Hamilelikte Muz Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

0
1123
Hamilelikte muz tüketmek

Hamilelikte muz tüketilebilir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğabilmesi ve anne adayının rahat hamilelik geçirebilmesi için dikkat etmesi gereken en temel nokta, beslenmenin sağlıklı ve kaliteli gerçekleştirilmesidir. Anne adayının beslenme programında yer alması gereken folik asidi yüksek koyu yeşil sebzeler ile vitamin, mineral değerlerini alabileceği faydalı meyveler, ölçülü ve düzenli şekilde alınmalıdır.

Hamilelikte muz tüketmek
Görsel: Hamilelikte muz tüketmek

Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir. 1 adet muzun içerisinde yaklaşık 105 kcal vardır, fazlasını tüketmek hem anne adayına hem de bebeğe zarar vereceği için ölçüyü aşmamakta fayda vardır. Ölçüsüne dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir sakıncası olmayan muz kalsiyum, potasyum gibi besin değeri çok yüksek maddeleri içerisinde bulundurur.

Hamilelikte muz tüketmek neden önemli?

İçerdiği besin maddeleri ile hamilelikte muzun bebeğe faydaları gerekli olan sağlıklı miktarların alınmasını sağlamaktadır. Hamilelikte muzun faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Planlı bir hamilelikte en az 1 ay önce en fazla 3 ay öncesinde folik asit tüketimini vurgulayan uzmanlar, hamilelikte de günlük folik asit tüketimine devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Sinir, omurga ve beyin oluşumunda etkili olan folik asit yetersiz alınırsa erken doğum olabilir. Muz da folik asit bakımından yararlı bir meyvedir.
  • Fetüste bulunan merkezi sinir sistemi hücrelerinin gelişimine yardımcı olur.
  • 225 gramlık muzda %3 oranında demir vardır. Hamilelikte sık görülen kansızlığa karşı muz tüketimi iyi gelir.
  • Mide bulantısına iyi gelir.
  • Anne adayları için muzun en önemli faydalarından biri de hemoglobin veya alyuvarların büyümesidir.
  • Karın şişkinliğini azaltarak, bağırsak hareketlerini düzene sokar
  • İshal semptomlarını azaltır.
  • Kas ve kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Şişmeyi ve ödemleri azaltır.
  • Kan akışındaki dengesizliği giderir.
  • Enerji verir. Muzun içerdiği zengin folik asit ile hamilelik döneminde büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde yeterli miktarda folik asit alınması sinir, omurga oluşumu ve beyin oluşumunda etkilidir. Hamilelik döneminde folik asit eksikliği oluştuğunda bebeğin erken doğması gibi olumsu bir durum oluşabilmektedir.
  • Hamilelikte muz tüketmek
    Görsel: Hamilelikte muz tüketmek
  • 225 gram muzun içerisinde %3 oranında demir bulunmaktadır. Hamilelik döneminde kansızlık yaygın bir problemdir. Muzun içerdiği demir, kansızlığa iyi gelmekte ve hemoglobin üreterek engellemektedir.
  • Muzun içerisinde bulunan B6 vitamini bebeğin merkezi sinir sistemi hücrelerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra muz doğru miktarda tüketildiğinde hamilelik sürecinde oluşan sabah bulantılarına da iyi gelmektedir.
  • Kabızlık hamilelik döneminde görülen en yaygın belirtilerdendir. Hamilelikte muz yiyenlerin karnındaki şişkinliği azalabilir ve muz tüketimi sayesinde bağırsak hareketleri düzenlenebilir.
  • Hamilelik döneminde muz tüketimi sindirime yardımcı olmaktadır.
  • Muzun içeriğinde bulunan zengin kalsiyum, mineral ve protein sayesinde hem anne hem de bebek için birçok fayda sağlamaktadır.

Muz anne karnındaki bebeğe kilo aldırır mı?

Tok tutucu olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve potasyum değerlerini içerisinde bulunduran muz diğerlerine göre daha kalorili bir meyve olduğu için, anne karnında ağırlığı düşük olan bebeklerin kilo almaları için annelerin tüketmesi önerilebilen bir besin olmaktadır. Peki bu doğru mu? C vitamini, potasyum ve B6 vitamini bakımından şifalı olan muz, hamilelik döneminde tüketildiği zaman anne karnındaki bebeğin kilo almasına yardımcı olur.

Yaklaşık orta boy büyüklüğünde bir muz, 100 kcal kadar enerji alan anne adayının aldığı kalorinin önemli bir kısmı, bebeğe de gidecek ve bebeğin daha fazla yağ dokusuna sahip olmasını sağlayacaktır. Ancak ne olursa olsun yiyip içeceğiniz her şeyi doktorunuza sormakta fayda var! Aksi halde gebelik şekeri ya da alerjen durumlar görülebilir.

Bağırsak sisteminin çalışmasındaki bozukluk kabızlık olarak adlandırılır. Kişilerde normal sıklıkla çıkılan tuvalet alışkanlığının bozulması ve bağırsak hareketlerinin değişmesi, yavaşlaması ve midenin sindirim süresini uzatması özellikle hamilelik döneminde sıklıkla görülen en önemli sorunlardan biridir. Kabızlık sorunu kötü bir hamilelik geçirmemize ve yaşam kalitemizin düşmesine neden olur.

Hamilelikte muz tüketmek
Görsel: Hamilelikte muz tüketmek

Hamilelik döneminde, hormon değişiklikleri, bebeğin bulunduğu alan, annenin aldığı ilaçlar, beslenme tarzı ve fiziksel aktivite durumu kabızlığı tetikleyen nedenlerdendir. Gebelik süresince kullanılan demir ilaçları, hareketsiz yaşam tarzı, lif tüketimi azlığı, annenin psikolojik olarak strese girmesi, kahve, asitli içecek, muz gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesi ve öğün atlanması anneler için bu dönemde ciddi sindirim sorunları oluşturabilir.

Sağlıklı günler dileriz 😊