Hamilelikte plasenta previa anne adaylar için hayati tehlike taşıyor olabilir. Bu nedenle şüphelendiğiniz bir durum oluşursa hemen doktorunuza başvurmayı unutmayın. Bu yazımızda sizler için hamilelikte plasenta previa ile ilgili bilgileri derledik.

Hamilelikte plasenta previa nedir?
Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur. Plasenta previa anne ve bebek için önemli ve hayati tehlike arz edebilecek kadar ciddi bir durumdur. Normal şartlarda bebeğin beslendiği kordonun bir ucu bebeğin göbeğinden vücuduna girerken bir diğer ucu da bir tabak şeklinde annenin rahmine yapışır. Bu şekilde bebeğin beslenmesini sağlar. Bu normal şartlarda rahmin ağzı değil diğer bölgelerine yapışması gerekir. Bazen istenmeyen şekillerde rahmin ağzına yapışmış olabilir. Bu da gebeliğin büyümesi, sancıların başlaması, bebeğin çıkmak için rahim ağzını zorlaması ile birlikte ciddi kanamalara yol açabilir. Böyle bir durumda annenin ve bebeğin hayati tehlikesi artar.
Plasenta previanın tanısı
Plasenta previa, ultrason ile mutlaka tanısı konulabilecek bir durumdur. Plasenta previanın kaç haftada çıktığı oldukça önemlidir. Çünkü plasenta previanın çeşitleri vardır. Rahim ağzının tamamen tıkanması, bebeğin plasentasının aşağı yerleşimi ve bir kısmının sadece rahim ağzındaki açıklığın bir kısmını kapadığı gibi durumlar vardır. Öncelikle mutlaka uzman bir Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından tanısının konulması gerekir. Anne adayında böyle bir rahatsızlığın tanısı konuldu ise normal doğum yapma olasılığı mümkün değildir.
Plasenta previa hastalığının risk faktörleri
Daha önce 2-3 kez sezaryen geçirmiş veya bir miyom ameliyatından dolayı rahimde bir cerrahi işlem yapılmış ise Plasenta previa için bir risk faktörü yaratmış olunuyor. Bu durumda olan hastaların daha dikkatli incelenmesi gerekir. Plasenta previa hem rahim ağzını tıkayabilir aynı zamanda o damarlar normalde doğum ile birlikte kolayca ayrılması gerekirken bazı durumlarda halk değimi ile rahim içine yapışmış olabilir. Bu durumların hepsinde gebelikten önceki ultrason incelemeleriyle mutlaka ortaya konulmalıdır. Ayrıca, sezaryen olacak hasta için mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.

Hamilelikte ne şekilde yatılmalı?
Her şeye dikkat etmeniz gereken bu özel dönemde yatış pozisyonunuzda ayrı bir öneme sahip. Bu noktada; sizlerin hamilelikte ne şekilde yatılmalı sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Hamilelik süresince doğru yatış pozisyonlarını öğrenmeniz ve bu şekilde yatmanız gerekecek. Zira yanlış yatış pozisyonları birçok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Öncelikle doğru ve yanlışın ayrımın yapılması önemlidir.
En özel ve hassas olan bu döneminizde dinlenmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Dinlenmeniz için yatış pozisyonunuzu da belirlemelisiniz ki kaliteli dinlenme süreleriniz olabilsin. Aynı zamanda yanlış yatış pozisyonu ve düzensiz uyku durumları hem beden sağlığınızı hem de psikolojinizi olumsuz etkileyeceği için bebeğiniz için de olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Tüm bunları göz önüne alarak bu konuda da gereken bilgiyi edinip hemen uygulamaya koymalısınız.
Hamilelikte yanlış yatış pozisyonları
Araştırmacı ve uzmanlar bazı yatış pozisyonlarını zararlarını ve getirebilecekleri riskleri belirtmiştir. Sırt üstü ve sağ tarafa yatmak bacaklarda bulunan ana damarlardan kalbe giden kan akışını azaltmaktadır. Bu durma bağlı olarak anne karnındaki bebek de olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle; uzmanlar hamilelere sırt üstü ve sağ taraf yatış pozisyonlarını önermezler. Geçen yıllarda bir araştırma sonucu verilerine göre sağ tarafa ve sırt üstü yatan hamilelerin ölü doğum riskinin iki kat daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu iki yatış pozisyonunda da rahme ve bebeğe baskı uygulanır. Bu da son derece risklidir.
Hamilelikte doğru yatış pozisyonları?
Hamilelikte ne şekilde yatılmalı? Sorusunun ilk cevabı en doğru yatış pozisyonunda yatılmasıdır. Uzmanlar, hamilelik döneminizde sol tarafa yatmanızı önermektedir. Bununla birlikte bacakların arasına yastık sıkıştırmak ve dizleri kıvırmak bebeğiniz açısından en doğru yatış pozisyonudur. Bu yatış pozisyonuna sos adı verilir. Bu şekilde yattığınızda böbrekleriniz rahat çalışır. Bununla beraber, plesantaya en uygun biçimde beslenme imkanı sağlamaktadır. Bu yatış pozisyonunun en önemli avantajlarından biri de özellikle diz ve ellerde meydana gelebilecek ödemi azaltmasıdır.

Hamilelikte doğru yatış pozisyonunun önemi
Hamilelikte ne şekilde yatılmalı? Konusunda doğru yatış pozisyonu büyük öneme sahiptir. Yanlış yatış pozisyonu pek çok soruna neden olur. Bebeğe baskı ve rahme baskı uygulanması gibi. Bu gibi durumların yaşanması siz annelerin uyku kalitenizi de olumsuz etkiler. Hamilelik döneminizde uyku düzeniniz ve kaliteli uyku uyumanız hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle doğru yatış pozisyonunu bilmeli ve uygulamalısınız.
Sağlıklı günler dileriz 😊