur. Hasta olan kişilerin izole edilmesi büyük önem taşır. Hasta olan kişiler maske taksalar dahi hastalığı bulaştırmaları söz konusudur. Hasta olan kişilerin tabağından yemek bulaş nedenidir.

Belirtileri nelerdir?
Koronavirüs herkeste aynı belirti göstermez. Kişinin vücut direnci, genetik yapısı ve bağışıklık sistemi belirtilerin görülmesi açısından çok önemlidir. Bağışıklık sistemi düşük olanlarda çok ağır solunum yetmezliğine neden olarak ölümlere sebebiyet verebilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:
- Ateş
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Halsizlik
- İshal
- Tat ve koku alamamak
- Şiddetli baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
Belirtiler kişiden kişiye göre değişir. Süper taşıyıcı olarak adlandırılan kişilerde hiçbir belirti görülmez. Bu kişiler virüsü taşır ancak hastalanmazlar.
Tedavisi nasıldır?
Koronavirüs, virüs ailesinden olduğu için henüz kesin ve net bir tedavi şekli yoktur. Tedavi şekli daha çok kişinin durumuna göre planlanır. Antiviral ilaçlar ve kinin içeren sıtma ilacı yeni tip koronavirüsün tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Solunum sıkıntısı çeken hastalara solunum desteği verilerek rahatlaması sağlanır. Oksijen tedavisi ve sıvı tedavisi hastayı rahatlatır.
Etkin bir tedavi şekli olmadığından dolayı korunmak çok önemlidir. O yüzden ısrarla sosyal mesafe ve temas üzerinde durulmaktadır. Her şeyde olduğu gibi gıda konusunda da hassas olmak korunmada önem taşır. Alınan gıdaları evde dezenfekte etmek ve evde pişirmek korunma açısından çok önemlidir.

Hamilelikte (gebelikte) risk nedir; koronavirüs bebeğe geçer mi?
Hamilelik enfeksiyon riskini artırmaz. Hamile kadınların çoğu, hafif ve orta derecede soğuk algınlığı ve grip şeklinde enfeksiyonun üstesinden gelebilir. Koronavirüs enfeksiyonu, düşük yapma gibi gebelik riskini artırmaz. Şimdiye kadar bebeklere koronavirüs bulaşması anne karnında ve doğum sırasında tespit edilmedi. Koronavirüslü hamilelikte ve doğum yapmış gebelerde sütte amniyotik sıvı ve virüs tespit edilmemiştir.
Hamilelikte koronavirüs’e yakalanırsanız ne yapmanız gerekir?
Hamilelikteki enfeksiyon yönteminin hamilelik dışı yöntemden farkı yoktur. Hafif vakalarda evde kalmalı ve bazı soğuk algınlıkları yaşamalıyız. Solunum sıkıntısı ortaya çıkarsa, hastaneye yatış gerekebilir.
Hamilelikte koronavirüs’ten nasıl korunulur?
Hamile kadınların enfeksiyonu önlemek için başka önleyici tedbirler almasına gerek yoktur. Koronavirüsünü önlemek için: Eller sabun, dezenfektan ve alkol ile iyice yıkanmalıdır. Kalabalık yerlerden kaçının yüz yüze temastan kaçının. Özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Toplu taşıma kullanmamaya çalışın; ateş, öksürük ve nefes almada güçlük çekiyorsanız acilen hastaneye başvurmanız gerekir.
Hamileler koronavirüs (covid-19) testi yaptırmalı mı?
Koronavirüsü test etmek için tek başına hamile kadınlar yeterli değildir. Hamile olmayan kadınların muayene koşulları, hamile kadınlar ile aynıdır.

Koronavirüs olanlar sezaryen ile mi doğum yapmalı?
Koronavirüs enfeksiyonu sezaryen nedeni değildir. Normal bir gebelik takibinde sezaryen nedeni, enfekte kişiler için değerlendirme yöntemi ile aynıdır.
Koronavirüs olanlar süt verebilir mi?
Koronavirüs enfeksiyonu annelerin emzirmesini engellemez. Hijyenik koşullara dikkat ederek bebeğe dokunarak sütü besleyebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz ?