Hamileliğinizde sırt ağrıları yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Hamilelikte sırt ağrısı çok yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 50 ila 80’ini etkiler. Belirli aktivitelerle ilişkili hafif ağrıdan kronikleşen akut ağrıya kadar değişebilir.
Ağrının yaklaşık yüzde 10’u o kadar şiddetli hale gelir ki, hamilelik sırasında çalışma veya normal faaliyetler yürütme yeteneğini engelleyebilir. Araştırmalar, bel ağrısının genellikle hamile kalmanın beşinci ve yedinci ayları arasında meydana geldiğini, ancak bazı durumlarda sekiz ila 12 hafta kadar erken başladığını göstermektedir.

Önceden bel problemi olan kadınlar, sırt ağrısı için daha yüksek risk altındadır ve sırt ağrıları hamileliklerinin erken dönemlerinde ortaya çıkabilir.
Hamilelik sırasında sırt ağrısı nedir?
Hamilelik sırasında sırt ağrısı tipik olarak sırtın üst veya alt kısmında ve bazen bacaklara ve kalçalara kadar uzanabilen sertlik ve ağrılara denir.
Erken hamilelikte sırt ağrısının nedenleri
Hamilelik sırasında yaşadığınız sırt ağrısına birçok neden vardır. Bazı kadınlar için bu aslında hamileliğin erken bir belirtisidir. İlk üç aylık dönemde sırt ağrısı yaşıyorsanız, birkaç nedeni olabilir olabilir.
- Hormon artışı: Hamileliğiniz sırasında vücudunuz, pelvisinizdeki bağların ve eklemlerin yumuşamasına ve gevşemesine yardımcı olan hormonları salgılar. Bu, hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde bebeğinizin doğumu için önemlidir. Ancak hormonlar sadece pelvisinizde çalışmaz. Tüm eklemlerinizi etkileyerek tüm vücudunuzda hareket ederler. Hamileliğinizin ilk üç ayında bu yumuşama ve gevşeme sırtınızı doğrudan etkileyebilir. Bunu genellikle ağrı ve sızı şeklinde hissedebilirsiniz.

- Stres: Stres, hamile olsanız da olmasanız da sırt ağrısına neden olabilir. Stres, özellikle zayıf bölgelerinde kas ağrısını ve gerginliğini artırır. Hormonlar zaten eklemlerinize ve bağlarınıza zarar veriyorsa, işiniz, aileniz, hamileliğiniz veya herhangi bir şeyle ilgili biraz endişe, sırtınızın ağrıması için yeterli bir neden olacaktır.
İkinci ve üçüncü trimesterde sırt ağrılarının nedenleri
Hamileliğiniz ilerledikçe, bu ağrıyı şiddetlendiren başka faktörler devreye girebilir.
-
Değişen ağırlık merkezi:
Karnınız büyüdükçe, ağırlık merkeziniz öne doğru kayar. Bu, duruşunuzda; oturma, ayakta durma, hareket etme ve uyuma şeklinizi etkileyebilecek değişikliklere yol açabilir. Kötü duruş, çok uzun süre ayakta durmak ve eğilmek sırt ağrısını tetikleyebilir veya kötüleştirebilir.

-
Kilo alma:
Sırtınız, bebeğinizin artan ağırlığını desteklemeli ve bu da kasları gerebilir. Bir de bunun üstüne kötü duruş ekleyin ve sırt ağrısı kaçınılmaz bir hal alır. Fazla kilolu veya hamile kalmadan önce sırt ağrısı çeken kadınlar, hamilelikleri sırasında daha büyük bir sırt ağrısı riski altındadır.
-
Postür/Duruş değişiklikleri:
Hamilelik, ağırlık merkezinizi değiştirir. Sonuç olarak, yavaş yavaş farkına bile varmadan duruşunuzun ve hareket etme şeklinizin değişmesine sebep olur. Dolayısıyla, sırt ağrılarına veya zorlamalara neden olabilir.
Gebelikte Sırt Ağrısı Tedavileri
İyi bir haberimiz var: Hamile kalmadan önce kronik sırt ağrılarınız olmadıkça, ağrınız doğum yapmadan önce kademeli olarak azalacaktır.
Bu arada, bel ağrısını tedavi etmek veya hafifletmek için yapabileceğiniz birçok şey var:
- Egzersiz yapmak: Düzenli egzersiz kasları güçlendirir ve esnekliği artırır. Bu, omurganızdaki stresi azaltabilir. Çoğu hamile kadın için güvenli egzersizler arasında yürüme, yüzme ve sabit bisiklet bulunur. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz sırtınızı ve karnınızı güçlendirmek için egzersizler önerebilir.

- Sıcak ve Soğuk uygulama yapmak: Sırtınıza sıcak ve soğuk uygulamak yardımcı olabilir. Doktorunuz kabul ederse, ağrılı bölgeye günde birkaç kez 20 dakikaya kadar soğuk kompresler (bir torba buz veya bir havluya sarılmış donmuş sebze gibi) koyarak başlayın. İki veya üç gün sonra, ısıya geçin, ağrılı bölgeye bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi koyun. Hamilelik sırasında karnınıza ısı uygulamamaya dikkat edin.
- Duruşunuzu geliştirin: Kamburlaşmak omurganızı zorlar. Bu nedenle çalışırken, otururken veya uyurken doğru duruşu kullanmak iyi bir harekettir. Örneğin, dizlerinizin arasında bir yastıkla yan yatmak sırtınızdaki stresi alır. Bir masada otururken, destek için arkanıza katlanmış bir havlu koyun; ayaklarınızı bir kitap yığını veya taburenin üzerine koyun ve omuzlarınız geride olacak şekilde dik oturun. Destek kemeri takmak da işe yarayabilir.

- Danışın: Sırt ağrısı stresle ilgiliyse, güvendiğiniz bir arkadaş veya danışmanla konuşmak yardımcı olabilir.
- Akupunktur: Akupunktur, belirli yerlerde cildinize ince iğnelerin sokulduğu bir Çin tıbbı şeklidir. Çalışmalar, akupunkturun hamilelik sırasında bel ağrısını hafifletmede etkili olabileceğini göstermiştir. Denemekle ilgileniyorsanız dokturunuza mutlaka danışın.
- Kayropraktik: Doğru uygulandığında, omurganın kayropraktik manipülasyonu hamilelik sırasında güvenli olabilir, ancak kayropraktik bakım aramadan önce doktorunuza danışın.
Hamileliğin bu zorlu süreçlerinde siz her zaman bebeğinizi düşünerek ve doktorunuza danışarak bazı işleri yapın, siz ve bebeğinize sağlıklı günler dileriz ?