Hamilelikte round ligament ağrısı çoğunlukla 2. trimesterde gözlenir. Karın, kalça etrafında ve kasık bölgesinde vuluvanın dış kısımlarında keskin ağrılar olur. Hamilelikte round ligament ağrısının nedenlerini ve karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Hamilelikte round ligament ağrısı nedeni
Round ligament uterusa her iki yanından bağlanıp kasığa uzanarak destekleyen bir ligamenttir. Bu ligamentlerde aynı kaslar gibi kasılıp gevşeyebilir ancak bu kasılıp gevşeme kaslar kadar hızlı olmayıp yavaştır. Ani hareketler (ani kalkış, sağa sola dönme, gülme, öksürme) bu ligamentleri gererek kasılmalarına neden olur. Bu ani kasılmalar ağrıya neden olur ve birkaç saniye sürer. Bazı gebeler bu ağrıyı bıçak saplanır gibi tarif eder.
Round ligament ağrısı olunca ne yapmalı?
Dinlenme en iyi tedavidir. Bulunduğunuz pozisyonu yavaşça değiştirmek gerilmeyi azaltacağı için ağrının geçmesine yardımcı olur. Hapşırma, öksürme veya gülmeden hemen önce hafifçe eğilip bacaklarınızı kendinize çekebilirseniz ligamentin daha az gerilmesini sağlar ve daha az ağrı hissedersiniz.
Eğer devam ederse ağrı için alabileceğiniz en iyi pozisyon diz çöküp kalçanızı havaya başınızı aşağıya eğmenizdir. Dinlenme sonrası ağrı hala 5-10 dakikadan daha fazla şiddetli olarak devam ediyorsa doktorunuza haber vermelisiniz. Ağrı ile birlikte vajinal kanama, kramp, ateş, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa yine doktorunuza haber vermelisiniz.

Hamilelikte mide ağrısı neden olur ve nasıl geçer?
Hamilelikte mide ağrısı çok yaygın bir durumdur. Bazen hafif ağrı, bazen şiddetli ağrı ve mide bulantısı olur, bu fenomalar hamilelik sırasında anne adayını rahatsız eder. Hamilelikte mide ağrısı, hormonal değişikliklerden ve bebeğin ve uterusun büyümesinden kaynaklanır. Peki hamilelikte mide ağrıları için tavsiyeler nelerdir? Bu ağrılar nasıl giderilir? Hamilelik sırasında mide ağrısının detaylarına bakalım.
Hamilelikte mide ağrıları neyin belirtisidir?
Gebe kadınlarda mide ağrısı en sık görülen gebelik sorunlarından biridir. Genellikle bu hamileliğin normal bir sonucudur. Rahmin büyümesi mideye baskı yapar. Ek olarak, gebelik, organları (mide gibi) etkileyen bir dizi hormonal değişiklik anlamına gelir. Bununla birlikte, aşağıdaki koşullara mide ağrısı eşlik ediyorsa, derhal bir sağlık uzmanına danışmalısınız:
- Ürperme
- Ateş
- Baş dönmesi
- Sürekli olarak kusma
- İdrar sırasında ağrı ve idrar yapamama
Hamilelikte mide ağrısı neden olur?
Hamile kadınlarda mide ağrısı genellikle normal kabul edilir. Çünkü büyüyen rahim ve bebek mideye baskı yapar. Bu baskı aynı zamanda rahatsız edici olabilir. Öte yandan, değişen hormonlar da sizi yediğiniz yemeğe daha duyarlı hale getirecektir. Bu, hamilelikte beslenmeye daha fazla dikkat edilerek ve yemek sonrası beslenme alışkanlıklarını değiştirerek hafifletilebilir.

Hamilelikte mide ağrısı için öneriler
- Kahve tüketimini azaltın veya hatta ortadan kaldırın. Çünkü kafein bu dönemde midenizi etkiler.
- Sağlıklı yaşam için tavsiye edilmeyen gazlı içeceklerden kaçının. Bunlar ayrıca mideyi yorabilir.
- Buzdolabından yeni çıkardığınız soğuk su, dondurma ve yoğurt gibi mide rahatsızlığına neden olabilecek ürünlerden kaçının.
- Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın. Bir süre ayakta durun, hatta yavaşça yürüyün.
- Kızarmış yiyecekler de mideyi tahriş edebilir.
- Çok ekşi salatalar da mide ağrısına neden olabilir.
Hamilelikte mide yanması ne zaman kendini gösterir?
Hamilelikte mide yanması süreci aslen kadından kadına değişiyor. Neden olarak, her kadının yapısı farklılık gösterir. Bu sebeple de süreç kişinin yapısına göre şekilleniyor. Hamileliğin doğal durumlarından olan mide yanması bazı kadınlarda 1.trimester döneminde görülüyor.
Bazılarında ise daha ileriki safhalarda durum gerçekleşiyor. Nitekim dünya genelinde, 3.trimester döneminde rahatsızlık kendini belli ediyor. Bu durumlar mide kası gevşemesi ve büyüyen rahmin mideyi yukarı itmesinden kaynaklanıyor.
Hamilelikte mide yanmasını tetikleyen yiyecekler
Elbette ki hamilelikte mide yanması oldukça normalize bir durumdur. Nitekim yanmayı daha da tetikleyen bazı yiyecekler bulunuyor. Bunlar arasında; kahve veya çay, alkol, yağlı yiyecekler, kızartma, tatlı bulunur. Bu yiyecekler mide asidinin zirve yapmasına yol açıyor ve tetikleyici görevi görüyorlar. Yukarıdaki yiyeceklerden azami ölçüde uzak durulması gerekir.

Hamilelikte mide yanması bebek için tehlikeli mi?
Daha önce midenin yanmasının nedenlerinden bahsedilmiştir. Bu nedenlerden biri, gebelikte yenilen besinin midede daha uzun tutulması idi. Hamile bir kadın normal hayatında bir besini genelde 2 saat içerisinde hazmeder.
Bu durum gebelikte daha uzun sürelere çıkar. İşte bu durumdan anne adayları korkar. Hâlbuki, durum korkulacak gibi değildir. Doktorlar midede uzun süre kalan besinlerin bebeğin iyi beslenmesi için önemli olduğunu söylüyorlar.
Sağlıklı günler dileriz 😊