Hamilelikte vajinal kaşıntı, sabah bulantıları, baş ağrıları, ruh hali değişimleri ve yorgunluk gibi hamileliğin bazı yaygın belirtilerindendir. Hamileyseniz, hepsini değilse de birkaçını yaşamış olmalısınız. Çoğu kadın bu semptomları hamileyken yaşar, ancak bazen gebeliklerinin bir noktasında vajinal kaşıntı da meydana gelebilir. Vajinal kaşıntı, herkes tarafından görülmese de hamilelik sırasında yaygındır. Vajinal kaşıntı yaşarsanız paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Bunun çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor olabilir ve bununla başa çıkmak için öncelikle doğru nedeni belirlememizi gerektirir.
Vajinal Kaşıntı Nedir?
Hamilelik sırasında vajinal kaşıntı, vajinanın içindeki ve çevresindeki cildin tahriş olması, kaşınması ve iltihaplanması durumudur. Bir kadın hamileyken, vulvanın cildini tahriş edebilecek vajinal akıntıda bir artış yaşayabilir. Bununla birlikte, kaşıntı aynı zamanda enfeksiyonlardan veya hamilelik sırasında kullanılan herhangi bir deterjan, losyon veya sabuna karşı alerjik reaksiyon nedeniyle de olabilir.
Gebelikte Vajinal Kaşınmanın Sebepleri Nelerdir?
Hamilelikte vajinal kaşıntının en yaygın nedenleri aşağıda belirtilmiştir.
-
Maya Enfeksiyonu
Pelvik bölge, hamilelik sırasında artmış kan akışı yaşar ve bu, vajinal bölgenin büyümesine neden olarak enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir. Maya normalde vajinada az miktarda bulunur. Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler vajinanın pH dengesini bozarak enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirebilir.
Sonuç olarak, maya vajinal bölgede çoğalarak yoğun kaşıntıya, kokulu kremsi bir akıntıya ve ağrıya neden olabilir. Bu, reçetesiz satılan ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Önerilen ilaçlar, mantar önleyici kremler, merhemler veya tabletlerdir. Ancak herhangi bir ilacı kullanmadan önce kesinlikte doktorunuza danışmalısınız.

-
Vajinal Akıntıda Artış
Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler, pH seviyelerindeki değişiklikler ve vajina duvarlarının kalınlaşması vajinal akıntının artmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında vajinal akıntı ve servikal mukustaki artış kaşıntıya neden olabilir. Akıntı berrak veya beyazsa ve kokmuyorsa, kaşıntının gebelik hormonlarından kaynaklandığı anlamına gelir.
Vajinal akıntı vajinayı korusa da bazen vulvanın cildi tahriş ederek kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Eğer artan vajinal akıntı yaşıyorsanız, nazikçe silin ve vajinal bölgenizi mümkün olduğunca kuru ve temiz tutun. Etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayabilir veya bölgeyi suyla yıkayabilirsiniz.

-
Bakteriyel vajinoz
Bu, hamilelik sırasında vajinal kaşıntının çok yaygın bir nedenidir. Bakteriler genellikle vajinada bulunur, ancak vajinadaki iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge değişirse hamilelik sırasında bakteriyel vajinoza neden olabilir.
Bakteriyel vajinozun semptomları arasında kaşıntı, ağrı, idrar yaparken yanma, kötü kokulu akıntı ve iltihap bulunur. Bu durum bir doktor tarafından teşhis ve tedavi edilmelidir. Doktor genellikle bakteriyel enfeksiyonu ortadan kaldırmak için antibiyotik reçetesi yazar.

-
Ürün kaynaklı tahriş
Hamilelik sırasında, kullandığınız sert sabunlar, deterjanlar veya losyon nedeniyle vajinanın hassas cildi iltihaplanabilir veya tahriş olabilir. İç çamaşırlarınızda kullanılan yumuşatıcılar ve deterjanlar, parfümlü sabunlar, losyonlar, duşlar ve prezervatifler vajinal cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bunu önlemek için parfümlü sabun ve losyon kullanmaktan kaçının. Nazik, kokusuz sabunlar ve losyonlar kullanın ve hipoalerjenik deterjanlar ve yumuşatıcıları tercih edin.
-
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (STD’ler)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler) da vajinal kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. STD’lerin örnekleri arasında Syphilis, Gonorrhea, Chlamydia, Trichomoniasis ve Herpes bulunur. Bu hastalıklar kaşınmanın yanı sıra kötü kokulu akıntı ve ağrıya da neden olur.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık durumunda, bir kadın derhal tıbbi yardım almalıdır. STD’niz varsa, doktor uygun tedaviyi önerecektir. Seks yaparken, kişi prezervatif kullanmalı ve tek eşli olmayan partnerlerle seks yapmaktan kaçınmalıdır.

-
Pediküloz (Yengeç Biti)
Kasık kıllarınızın etrafında yoğun kaşıntı varsa, bunun nedeni pediküloz veya yengeç biti olabilir. Yengeç biti, insan kanıyla beslenen küçük böceklerdir. Çok bulaşıcıdırlar ve bunları halka açık tuvaletlerden veya cinsel yolla bulaşma yoluyla alabilirsiniz.
Pediküloz evde tedavi edilemez bu yüzden tedavi için bir doktora danışılmalıdır. Yengeç biti durumunda, yatak takımlarının ve giysilerin tamamen arındırılması da gerekli hale gelir. Kimyasal bit tedavilerinin doktora danışmadan kullanılması tavsiye edilmez.

-
İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)
Vajinal kaşıntı ayrıca bir idrar yolu enfeksiyonundan (İYE) kaynaklanabilir. Esas olarak idrar yolunda yerleşen ve idrar yaparken kaşıntı, ağrı ve yanma hissine neden olan bakterilerden kaynaklanır. Ayrıca ateş, titreme ve kusma da eşlik edebilir.

Bu semptomları yaşarsanız, antibiyotiklerle tedavi gerektireceğinden bir doktora danışmalısınız, sağlıklı günler dileriz 🙂