Hamilelikte Mide Yanmasını Önlemek için 11 Öneri

0
708
hamilelikte-mide-yanmasini-onlemek

Gebelik sürecinde kadın vücudunda ortaya çıkan yaygın etkilerden bir tanesi de hamilelikte mide yanmasıdır. En çok görülen etkiler arasında yer alan mide yanmasının belli başlı belirtileri;

Hamilelikte mide yanmasının yaygın bir şekilde görülmesi hormonsal dengelerin değişmesi ve bozulmasından kaynakların. Bu denge değişimlerinden dolayı yemek borusu ve mide kaslarında gevşemeler oluşarak başta mide yanması olmak üzere, hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Annelik Yolunda ailesi olarak bugün hamilelikte mide yanması hakkında bilmeniz gereken birçok bilgiyi sizler için derledik.

hamilelikte-mide-yanmasini-onlemek (1)
Görsel: Hamilelikte mide yanması nasıl önlenir?

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hamile kadınların ortalama yarısından fazlasında görülen mide yanması gebeliğin ikinci ayından sonra başlar ve bazen gebelik sonuna kadar devam eder. Bu mide sorunu ile karşılaşıldığında panik yapmanıza gerek yok. Bu durumun birden fazla önlenme yolu vardır.

Hamilelikte Mide Yanmasını Önlemek için Yapılması Gerekenler

Gebelik döneminde mide yanmasından önce veya mide yanması oluştuğunda yapılması önerilen belli başlı durumlar vardır. Bunları uygulayarak mide yanması sorunu azaltabilir ve önüne geçebilirsiniz.

1. Öğünleri Küçültün ve Sayısını Artırın

Normal bir insanda olduğu gibi hamile insanlarda da mide bulantısı iştahı kısıtlar. Mide yanmasının bir sebebi de fazla yemektir. Bunun yerine günlük öğün miktarınızı azaltıp, öğün sayınızı artırmaktır. Normalde 3 öğün tüketiliyorsa bu öğün sayısı 5 hatta 6 ya çıkarılabilir. Bu sayede az az yiyerek midenizi tamamen doldurmaz ve reflüye sebep olmazsınız. Daha rahat bir hamilelik dönemi için önerilerden en önemlisi budur.

2. Yavaş Yiyin

Gebelik döneminde yemek ve atıştırmalıkların hızlı tüketilmesi mide yanması sorununa çok hızlı sebep olur. Bu yüzden hamile bireylerin öğünlerini ve ekstra tükettiklerini yavaş yavaş yemeleri bu durumu engellemek için önemlidir.

3. Sigara ve Tütün Ürünlerinden Uzak Durun

Başlı başına hem normal hayatta hem de gebelik döneminde zararlı olan tütün ürünleri aynı zamanda mide yanmasının da sebeplerinden birisidir. Sigara ve tütün ürünleri tüketmek veya aşırı derecede maruz kalmak alt özofagusunuzu gevşeterek reflüye sebep olmaktadır.

hamilelikte-mide-yanmasini-onlemek (2)
Görsel: Hamilelikte mide yanmasını önlemek için sıvı tüketin

4.Sıvı Ürünleri Öğün Arasında Tüketin

Sıvı tüketimi mide yanması sorunu yaşayanlar için öğünler arasında yapılmalıdır. Eğer yemek yerken sıvı tüketmek istiyorsanız miktarını gayet az tutup, yudumlayarak tüketmek gerekmektedir. Aksi taktirde mideyi doldurur ve doğal olarak yanma riskini artırır. Bunun yerine öğün aralarında su ve süt benzeri sıvıları tüketmek mide yanmasının önüne geçmek için daha faydalıdır. Bu durumdan ayrı olarak sıvı tüketiminde asitten uzak durmak gerekir. Asitli içecekler mide de şişkinlik oluştururlar ve mide sorunları yaşatırlar.

5. Yemekten Sonra Yatmayın

Yapılan en büyük hatalardan birisi de hamile bireylerin yemek yedikten sonra yatmaları veya yatar pozisyona geçmeleridir. Yemek keyfinden sonra yatak keyfi gelirse mide kapakçığında oluşan baskıdan dolayı mide asidinin yemek borusuna kaçma durumu söz konusu olur. Mide yanmasına dolaylı davetiye getiren bu durumu önlemek için yemek yedikten ortalama 2-3 saat sonra yatmak gerekmektedir. Eğer aşırı yorgun bir durumda iseniz ve yatmanız, dinlenmeniz gerekiyor ise; yatağa 45° bir açı ile uzanın. Bu sayede mide kapakçığına baskı oluşmayacak ve rahat bir şekilde dinlenebileceksiniz.

6. Uyuma Pozisyonuna Geçerken

Hamile bireylerde uyku problemi normalde de oluşabilir. Fakat işin içine bir de mide yanması girerse bu sorun daha da büyümektedir. Uykunuzda veya uyumak için yattığınızda rahat olmak için başınızın göğüs hizasından daha yukarıda olması mide sıvısının yukarıya gelmemesi için son derece önemlidir. Gebelik döneminde uyku için tasarlanmış özel yastıklar aynı zamanda reflüyü engellemek ve azaltmak için özel yastıklar bulunmaktadır. Mide yanmasını önleyici bir amaçlar bu tür yastıkların kullanımı son derecek mantıklıdır.

hamilelikte-mide-yanmasini-onlemek (3)
Görsel: Hamilelikte mide yanmasına karşı uyuma pozisyonunu değiştirin

7. Mide Yanmasına Neden Olan Tetikleyicileri Bilin

Hamilelik döneminde mide yanmasına neden olan etmenler kadından kadına değişiklik göstermektedir. Genel olarak bu etmenler;

  • Limon,
  • Çikolata,
  • Kahve,
  • Asitli içecekler
  • Ve aşırı baharatlardır.

Mide yanması durumunda bu ve bunun gibi yiyecek ve içeceklerin yanmayı tetikleyip tetiklemediğine dikkat edin. Eğer bu ürünleri tüketince mide yanması oluşuyor veya artıyorsa elinizden geldiği kadar bu ürünlerden uzak durmak size iyi gelecektir.

8. Dar Kesim Yerine Bol Kesimli Giysiler Tercih Edin

Dar kesimli giysiler vücudunuzda sıkışma yaparak reflü ihtimalini artırır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için geniş kesimli ve rahat giysiler hem bu etkiyi azaltır hem de size daha rahat hareket etme imkânı sağlar.

hamilelikte-mide-yanmasini-onlemek (4)
Görsel: Hamilelikte mide yanmasını önlemek için bol giyinin

9. Zencefil Tüketin

Zencefilin birçok mide sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Mide yanması da bu sorunlardan bir tanesidir. Gerek kaynatarak içebilir gerekse zencefilli sakız ve şeker kullanabilirsiniz.

10. Antiasidleri Düşünün

Beslenmeye ve harekete dikkat etmek mide sorununa başlıca çözümler arasındadır fakat hala yanma sorunu ile karşı karşıya kalınıyorsa, çözüm antiasitlerin kullanımı olabilir. Alüminyum gebelik döneminde kadınlarda kabızlık sorunu oluşturabilmektedir. Onun yerine kalsiyum, magnezyum içeren antiasitler tercih edilmelidir. Yerine göre soda tüketimi de mide yanmasına karşı iyi bir seçenek olabilir fakat asidin mideyi şişirdiğini hatırlamak gerekir.

11. H2 Bloklayıcılar

Asit giderici ürünler kullanıldığında olumlu bir etki görülmüyorsa daha farklı yöntemler denemek her zaman daha faydalıdır. H2 bloklayıcılar hamilelerde mide yanmasına karşı önemli bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Her ne kadar gebelik döneminde bu ilaçlar kullanılıyor olsa da hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için doktor kontrolü olmadan bu tarz ilaçların kullanılması asla doğru değildir.

Kaynaklar: