Hamilelikte varis, birçok anne adayının ortak sorunu. Varis oluşumu hamileliğin ilerleyen dönemlerinde iyice artar. Nedeni de bebeğin karında yaptığı basınçla birlikte, kanın yeterli derecede doku ve organlara boşalamıyor olması ve bacaklarda birikmesi. Bunu önlemenin en etkili yollarından biri ise varis çorabı kullanmak. Peki varis nedir?

Varis nedir?
Varis bir toplardamar hastalığıdır. Damarlarınız genişlediğinde ve aşırı kanla dolduğunda ortaya çıkar. Varisli damarlar tipik olarak şişmiş ve kabarık görünür, mavimsi-mor veya kırmızı bir renge sahiptir. Genellikle ağrılıdırlar. Bu durum özellikle kadınlarda çok yaygındır. Yetişkinlerin yaklaşık %25’inde varis rahatsızlığı mevcuttur.
Çoğunlukla, varis alt bacaklarda damarlanma olarak görülür. Varis genetik geçiş özelliği olan bir durumdur, ailede varis hastası olan biri varsa, diğer bireylerin de olma ihtimali oldukça yüksektir.
Hamilelikte varis neden olur?
Hamilelikte varis oluşumunun birden fazla nedeni olabilir. Gebelik süresince karın içinde bebek büyüdükçe, karın içi basınç artmaya başlar. Bu da kanın kalbe geri dönüşünde sıkıntı çıkarır. Kan yeterince boşalamadığı için bacaklarda birikir.
Bir diğer neden ise, rahmin büyümesi ile karın içerisinde yer alan ana toplardamarın üzerine oturması ve yine kanın kalbe geri dönüşünün zorlanmasıdır. Bu sebeple, anne adaylarının gece yatarken sol taraflarına yatmaları tavsiye edilir. Gebelikle birlikte artan hormonlar damarların genişlemesine sebep olur.

Ek olarak artan damar içi basınçla beraber damarlar kolaylıkla genişler ve varisler oluşur. Bacaklarında varis göre anne adayları endişelenir ve bu varislerin kalıcı olup olmadığını merak eder. Hamilelik öncesi varis oluşumu yoksa ve sonradan meydana gelen bir şey ise, muhtemelen hamilelik sonrası bu varislerden kurtulursunuz.
Bu durumda, varisleri takip edip yaklaşık 2 ay gözlemlemek gerekir. 2 ayın sonunda herhangi bir azalma görülmezse, kalıcı olma ihtimalleri yüksektir. Hamile kalmadan önce de varisleriniz varsa, hamilelik sonlandıktan sonra varislerin geçmesi pek beklenmemelidir. Her türlü durumda doktorunuza danışmayı unutmayın!
Hamilelikte varis oluşumunu nasıl engellenir?
Hamilelikte hem varis oluşumunu hem de ilerlemesini önlemek için günlük yaşantınızda yapılmanız gereken değişiklikler şu şekildedir:
-
Hareket edin:
Doktorunuzun onayı doğrultusunda kendiniz için uygun sporu ve süresini belirleyerek düzenli spor ve egzersiz yapmaya çalışın. Özellikle düzenli yapılan sabah ve akşam yürüyüşleri, yüzme, bisiklet gibi bacak baldır kaslarının aktif olarak kullanıldığı sporlar hamilelikte ortaya çıkan varisin gelişimini azaltacaktır.

-
Kilo kontrolünü sağlayın:
Hamilelik döneminde alınan kilolar birçok sağlık sorununa zemin hazırladığı gibi varislerin oluşumuna da sebep olmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde aşırı kilo almamak için beslenme düzeninize dikkat edip, yüksek kalorili ve yağlı besinlerden uzak durmanız çok önemlidir. Gerekirse bu konuda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Ayrıca ödem artışına sebep olacağı için tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltın.

-
Uzun süre oturmayın:
Uzun süre aynı pozisyonda oturmak ve ayakta sabit durmak da varislerin gelişimini tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle oturarak çalışmak ya da ayakta durmak zorunda olan hamile kadınlar bu konuya dikkat etmelidir. Ayrıca, oturur pozisyonda iken bacak bacak üstüne atmayın ve bağdaş kurup oturmayın.

-
Rahat giysiler giyin:
Toplardamarların dolaşımını engelleyebileceği için kemer ya da çorap gibi dar giysiler giymeyin. Mümkün olduğunca rahat edebileceğiniz bol ve rahat giysileri tercih edin. Ayrıca, topuk yüksekliği baldır kas pompa fonksiyonunu olumsuz etkileyeceği için yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.

- Bacakları dinlendirin:
Varis oluşumunu önlenmesinde bacakların dinlendirilmesi de çok önemlidir. Bu nedenle her fırsatta bacaklarınızı yukarı doğru kaldırın. Dinlenirken ya da yatarken birer yastıkla yükseltin. Ayrıca yatış pozisyonun da sol yan üzerine olmasına ve sırtınızın de arkadan yastık ile desteklenmesine özen gösterin.

Hamilelikte varis nasıl tedavi edilir?
Günümüz teknolojisinin sağladığı imkanlarla eskiye göre çok daha rahat ve kolay bir şekilde varis tedavilerini yapmak mümkündür. Hamilelik döneminde oluşan varisler için basınçlı olan varis çorapları giyilmesi önerilir. Bu çoraplar varislerin iyileşmesinde oldukça etkilidir. Varis çorabı özellikle bacaklarda kanın birikmesini önleyerek, varis oluşumunu engeller.

Bunlarla birlikte varisin tedavisi için ameliyatlar dışında bitkisel ilaçlarla tedavi, lazer gibi birçok yöntem vardır. Varis tedavisinde ameliyat, sadece çok kalın olan damarlar için uygulanır. Erken teşhis hastalarda iyileşme süreci çok daha kolay ve hızlıdır.
Sonuç olarak anne adaylarında yeni varis çıkma ihtimali veya var olan varislerin kötüleşme ihtimali vardır. Ancak alınacak basit önlemlerle bunların önüne geçmek mümkündür. Hamilelikten sonra varisler geçmezse bir doktorla görüşmek sağlık açısından gereklidir. Sağlıklı günler dileriz ?