Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

0
962
hamilelikte enfeksiyon

Hamilelik 9 aylık uzun bir beklemedir. Bu dönem bebeğe karşı sorumlu olmak, tüm günlük alışkanlıklarını değiştirmek, yeni fiziksel ve duygusal süreçlere hazırlanmak anlamına gelir. Peki hamilelikte yapılmaması gerekenler nelerdir, nelere dikkat edilmeli, asla ne yapılmamalıdır?

hamilelikte-nefes-darligi
Görsel: Hamilelikte yapılmaması gerekenler

Hamilelikte yapılmaması gerekenler listesi

Hamilelik sırasında yapılmaması gereken şeyler hakkında tavsiyeler can sıkıcı olabilir. Öte yandan, hamile anneler bu soruların kesin cevaplarını hemen öğrenmek isteyebilirler. Sizin için de bazı araştırmalar yaptık; hamilelik sırasında yapılmaması gereken şeylerin bir listesini yaptık.

Listeyi bazı alt başlıklarla kategorize edelim. Çünkü genellikle hamilelikte anne için ne yapmamalı sorusuna cevap verirken hamilelikte beslenme, günlük yaşam, ev işleri, spor hayatı gibi farklı sorunlarla karşılaşacaksınız.

Hamilelikte yenilmemesi gerekenler

Hamilelik beslenmesi doktor kontrolünde ve doktor tavsiyesi ile şekillenir. Her hamile kadının beslenme planı benzersiz olmalıdır. Ancak hamilelikte bazı yiyecekler önerilmemektedir. Bebeğe ve anneye zarar verme olasılığı, bu yiyecekleri hamilelikte yasak yiyecekler olarak sınıflandırır.

  • Aşırı kafein annede endişe ve kaygı bozukluğuna yol açar. Ayrıca Kalp atışlarını hızlandırarak çarpıntıya neden olabilir.
  • Alkol ve sigara
  • Ödem attıran bitki çayları da kara listede. Çünkü bu çayların özellikle ilk 2 ay boyunca düşük tehdidi yaratma ihtimali var.
  • Salam, sosis gibi çiğ et ürünleri de bakteri içerme olasılığına karşı önerilmiyor.
  • Marul, iyi yıkanmadığında içerdiği bir bakteri ile anneyi hasta edebilir. Çok iyi yıkandığından emin değilseniz dışarıda salata yemeniz tavsiye edilmiyor.
  • Midye, karides, kalamar gibi bazı deniz ürünleri de pek önerilmiyor. Ama balık, temel besin ve çok değerli.
  • Elbette çok kilo aldıran bol şerbetli tatlılar, hamur işleri de anne ve bebek için iyi değil. Bunları kararında yemek gerek.
  • Gıda takviyesi ya da ilaç alırken hekime danışmak şart.
  • Yapay tatlandırıcılar ve paketli gıdalar da önerilmiyor.
yerleşme
Görsel: hamilelikte yapılmaması gerekenler

Hamilelikte yapılmaması gerekenler

  1. Uyurken karnınızın üzerine yatmanız önerilmez.
  2. Yoğun spor ve aşırı yorucu işler önerilmez.
  3. Hamam, sauna, kaplıca gibi aşırı sıcak olan yerlerden kaçınmak gerekir.
  4. Yukarı uzanma hareketi tehlikeli olabilir.
  5. Ağır şeyler kaldırmak önerilmez.
  6. Hamilelikte stres yaratan ortamlarda bulunmamalıdır.
  7. İşiniz gereği radyasyon, kömür tozu, kimyasal gibi maddelere maruz kalıyorsanız mutlaka bu süreçte rapor almalısınız ya da bu ortama girmeyeceğiniz bir çalışma şekline geçmelisiniz.
  8. Uzun saatler boyunca araba kullanılmamalı.

Yanlış bilinenler nelerdir?

  • Bazı geleneksel gebelik yöntemleri hamile kadınların kafasını karıştırır. Örneğin, ailedeki birçok yaşlı “iki tane ye” yi tavsiye eder. Aslında anne adayları için dengeli beslenme yeterlidir. Aşırı yemek kilo almaya, doğumda zorluğa ve hamileliğe neden olabilir.
  • Bir diğer hata mesajı ise “Çok fazla yıkanma, hastalanacaksın” dir. Ortam sıcaklığı doğruysa anne adayı, kendisini ve bebeğini rahat hissettirmek için genellikle sıcak bir banyo yapabilir.
  • Gebelikte fazla egzersiz yapılmadığını düşünmek de yanlıştır. Hamile bir kadın hasta değildir. Doktor belirli bir tavsiyede bulunmadıkça gün içinde hafif yürüyüşler yapmak ve hamilelik egzersizleri anneye iyi gelir.

Hamileyken çalışmak: işle ilgili önlemler alma

Bazı çalışma ortamları, özellikle erken doğum riski altındaysanız, hamilelik sırasında komplikasyon riskini artırır. Örneğin:

  • Zararlı maddelere maruz kalma
  • Yoğun çalışma saatleri
  • Uzun süre ayakta kalma
  • Ağır kaldırma
  • Aşırı gürültü
  • Örneğin büyük makinalardan gelen yoğun titreşim
  • Yüksek stres
  • Soğuk çalışma ortamı

Ayrıca, hamileliğin ilerleyen aşamalarında çeviklik ve iyi denge gerektiren faaliyetler zorlaşabilir. Bu koşullardan herhangi biriyle ilgili endişeleriniz varsa lütfen doktorunuza danışınız. Özel önlemler almanız veya görevleri değiştirmeniz gerekip gerekmediğine birlikte karar verebilirsiniz.

hamilelikte bacaklari dinlendirmek
Görsel: Hamilelikte bacakları dinlendirmek

Rahat olmak

Hamileliğiniz ilerledikçe, günlük aktiviteleriniz (oturma ve ayakta durma gibi) zorlaşabilir. Yorgunlukla baş etmek için kısa ve sık dinlenmeyi ihmal etmeyin. Birkaç saatte bir yürümek kas gerginliğini azaltabilir ve bacakların ve ayakların şişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Aşağıdaki diğer yöntemleri de deneyebilirsiniz:

Oturma duruşu: Ayarlanabilir kolçaklar, sabit sandalyeler, minderler ve alt sırt desteği, özellikle kilonuz ve duruşunuz değiştiğinde uzun süre oturup dinlenmenizi sağlayabilir. Sandalyeniz ayarlanabilir değilse, lütfen geçici bir şey ayarlayın. Sırtınıza daha fazla destek sağlamak için küçük yastıklar veya minderler kullanın.

Ayakta durmak: Uzun süre ayakta durmak bacaklarda kan birikmesine neden olarak ağrıya veya baş dönmesine neden olabilir. Bu durum size de baskı uygulayabilir. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, bir ayağınızı yaslanabileceğiniz (küçük bir sandalye veya kutu) ve bacaklarınızı sık sık değiştirip daha fazla dinlenebileceğiniz bir yere koyun. İyi bir taban desteğine sahip rahat ayakkabılar giyin. Ayrıca yastıklı çorap giymeyi de düşünebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz ?