Hamilelikte Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

0
708
Gorsel_1-1

Prolaktin hormonu, insanlarda süt hormonu olarak da adlandırılır. Prolaktin hormonu düzeylerindeki artışın nedeni anneler adayları tarafından merak konusu olabilir. Anneler hamilelik haberlerinden sağlığın birçok yönüne dikkat etmeye başladı. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de prolaktin düzeylerindeki artışın gebelik dışındaki hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır.

prolaktin hormonu
Görsel: prolaktin hormonu

Prolaktin hormonu nedir?

Prolaktin hormonu, beynin alt kısmında bulunan ve hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Ana işlevi, hamileliğin 8. haftasından itibaren meme bezlerini olgunlaştırarak anne adaylarının süt üretmeye hazırlanmasını sağlamaktır. Hamilelik ve lohusalık döneminde prolaktin seviyeleri hala yüksektir.

Adet döngüsünü kesintiye uğratan yumurtlamadan da sorumludur. Gebelik ve emzirme döneminde hipofiz bezinden düzenli prolaktin salgılanması FSH ve GnRH hormonlarının salgılanmasını engelleyerek bir süre gebeliğin önüne geçmektedir. Kadınların adet görmeden tekrar hamile kalmalarının nedeni prolaktin salınımıdır. Erkeklerin ve kadınların cinsel istekleri üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Erkek sperm üretiminde de rol oynar. Ancak hamile olmayan kadınlarda prolaktin artışı düzensiz adet kanaması ve meme ucundan süt gelmesi gibi sorunlara neden olabilir. Çok düşük prolaktin seviyeleri yetersiz süt üretimine ve yumurtalık fonksiyonunun yavaşlamasına ve durmasına neden olabilir; erkeklerde erken boşalma ve erken boşalma olarak tanımlanan erektil disfonksiyon gibi sorunlara neden olabilir.

Prolaktin hormonu yüksekliği ne anlama gelir?

PRL olarak kısaltılan prolaktin hormonu, kadınlarda 15 ila 25 µg / L olmalıdır. Erkeklerde oran yaklaşık 5 ila 10 µg / L’dir. Gebelik sırasında ve doğum sonrasında bir süre yüksek seyretmesi normal olarak kabul edilse de, eğer gebelik ve lohusalık söz konusu değilse, prolaktin hormonunun yükselmesi ile FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır.

Sonuç olarak yumurta üretimi kesintiye uğrar ve gebe kalamama ve düzensiz adet kanaması gibi sorunlar ortaya çıkar. Kadınlarda östrojen seviyelerini, erkeklerde testosteron seviyelerini düşürür. Sonuç olarak, görme bozukluğu meydana gelebilir. Yüksek prolaktin semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Gebelik varlığı
  • Gebelik haricinde memede şeffaf ya da beyaz akıntı veya süt gelmesi
  • Düşük östrojen ve progesteron seviyeleri
  • Adet düzensizliği ya da yokluğu
  • Vajinada kuruluk
  • Kısırlık
  • Erkeklerde meme büyümesi
  • Ereksiyon bozukluğu
  • Erkeklerde tüy seviyesinde ani azalma
  • Hipofizde var olan kitleye bağlı olarak görülen baş ağrısı ve görme bozuklukları
lohusalıkta prolaktin hormonu
Görsel: lohusalıkta prolaktin hormonu

Lohusalık döneminde yüksek prolaktin hormonu seviyesi

Süt üretimi döneminde ve doğum sonrası dönemde prolaktin hormonu seviyesinin yükselmeye başlaması normaldir. Süt üretimi hamilelik sırasında başladığından, prolaktin seviyeleri doğumdan sonra hızla artar ve bu da doğal bir sürecin habercisidir.

Emziren annelerin yüksek prolaktin seviyelerine sahip olması beklenir. Hamilelik sırasında ve doğurduktan sonra vücuttaki prolaktin seviyesi normalden yüksektir. Bu hormon, süt üretiminin başlamasından sorumludur. Öte yandan prolaktin seviyesi yükselmeye başlar ve anne-çocuk ilişkisinin gelişmesini sağlar.

Hamilelik sırasında prolaktin hormonu, annenin bebekle duygusal bir ilişki kurmasını sağlayan ve gebelik hissini artıran bir hormondur. Hamilelikten sonra annenin duygusal durumu hızla değişecektir. Doğum yaptıktan sonra yaşayabileceğiniz depresyon hakkında bilgi almanızda fayda var. Prolaktin düzeylerinin yüksek olması durumunda yumurta üretimi imkansızdır.

Lohusalık sırasında yüksek prolaktin seviyeleri başka bir hamileliği önleyecektir. Lohusalık döneminde, yüksek prolaktin seviyeleri üremeyi kontrol edebilir. Bununla birlikte, hamile kalmak istemeyen kadınlar, doğumdan sonra da korunma yoluna dikkat etmelidir. Hamile veya hamile değilseniz, prolaktin (laktojen olarak da adlandırılır) düzeyindeki artışı izlemek için doktorunuzla birlikte çalışmalı ve tavsiyelerini dikkatle dinlemelisiniz.

doktor muayenesi
Görsel: doktor muayenesi

Prolaktin yüksekliği nelere sebep olur?

Prolaktin, gebelik sırasında meme dokusunun gelişmesini ve süt üretimine hazırlanmasını sağlayabilir. Doğum sonrası uyararak memelerin süt salgılamasına yardımcı olur. Ancak hamilelik dışında ve doğum sonrası dönemde kadınlarda prolaktin seviyeleri artar; düzensiz adet kanaması, adet kesintisi, kısırlık, libido azalması, süt, açık veya beyaz meme uçları, vajinal kuruluğun neden olduğu ağrılı ilişki gibi sorunlara neden olabilir.

Erkeklerde düşük libido, sertleşme problemleri, kısırlık, vücut kıllarının dökülmesi ve hiperprolaktinemiye bağlı olarak meme başı akıntısının az olmasına neden olabilir. Ayrıca bir kişinin normal yaşamını etkileyen baş ağrılarına ve görme sorunlarına da neden olabilir.

lohusalık
Görsel: lohusalık

Prolaktin yüksekliği nasıl tedavi edilir?

Tedavi, yüksek prolaktine neden olan hastalığın keşfiyle başlar. Bazı hastalarda stresten kurtulmak, düzenli beslenme ve uyku düzeni sağlamak ve rahat iç çamaşırı giymek prolaktin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Hiperprolaktinemiye neden olan hastalığı tedavi ettikten sonra hormon seviyeleri normale döner. Hipofiz bezinde kitle olduğunda ilaçlar kullanılarak kitle küçültülür. Ancak büyük kitlelerin varlığında ameliyat gerekir. Sağlıklı günler dileriz ?