Hamilelikte Uyku Zorluğu

0
954
hamilelikte-uyku

Hamilelikte uyku çok önemlidir, yeterince uyuyamamak ilerde sorunlara neden olabilir. Yatak odanızın ışığını kapatıp uykuya dalmakta zorlanıyor musunuz? Başınızı yastığa koyduğunuzda bir türlü uykuya geçemiyor musunuz? Hamilelik uykusuzluğu yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelik süresince, sekiz ile dokuz saat kesintisiz uykuya dalmak uzak bir rüya gibi görünebilir.

Teselli olacaksa, yalnız olmadığınızı bilin. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 78’i hamilelikte uyku sorunları yaşıyor.

Rahat bir uyku pozisyonu bulmak ve sık idrara çıkma ihtiyacı, mide ekşimesi, bacak krampları, burun tıkanıklığı ve genel rahatsızlık gibi hamilelik semptomları arasında, gece uykusunun bu kadar zor olması şaşırtıcı değildir.

hamilelikte-uyku-
Görsel: Hamilelikte uyku zorluğu

Her ne kadar zor olsa da, sağlıklı bir hamilelik için iyi bir gece uykusu almak çok önemlidir. Uyku, beyninizin sıfırlanmasına, kan damarlarınızın yenilenmesine, kan şekeri seviyenizin dengelenmesine ve bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden doktorlar her gece en az yedi saati uykuya ayırmak gerektiğini söylerler.

Peki, anne adaylarının gebelik süresince uyuyamamalarının nedenleri nelerdir?

Gebelik Uykusuzluğunun Nedenleri

Hamileyken, aşağıdakiler dahil pek çok şey uykunuzu kaybetmenize neden olabilir:

  • Sırt ağrıları: Ağırlık merkeziniz ilerledikçe, sırt kaslarınıza fazla yük biner ve sonuç olarak sırt ağrıları hissedersiniz. Ayrıca, hamilelik hormonlarının salgılanmasıyla bağlarınız gevşer ve sırtınızın incinme olasılığını artar.
  • Göğüslerde hassasiyet: Hamileyken göğüsleriniz ağrılı ve hassas olabilir.
  • Gaz: Hamilelik hormonları sindirimi yavaşlatır, bu da sizi şişkin ve gazlı hissettirir.
  • Göğüste ağrılı yanma hissi:  Aynı hormonlar, sindirim sisteminizdeki kasları gevşeterek mide asitlerinin yemek borunuza geri dönmesine neden olur. Bu nedenle, göğüste ve mide de yanma hissi olur.
hamilelikte-goguste-yanma
Görsel: Hamilelikte göğüste yanma
  • Sıcak basmaları:  Bazı hamile kadınlar, göğüslerinde, yüzlerinde ve boyunlarında aniden çok sıcak hisseder ve sıcak basmaları yaşarlar.
  • Bacak krampları ve ağrılı bacaklar: Dolaşımdaki değişiklikler ve bebeğin sinirler ve kaslar üzerindeki baskısı bacaklarda kramp olmasına neden olabilir. Huzursuz bacak sendromu olarak bilinen bacaklarda tüyler ürpertici bir his de yaşayabilirsiniz.

gebelikte-bacak-krampları

  • Tuvalete çıkma isteği: Gece tuvalete gitme isteği, hamileyken çok olur ve geceleri uykusuz kalmanıza neden olabilir.
  • Heyecanlı rüyalar: Hamileyken, birçok heyecanlı, hareketli rüyalar veya kabuslar görmek yaygındır. Bu durumda, anne adaylarında uykusuzluğa neden olabilir.
  • Mide bulantısı veya kusma: Geceleri mide bulantısı hissedebilir veya kusabilirsiniz. Bu da geceleri rahatsız edip uykunun kaçmasına sebep olur.
  • Nefes darlığı: Büyüyen uterus, akciğerlerin hemen altında bulunan diyaframa baskı yapabilir. Bu baskı, nefes almayı zorlaştırabilir, dolasıyla uyumakta zorlanabilirsiniz.
hamilelikte-nefes-darligi
Görsel: Hamilelikte nefes darlığı
  • Horlama: Burun kanalları hamilelik sırasında şişebilir ve bu da horlamalara neden olabilir. Büyüyen karnınızdan gelen ekstra basınç, horlamayı daha da kötüleştirebilir. Bunlar gibi değişiklikler uyku sırasında tekrar tekrar nefes almayı kısa süreliğine engelleyebilir (uyku apnesi).
  • Kaygı: Anne adayları bebek bekledikleri için her ne kadar heyecanlı olsalar da, bir o kadar da endişeli ve stresli olabilirler. Kafanızda dolaşan birçok düşünce ve endişe sizi uykudan alıkoyabilir.

Hamilelikte uykusuzluk ne kadar sürer?

Hamilelik sırasında herhangi bir noktada uykusuzluk ve kesintili uyku yaşamanız mümkün olduğu için, görünürde gerçek bir son nokta olmadan haftalarca veya aylarca uykusuzluk ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu uyku bozukluğunun üzerinize baskı yapmasına izin vermek yerine, yardım ve rehberlik için doğum öncesi randevunuzda doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelikte uykusuzluk zararlı mıdır?

Burada hamilelikte uykusuz geçirilen süre önemlidir. Birkaç gece büyük sorun değildir, ancak sürekli veya kronik yetersiz uyku, gebelik diyabeti, stres ve depresyon ile ilişkilendirilmiştir. Hamileliğin geç dönemindeki uyku sorunları, daha uzun bir doğum ve daha büyük bir sezaryen gereksinimi ile ilişkilendirilmiştir.

Hamilelikte uykusuzluğun üstesinden nasıl gelinir?

Geceleri sık sık uyanmak, uykuya geçmekte zorlanma gibi durumlar yaşıyor olabilirsiniz. Fakat unutmamak gerek ki anne adayı ve bebek için uykuyu yeterli düzeyde almak çok önemli. Bizde sizin için uykusuzluğu yönetmenin birkaç yolunu sıraladık:

Yataktan çıkın: Kafanızı yastığa koyduktan 20 ile 30 dakika sonra uyumuyorsanız, kalkın ve küçük, yapması kolay bir iş bulun ve sonra tekrar uyumaya çalışın. İhtiyacınız olan dinlenmeyi almak ve uykuya geçmek için o noktada yeterince yorgun olabilirsiniz.

Saatleri saymayın: Çoğu insan yaklaşık sekiz saatlik uykuyla en iyisini hissetse de, bazıları daha az uyku ile iyi hissedebilir ve bazıları daha fazlasına ihtiyaç duyabilir. Biraz hesap yapın ve uykunuzu aldığınız saatlerde nasıl hissettiğinizi kontrol edin. Kronik olarak yorgun değilseniz, doğru miktarda uyuyor olabilirsiniz.

Tüm anne adayları ve anne adayı olmak isteyenlere düzenli uykular ve sağlıklı günler dileriz ?