Hamilelikte sivrisinek ısırması, yaz aylarında sıklıkla görülmektedir. Sivrisinekler, küçük ve kısa ömürlü olan canlılardır ve genel olarak yaz aylarında ortaya çıkarlar. Sivrisinekler, her ne kadar küçük ve zararsızmış gibi görünseler de pek çok hastalığı taşıyor olabilirler. Kaşıntılı ısırıkların yanında küçük büyük pek çok sorunu da beraberlerinde getirebilirler.
Pek çok insan, sivrisinekler tarafından her yıl ısırılmaktadırlar. Sivrisinekler, insanları farklı derecelerde etkileyebilmektedir. Yapıları gereği sivrisinekler, ısırdığında bir taraftan kan alırken diğer taraftan da tükürüklerini insan vücuduna enjekte ederler. Tükürükleri içerisinde anti – koagülan ve yabancı proteinler bulunmaktadır. Bu yabancı proteinler, insan vücudunu etkilemektedir. Bağışıklık sistemi, yabancı proteinler sebebiyle tetiklenmektedir. Bunun sonucunda da beyaz kan hücreleri, etkilenmekte olan bölgeye ulaşır ve yardımcı bileşen olan histamin salgılarlar. Böylelikle, ısırığın olduğu bölgede kaşıntı ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Hem dişi hem de erkek sinekler, bitki nektarları ve su ile beslenmektedirler. Dişi sinekler ise üremek için diyetlerinde kana ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle, insanları ısıran sinekler dişi sineklerdir. Sivrisinek ısırıkları, çok nadiren alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Hamilelikte sivrisinek ısırığı, genel olarak önemli bir probleme ya da hastalığa yol açmamaktadır, fakat bu noktada ısırıldıktan sonra yüksek ateş, lezyon, eklemlerde şişlikler gibi belirtiler olması sivrisineklerin taşıdıkları hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak ve uygun tedavileri kabul etmek gereklidir.
Hamilelikte Sivrisinek Isırığı
Yaz ayının gelmesi ile birlikte sivrisinekler ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte herkes gibi hamile olan kişilerde sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilmektedir. Hatta bu noktada hamile olan kişiler, normal kişilere göre daha çok sivrisinek ısırıklarına maruz kalabilmektedirler. Yaz gecelerini kabusa çeviren sivrisineklerin en çok hamileleri ısırdıkları ortaya çıkmıştır. Vücut ısısı ve kolesterolü yüksek olan kişiler, sivrisineklerin başlıca hedefleri olmaktadır.

Hamilelik dönemlerinde vücudun metabolizma hızı artış göstermektedir. Bu sebepten ötürü, hamile olan kişiler, sinekler tarafından çok daha fazla ısırılabilmektedirler. Aynı zamanda kolesterolü yüksek olan kişiler de başlıca sivrisineklerin hedefi olmaktadır. Bu durum, bilimsel olarak ispat edilmiştir. Ayrıca sivrisinek ısırıklarının yol açabileceği hastalıklar bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü, olası belirtiler sonrasında sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir.
Hamilelik Döneminde Sivrisinek Isırması Riskleri Nelerdir?
Hamilelik döneminde sivrisinek ısırması riskleri çeşitlidir. Sivrisinek ısırıkları, genel olarak büyük problemlere neden olmamaktadır, fakat çeşitli hastalıklara da neden olabilmektedir. Sıtma, sarıhumma, Nil humması, grip, tifüs gibi hastalıklara sivrisinek ısırıkları sebep olabilmektedir. Ülkemiz sınırları içerisinde de sıtma en büyük risklerdendir. Bu noktada sivrisinek ısırıklarına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Sivrisinek ısırıkları sonrasında ısırılan bölgeye buz ve kolonya uygulanmalıdır. Bu şekilde olası problemlerin önüne geçilebilecektir. Sivrisineklerden korunmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bunlardan birisi de vücut koruyucu olan spreyler kullanmaktır. Yaz aylarında açıkta kalan bölgelere kimyasal sivrisinek kovucu spreyler uygulanmalıdır. Bu şekilde sivrisinek ısırıklarından korunabilmek mümkündür.
Hamilelik Döneminde Sivrisinek Isırması Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelik döneminde sivrisinek ısırması bebeğe zararı olur mu şeklinde sorular merak edilir. Sivrisinek ısırmaları, genel olarak büyük problemlere yol açmasa da çeşitli hastalıkları insan vücuduna soktuğu bir gerçektir. Bu sebepten ötürü, sivrisinek ısırıklarından gelebilecek hastalıklardan anne karnında bulunan bebekler de etkilenecektir.
Hamilelik Döneminde Sivrisinek İlacı Kullanımı Nasıldır?
Hamilelik döneminde sivrisinek ilacı kullanmak sivrisineklerden korunabilmek için tercih edilebilir, fakat bu durumda herhangi bir ilaç kullanımı öncesinde doktora danışmakta yarar vardır. Sivrisinekler, yaz dönemlerinde ortaya çıkmakta ve yaz gecelerini cehenneme çevirebilmektedir. Bu gibi durumlarda sivrisineklerin ısırıklarından korunmak isteyen kişiler, çeşitli spreylerden ve ilaçlardan medet ummaktadır. Hamilelik dönemleri son derece hassas ve özen gerektiren dönemlerdir.

Annenin vücuduna aldığı her türlü ilaçtan bebekte doğrudan etkilenmektedir. Bu sebepten ötürü, sivrisineklerden korunmak adına kullanılmak istenilen ilaçlardan ve kimyasal içerikli spreylerden önce doktorlara danışmak gereklidir. Doktor tavsiyesi üzerine kullanımlar gerçekleştirilmelidir. Bu süreçte kullanılacak her türlü ilaç ve sprey doğrudan bebeğe zarar verebilir. Bu gibi etkilerin öğrenilebilmesi ve doğru kullanımların gerçekleştirilebilmesi için doktora danışmak gereklidir. Sivrisineklerden korunabilmenin ilaç dışında da pek çok yolu bulunmaktadır. Doğal yöntemler ile birlikte de sineklerden korunabilmek mümkündür.
Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve bebeğinize dikkat etmenizi temenni eder, mutlu günler dileriz!
Kaynaklar:
- https://www.parents.com/pregnancy/my-body/pregnancy-health/why-pregnant-women-are-so-tasty-to-mosquitoes/#:~:text=While%20mosquito%20bites%20are%20no,you’re%20not%20pregnant!).
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/mosquito-bites-when-pregnant/
- https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/mosquito-bites-and-repellent
Görsel Kaynak: https://upgradedpoints.com/travel/zika-virus-guide-for-travelers/