Hamilelikte Neler Yemeli?

0
686
Hamilelikte Neler Yemeli?
Hamilelikte Neler Yemeli?

Anne adaylarının heyecanla bebeklerine beklediği hamilelik süreci, çok zor geçse bile annelik duygusu kendi canında bir canlının kalp atışlarını içinde hissetmek kadınlar için dünyanın en güzel hissidir. Hamile kaldığını öğrenen bir kadın için artık dikkat edilmesi gereken önemli ve sevimli bir yolculuk başlıyor demektir. Peki, hamilelikte neler yemeli?

Protein Ağırlıklı Beslenme

Hamilelik serüveninin en önemli beslenme düzeni şüphesiz protein içerikli besinlerdir. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için son derece önemli olan proteinler anne karnında vücut uzuvlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesine, zihinsel gelişime ve kemik yapısının kuvvetini arttırır. Sabahları bir adet haşlanmış yumurta, peynir, yoğurt ve haşlanmış tavuk ile kahvaltılarınızı hazırlayabilirsiniz. Çay bu dönem de aşırı derece de tüketilmesi önerilmeyen içeceklerden biridir. Aynı zaman da kahve kafein içeriği nedeni ile kesinlikle hamilelik dönemin de tercih edilmemelidir. Bunun yerine sabah kahvaltısında sizlere yeşilçay, nane limon, papatya çayı, kuşburnu çayı ve melissa çayı eşlik edebilir.

Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?
Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?

Kalsiyum İçerikli Beslenme – Hamilelikte Neler Yemeli?

Hem sizin hem de bebeğinizin kemik, diş ve kas yapısını güçlendirecek olan insan bedeni için vazgeçilmez kalsiyum süt ve süt ürünler de bol bol bulunmaktadır. Hamilelikte neler yenmeli diyerek doktorların kapısını aşındıran annelere tavsiye edilen sabahları bir bardak süt ve akşamları yemekten önce süt tüketerek bebek gelişimini olumlu yönde ilerletebilir hem de doğum sürecinde kemiklerin kolaylıkla esneyerek hasar görmeden sürecin tamamlanmasını sağlamaktadır.

Meyve ve Sebze Tüketimi

Hamilelikte ne yenmeli sorusunun diğer anahtar sözcüğü ise sebze ve meyveler. Çoğu annenin hamilelikte neler yenmeli? Karmaşasını iki kelime ile çözüme kavuşturan meyve sebzeler abur cuburların yerini almalı, annelerin yoldaşı olmalıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ıspanak başta olmak üzere bu dönem de kaybedilen demir oranı ve kan eksikliğinin üstesinden gelecektir.

Brokoli, avokado, yeşilbiber, taze fasulye annelerin ve bebeklerinin en önemli destekçileri olacaktır. İçeriğinde buluna yoğun protein oranı ile enginar yemekler de bol bol tüketilmeli, süt tüketemeyen anneler için yan destek olmalıdır. Meyveler ise şeker yeme ihtiyacını karşılamalı, sizleri bu dönem de çikolata krizine karşı korumalıdır. Her öğün atlanmadan yenen elma, muz ve hurmalar kan dengesini sağlayıp sindirimi kolaylaştıracaktır.

Tahıllar

Sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi yemek nasıl olurdu? Hamilelikte neler yenmeli? Sorusuna bir diğer alternatif cevap ise tahıllardır. Tahıl grupları B vitamini, çinko, magnezyum, selenyum ve krom gibi önemli vitaminleri içermektedir. Bazı kadınların şikayet ettiği bir konu olan saç dökülmesi veya deri dökülmesi sorunu için tahıllar tam anlamıyla ilaçsız tedavi yöntemi denebilir.

Ayrıca tam buğday ve siyez buğdayı ile yapılmış ekmek, makarna, erişte gibi gıdalar da anneler için değerli katkı gıdalarıdır. Kilo derdi ile %75 anne adaylarının uzak durmak istediği ekmek bu yol da sizlere yardımcı olarak vitamin desteği sağlayacaktır.

Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme

Omega 3

Sadece diyet programlarının değil hamilelikte neler yenmeli sorusunun da yegane cevabı omega 3 içeren gıdalardan geçer. Balık, kuruyemişler, lahana besinlerinin ana maddesi olan omega 3, bebeklerin zeka gelişimine katkı değil ana madde olarak görev alır. Sabah kahvaltısı yanında yiyeceğiniz bir avuç ceviz, fındık veya badem folik asit, demir, iyot ve çinko içerir.

Bu da sadece hamilelik boyunca size destek sağlamaz aynı zaman da yaşlılık boyunca meydana gelecek olan unutkanlık, psikolojik rahatsızlıklar ve depresyon gibi ruhsal sorunları önler. Beyin gelişimi için son derece önemli olan omega 3 vitamini zorlu yolculuğunuzun mutlu sonla bitmesini ve bebeğinize sağlıkla kavuşmanızı sağlayarak ömür boyu sağlıklı bir yaşam sunar.