Hamilelikte Yaşanabilecek Psikolojik Değişimler

0
1115
Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler

Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimlerinden önceden haberdar olmak ister misiniz? Gebelik sırasında da vücutta çok çeşitli hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişiklikler meydana gelir. Bu nedenden dolayı gebelik sırasında da özellikle ilk ve son dönemlerde gebeler çok hassas ve alıngan olabilir. En ufak duygusal bir durumda ağlayabilir ve arkasından gülebilirler.

Ayrıca doğum heyecanı ve stresi, doğumdan sonra uykusuzluk, yorgunluk, çocuğun sağlıklı olup olmayacağı düşüncesi, etraftaki kalabalık, sütün gelip gelmemesi veya yetemeyeceği düşüncesi ile gebelik sonrası bunalım yani lohusa sendromu belirebilir.

Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimlerinden olumsuz duygu durumundan ve gebelik bunalımından kaçınmak için öncelikle her gebenin, hamilelik süresince duygusal dalgalanımlar yaşayabileceği ve gebelik sırasında beklenmedik birçok olayla karşılaşılabileceği kendisi ve çevresi tarafından bilinmelidir.

kadınlarda-depresyon
Görsel: gebelikte depresyon

Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler:

Doktora başvurmaktan çekinmeyin

Hamilelik bir kadının yaşamında hormonlardaki değişime bağlı olarak fiziksel ve ruhsal değişimlerin yaşandığı önemli bir dönemdir. Bu dönemde vücut değişime uyum sağlayamazsa hamilelerde yaşama arzularını kaybetme, bebeği istememe, kendini değersiz görme gibi düşünceler oluşabilir.

Bu düşünceler 2-3 haftadan uzun sürerse depresyon ya da diğer ruhsal bozukluk belirtileri ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka psikiyatrik yardım almak gerekir. Gebelik aslında bir hastalık değil, kadına özgü olumlu duygular geliştiren doğal, hoş bir süreçtir.

Ancak doğuma ilişkin korku, bebeğin sağlığı ile ilgili endişelenme, kısıtlanmışlık duygusu, bebeği istememe gibi olumsuz duygular gözlenebilir. Bunlar hafif ve kısa süreli ise normal olarak değerlendirilebilir.

Öncelikle hamile olduğunuzu kabul edin

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren bu dönemde duygusal dalgalanmalar yaşayabileceğinizi, beklenmedik birçok olayla karşılaşılabileceğinizi kabul edin ve çevrenize de bu durumu anlatın. Bu durumu öncesinde kabul etmeniz bunalım riskinizi düşürür.

Fiziksel değişimleri kafanıza takmayın

Hamilelik döneminde vücutta büyük değişimler meydana gelir. Alınan kilolar, vücutta oluşan çatlaklar ya da cildinizde olan bazı değişikler doğal bir döngünün sonucudur. Bu değişimlerin normal olduğunu ve zaman içerisinde eski halinize döneceğinizi unutmayın.

Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler
Görsel: Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler

Hamilelik dönemindeki depresyonu ciddiye alın!

Hamile kadınların gebelik sürecinde yaşadıkların duygusal değişim, depresyonla birlikte seyredebilir ve bu durum erken doğuma yol açabilen ciddi sonuçlar doğurabilir. Gebelerin depresyona yatkınlıkları varsa mutlaka doktor kontrolünde takip edilmeleri gerekir. Tahminlere göre günümüzde kadınların yüzde 40’ı yaşamlarının bir döneminde depresif bir süreç yaşamaktadır. Hamile kadınların ise yüzde 15’inin de depresif olduğu kabul edilir.

Hamilelik döneminde stresi yenmenin yolları neler? 

Hamilelik sırasında değişen vücut yapısı, bebeğin sağlığı ve doğumla ilgili endişeler, çalışma hayatının güçlükleri anne adayını yorgun, gergin ve stres altında bırakabilir. Sizin duygularınızı paylaşabilecek bir yakınınız ile günlük hayatta karşılaştığınız güçlükleri ve endişeleri paylaşın. Çalışma hayatınızı hamileliğin getirmiş olduğu durumlara göre ayarlamaya çalışın. Hamileliğiniz hakkında sağlık personelinden, kitap ve internetten daha fazla bilgi almaya çalışın. Gerçekten yapmak istediğiniz aktiviteler için kendinize zaman ayırarak rahat olmaya çalışın (Arkadaşlarınızla vakit geçirme, kitap okuma, egzersiz, sinema gibi aktiviteler).

Hamilelikte depresyon bebeğe zarar verir mi?

Tedavi edilmeyen depresyon hem anneler hem de bebekler için tehlikelidir. Depresyon tedavi edilmezse yetersiz beslenmeye, yetersiz sıvı alımına, alkol tüketimine, sigara içmeye ve intihar girişimlerine neden olabilir. Bu nedenle erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gelişimsel sorunlar gözlemlenebilir. Depresyonda olan hamile bir kadın kendini korumak istemez. Depresyonlu gebelerin bebekleri doğumdan sonra daha huzursuzdur.

Hamilelikte depresyonun tedavisi

Tedavi seçenekleri:

  • Destek grupları
  • Kişisel psikoterapi
  • İlaç tedavisi
Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler
Görsel: Hamilelikte yaşanabilecek psikolojik değişimler

Hamilelikte depresyonun ilaçla tedavisi güvenli mi?

Hamilelik sırasında kullanılan antidepresanların güvenliği ve uzun vadeli etkileri konusunda şüpheler vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar fiziksel hastalık, kalp sorunları, pulmoner hipertansiyon ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara neden olabilir. Hafif ve orta şiddette depresyon için ilaç yerine grup terapisi ve psikoterapi kullanılabilir.

Şiddetli depresyon durumunda tedaviye ilaçlar eklenmelidir. Kullanılan tüm ilaçlar plasentadan geçecektir. Majör depresyon (şiddetli depresyon) tedavisinde risk fayda durumuna göre ilaç tedavisi yapılmalıdır. Kullanılan ilaçların çoğu bebek için çok az sorun oluşturabilecek ilaçlardır.

Hamilelikte duygusal değişiklikler (mood swing)

Gebeyseniz yada gebe olan birisiyle yakından ilgileniyorsanız duygusal değişiklikleri fark etmişsinizdir. Gebe olmaktan heyecanlanmış olabilirsiniz ve aynı zamanda strese de girebilirsiniz. Sürekli endişeleriniz olabilir.

İyi bir anne olabilecek miyim? Bebeğim sağlıklı olacak mı? Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya param yetecek mi? Bebek için doğru şeyleri yapabilecek miyim? Bunun gibi sorular sürekli kafamızı meşgul edecektir.

Sağlıklı günler dileriz 😊