Hamilelikte Kovid-19’un etkisi hakkındaki bilinmeyenleri sizler için derledik. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, hamile kadınların ve yeni doğum yapmış annelerin endişelerini artırdı. “Kovid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe bulaşır mı?” veya “Kovid-19 doğum şeklini etkiler mi?” gibi soruların yanıtını uzmanlarımız verdi. Peki, pandemi sürecinde de alınan önlemlerle birlikte çok rahat şekilde doğumların gerçekleşebildiğini biliyor muydunuz? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, koronavirüs ve hamileliğe yönelik merak edilen bütün soruları cevapladılar.

Uzmanlar ayrıca koronavirüs sürecinde hamilelikle ilgili bilinen en büyük yanlışların; anne karnındaki bebeğe virüsün geçtiği, gebenin normal doğum yapamayacağı ve emziremeyeceği olduğunu belirttiler. Bu tür yanlış bilgilerin doğru olmadığını ve bu konuda sadece uzman doktorların açıklamalarının dinlenmesi gerektiğinin altını çizmekte fayda var. Hamilelikte Kovid-19 bulaşmışsa anne adayının genel sağlık durumu çok önemlidir. Uzmanlar, Anne adayıvyoğun bakımda ise veya genel durumu iyi değilse hemen sezaryen yapılabilir ama genel durumu iyi ise sezaryen yaptırmadan normal doğum yapabilir hususunda bulunuyorlar.
Hamile kalmak koronavirüse yakalanma riskini artırıyor mu?
Hamilelikte Kovid-19 hastası gebelerin covid negatif olan gebeler gibi normal doğum yapabileceğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Bu gebelerin doğumu esnasında sadece ekibin kendini koruması için koruyucu ekipman giymesi gerektiğini vurguladılar. Hamilelikte Kovid-19 hastası gebelerin doğumu izole bir odada gerçekleştirilmektedir. Onun dışında hamilelikte Kovid-19 pozitif gebeler diğer gebelerden farklı bir süreç yaşanmamaktadır.
Öte yandan koronavirüse yakalanan gebelerin takibinin gebeliğin hangi haftasında olduğuna göre değiştiğini ifade etmeliyiz. Gebeliğin koronavirüse yakalanma riskini artırmadığına dikkat çekebiliriz. Diğer yandan, şimdiye kadar elde ettiğimiz bilgiler dahilinde virüsün anne karnındaki bebeği etkilemediğini de ifade etmekte fayda var.

Koronavirüs atlatan annenin antikorları bebeğe geçebilir
Koronavirüslü annelerden alınan antikorların bebeklere geçip geçmediğini şu şekillerde cevaplayabiliriz: Bu antikorlar hastalıktan sonra oluşan koruyucu antikorlardır. Benzer şekilde IgG antikorları aşılamadan sonra oluşur ve bebeklere geçebilir. Hastalığın aktif döneminde oluşan IgM tipi antikorlar bebeğe ulaşmak için plasentadan geçemez.
Anne adayları kesinlikle vitamin ve mineral takviyesi almalı
Uzmanlar, hamile kadınların koronavirüs sürecinde vitamin ve mineral takviyesi almaları gerektiğini vurguluyorlar. Anne adaylarının bu döneme diyet ve uyku tarzına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle bağışıklık sistemini güçlü tutmak için C ve D vitamini almak çok önemlidir. Koronavirüslü anne adaylarının gerekirse radyografi çektirebileceği söyleyebiliriz. Annenin sağlığının her zaman en önemli şey olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, eğer annenin klinik durumunda kötüleşme varsa ve bu testler gerekli görülürse bebeği koruyarak radyolojik görüntüleme alınabilir.
Annenin durumu ağır değilse koronavirüs doğum şeklini etkilemez
Annenin genel durumu iyi ise koronavirüsün doğum şeklini etkilemeyeceğine dikkat çektik. Birkaç vaka raporu dışında koronavirüsün bebeklere anne sütü yoluyla bulaştığına dair bir çalışma yoktur. Doğum yapan anneler bebeklerini beslemek için maske takabilir ve el hijyenine dikkat edebilirler. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin anne sütünden mahrum bırakılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Hamileyken koronavirüs ilacı kullanılabiliyor mu?
Hamilelikte Kovid-19 hastalarında ilaç kullanımı hakkında: Bu hastalardan ülkemizde Kovid-19 testi pozitif çıkınca verilen favipiravir etken maddesine sahip ilacı kullanılamamaktadır. Daha destekleyici bir tedavi şekli sağlanmaktadır. Diğer antiviral ilaçlar yoğun bakımda anne adayları için kullanılmaktadır. Bunların dışında gebelik, damar içi pıhtılaşmayı artıran bir durum olduğu ve covid pozitifliği de bu durumu arttırdığı için covid pozitif olan tüm gebelerin kan sulandırıcı tedavi alması gerekmektedir.
Koronavirüs aşısı olan gebeler kısa dönemde risk yaşamadı’
ABD’nin ilk kez gebelikte koronavirüs aşısı verilerini yayınladığını şöyle özetleyip söyleyebiliriz: “Koronavirüs aşısı olan 30 bin gebenin verileri açıklandı. Aşı olan gebelerin kısa dönemde bir risk yaşamadığı gözlemlendi. Gebeliğin ilk 3 ayından sonra aşı olunabilir. Şu anda birçok ülkede gebelere koronavirüs aşısı uygulanmaktadır. Amerika Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Derneği (AJOG) de gebelerin aşılanması gerektiğini belirtmektedir.”
Hamilelikte Kovid-19 ’dan nasıl korunulur?
Hamile kadınların enfeksiyonu önlemek için başka önleyici tedbirler almasına gerek yoktur. Koronavirüsünü önlemek için: Eller sabun, dezenfektan ve alkol ile iyice yıkanmalıdır. Kalabalık yerlerden kaçının yüz yüze temastan kaçının. Özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır. Toplu taşıma kullanmamaya çalışın; ateş, öksürük ve nefes almada güçlük çekiyorsanız acilen hastaneye başvurmanız gerekir.
Sağlıklı günler dileriz 😊