Hamilelikte sigara içmek, bu süreçte bir çok olumsuz sonuçlara neden olabilir bu nedenle, sigarayı bırakmanız gereken bir dönemdir. Aslında, çoğu hamile kadın gibi, sigara içmek istemediğinizde, bu sizin sigarayı bırakma şansınız olabilir.
Bireylerin kötü alışkanlıklardan bir tanesi de sigara kullanımıdır. Sigara sağlığı tehdit eder ve birçok zarara sahiptir. Sigara kullanımı hamilelikte daha büyük sıkıntılara zemin hazırlar. Annenin ve bebeğin olumsuz etkilenmesini sağlar. Anne adayları hamile kaldığı zaman bu kötü alışkanlıklara hâlâ devam edebilmektedirler. Tamamen bırakmak yerine hamilelikte kaç tane sigara içilebilir?

Hamilelikte sigara içme ile ilgili gerçekler
Siz sigara içince bebeğinizde içer
Sigara içtiğinizde nikotin, kurşun, arsenik, karbon monoksit gibi tüm toksik maddeler bebeğinizden geçer, bebeğin zararlı atıklarının anneye yayılmasını engeller, bebeğe oksijen ve besin akışını engeller. Bu nedenle bebeklerin gelişimsel sorunları vardır.
Hamilelikte sigara içme düşük doğum ağırlığı, erken eylem ve bebek ölümüne neden olur
Hamilelikte içilen sigara %20-30 düşük doğum oranına, %14 erken doğuma, ve %10 bebek ölümünde artışa neden olur.
Sigara dumanı bebekte sorun oluşturur
Sigara dumanında kalmak bile sigara içmek gibi bebekte aynı sorunları oluşturacaktır.
Bebekte uzun dönem riskler olur
Sigara içen hamile kadınlarda ve bebeklerde soğuk algınlığı, akciğer hastalıkları, öğrenme güçlükleri ve fiziksel gelişim gecikmeleri daha yaygındır. Doğumdan sonra bebeğin yanında sigara içmeye devam edilen bebeklerin soğuk algınlığı, öksürük ve orta kulak iltihabı olma olasılığı daha yüksektir. Sigara nedeniyle bebek bronşiti ve zatürre (pnömoni) daha yaygındır. Uzun vadede astım, solunum hastalıkları, öğrenme güçlükleri ve kanser riski artacaktır.

Hamilelikte kaç tane sigara içilmesi uygun?
Hamile adaylar doktorlarına hamilelikte kaç tane sigara içilmesi uygun? Sorusunu sorduklarında doktorlardan aldıkları öneri tamamen bırakmaları yönündedir. Doktorlar daha sağlıklı bir beslenme ve bebeğin gelişimi için sigara kullanımını sıfıra indirmeyi doğru bulurlar. Bazı durumlarda ise çok sigara kullanan anneler için sigarayı bırakmak kolay olmayabilir. Bunun için bu annelerde sigarayı tamamen bırakmak yerine azaltılması seçeneği seçilir.
Annenin günlük sigara kullanımı kısıtlanır. Genellikle çok sigara tüketen annelere hamilelikte günde sadece 1 veya 2 adetten fazla sigara kullanmaması gerektiği anlatılır. Sigarayı tamamen kesemeyen anneler bebeklerinin sağlığı için günde 1 tane sigara içebilirler. Eğer anne adayı hamile kalmaya karar verdiyse kararını gerçekleştirmeden öncelikle sigara kullanımını sona erdirmek için çalışmalar yapmalıdır.
Hamilelikte sigara içmenin anneye zararları nelerdir?
Hamilelik sırasında veya hamile kalınmadan sigaranın annede gerçekleştirdiği bazı olumsuzluklar vardır.
Bu olumsuzluklar şunlardır:
- Anne adayı sigara kullanımı nedeniyle kendini pişman hissedebilir ve üzüntü duyabilir.
- Anne adayının erken düşük yapmasına neden olabilmektedir.
- Annenin kendine sorduğu hamilelikte kaç tane sigara içilebilir? Sorusu ile kafası karışabilir.
- Annenin daha stresli olmasına neden olur.
- Anne adayında fazla şekilde kanama meydana gelebilir.
- Hamile kalmadan önce aşırı sigara kullanımı kısırlığa bile sebep olabilmektedir.
- Bebeğin anne rahmine değil de farklı bölgelere tutunmasını sağlar.
- Anne hayatını riske atar.
- Kansere yakalanma olasılığını arttırır.
Sigara anneye olduğu kadar bebeği için de çok zararlıdır. Bebeğin de durumunu etkileyecek olumsuzluklar doğurmaktadır.

Hamilelikte sigara kullanmanın bebeğe zararları nelerdir?
Anneler hamilelikte kaç tane sigara içilebilir sorusunu kendilerine sormadıkları ve uymadıkları taktirde bebeklerinde bazı problemler meydana gelebilir.
Bebeğe olan bazı zararları şunlardır:
- Bebeğin gelişimi geri kalabilir.
- Bebekte bazı iç hastalıklar meydana gelebilir.
- Bebeğin solunumunu kısıtlar.
- Organ aktivitelerini bozabilir.
- Ani şekilde bebek ölümlerine yol açabilir.
- Bebekte zeka geriliği meydana gelebilir.
- Bebekte bazı kalp hastalıklarına sebebiyet verebilir.
- Kol, bacak sıkıntıları veya başka şekilde kusurlu doğumlara neden olabilir.
- Bebeğin anne karnında huzursuz olmasına neden olur.
Bebeğe bu zararlarının yanında tamamen bebek ölümlerine bile yol açabilir. Anne hayatını ve bebeğin hayatını riske atacak çok sayıda zararı mevcuttur.
Hamilelikte sigara bırakmak adına ne yapılabilir?
Öncelikle anne adayı sigarayı bırakmaya karar vermelidir. Bu kararında onu destekleyen eş adayı veya arkadaşlarının bulunması oldukça önemlidir. Anne adayı hamilelikte kaç tane sigara içilebilir sorusunun yerine sigarayı nasıl tamamen bırakabilirim diye kendine bu soruyu sormalıdır. Sigara bırakmak için doktorundan destek alabilir.
Sigara bırakma hattını yani Alo 171 nolu numarayı arayarak kendiniz ve bebeğiniz için bir adım atabilirsiniz. Bu hizmetlerden yararlanarak doğru bilgileri ve bırakmak için yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek mümkün hale gelmiş olur. Sizlere sigarayı bırakacağınız sağlıklı günler dileriz.
Sağlıklı günler dileriz 😊