Çoğunlukla hamilelikte mide yanması gibi olumsuzlar, kadınlarda yaşanıyor. Bu elbette ki istenmeyen bir durumdur. Çoğu gebe kadında da bu sağlık sorunu baş gösteriyor. Hazımsızlık gibi birçok etmen hamilelerde göğsün ortasında yanma durumunu ortaya çıkarır.
Mide yanmasının bir diğer adı da bilindiği gibi reflüdür. Sadece kadınlarda olduğu sanılsa da aslında erkeklerde de görülür. Reflünün, cinsiyet ayrımı yapılmadan değerlendirilmesi gerekiyor. Belli başlı nedenler bu rahatsızlığa neden oluyor.
Özellikle hamilelikte, vücutta meydana gelen fiziksel değişimler bu rahatsızlığa yol açıyor. Bu bazı fiziksel değişimler ya mide kapakçığını gevşetiyor ya da mideyi yukarı itiyor. Bu birçok neden birleşip midenin bir şekilde yanmasına yol açıyor. Gebelikte belki de böylece en istenmeyen durum bu şekilde ortaya çıkıyor.

Genellikle Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?
Genel anlamda hamilelikte mide yanması bütün gebe kadınlarda görülen, normal bir durumdur. Üstelik de hamilelik öncesi birçok kadın böyle bir rahatsızlık yaşamaz. Çünkü bu durum gebelikte bazı fiziksel ve hormonsal değişimlerin bir sonucudur.
Genellikle hamilelikte mide yanması şu nedenlerden kaynaklanır;
- Hormonsal değişimler gebelik döneminde yaşanan bir şeydir. Relaksin ve progesterone hormonları sindirimi oldukça yavaşlatır. Dolayısıyla yenilen besinler geç kana karışır. Bu sebeple midenin boşalması da gecikir. Bu durum yanmaya sebebiyet verir.
- Kaslar da gebelikte değişim geçiriyor. İç karın içinde yer alan kaslar da bu dönemde gevşer. Maalesef bunların arasında mide kası da vardır. Buradan rahatça çıkan besinler yemek borusuna hareket eder. Yanma bu şekilde de olur.
- Doğuma son 1-2 ay kala rahim büyümeye başlar. Bu bir doğum hazırlığıdır. Bu midenin yukarı itilmesine sebebiyet verir. Yanmanın bir diğer sebebi de budur.
Daha öncede değinildiği gibi reflü sadece gebelik yaşayan kadınlarda görülmez. Çoğu erkekte de görülen bir şeydir. Herhangi bir nedenden, fiziksel ve hormonsal değişim yaşayan erkeklerde rahatsızlık görülür. Yani bu rahatsızlığı bazı değişiklikler tetikliyor.
Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Kendini Gösterir?
Hamilelikte mide yanması süreci aslen kadından kadına değişiyor. Neden olarak, her kadının yapısı farklılık gösterir. Bu sebeple de süreç kişinin yapısına göre şekilleniyor. Hamileliğin doğal durumlarından olan mide yanması bazı kadınlarda 1.trimester döneminde görülüyor.
Bazılarında ise daha ileriki safhalarda durum gerçekleşiyor. Nitekim dünya genelinde, 3.trimester döneminde rahatsızlık kendini belli ediyor. Bu durumlar mide kası gevşemesi ve büyüyen rahmin mideyi yukarı itmesinden kaynaklanıyor.
Hamilelikte Mide Yanması İçin Ne Yapılabilir?
Gerçekten hamilelikte mide yanması oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Gebelikten önce bu sorunu yaşayanlar, bir nebze deneyimlidirler. Fakat bu durumla ilk defa karşılaşmalar için acı verici oluyor. Bunun rahatsızlık için bazı çözümler bulunuyor. Bu çözümlerin ortak noktası da doğru beslenmektir.
Hamilelikte mide yanması için şunlar yapılır;
- Başı mümkün olduğunca yukarıda tutmak
- Vücudun mevcut duruşuna dikkat etmek
- Az ve sık yemek yemek gereklidir.
- Mideye zarar veren yiyeceklerden uzak durmak
- Mide asidine iyi gelen şeyleri tercihen geceleri yemek
- Sıvı tüketime azami ölçüde dikkat etmek
Uzman doktorlar eşliğinde, sizde yöntemleri deneyebilirsiniz. Fakat bir uzmana danışmadan yöntemleri denemek oldukça zararlıdır. Her bireyin bünyesi bilindiği üzere farklıdır. Bu yüzden sorunun başladığı andan itibaren bir uzmana başvurmak yöntemlerden daha faydalıdır.

Hamilelikte Mide Yanmasını Tetikleyen Yiyecekler
Elbette ki hamilelikte mide yanması oldukça normalize bir durumdur. Nitekim yanmayı daha da tetikleyen bazı yiyecekler bulunuyor. Bunlar arasında; kahve veya çay, alkol, yağlı yiyecekler, kızartma, tatlı bulunur. Bu yiyecekler mide asidinin zirve yapmasına yol açıyor ve tetikleyici görevi görüyorlar. Yukarıdaki yiyeceklerden azami ölçüde uzak durulması gerekir.
Hamilelikte Mide Yanması Bebek İçin Tehlikeli Mi?
Daha önce midenin yanmasının nedenlerinden bahsedilmiştir. Bu nedenlerden biri, gebelikte yenilen besinin midede daha uzun tutulması idi. Hamile bir kadın normal hayatında bir besini genelde 2 saat içerisinde hazmeder.
Bu durum gebelikte daha uzun sürelere çıkar. İşte bu durumdan anne adayları korkar. Hâlbuki, durum korkulacak gibi değildir. Doktorlar midede uzun süre kalan besinlerin bebeğin iyi beslenmesi için önemli olduğunu söylüyorlar.