Hamilelikte Yüksek Tansiyon Problemleri Olan Anne Adayları Neler Yapmalıdır?

0
1161
Hamilelikte Yüksek Tansiyon Problemleri Olan Anne Adayları Neler Yapmalıdır?
Hamilelikte Yüksek Tansiyon Problemleri Olan Anne Adayları Neler Yapmalıdır?

Hamilelikte yüksek tansiyon problemi yaşamak çoğu zaman tehlikeli olabilir. Bu sebepten ötürü anne adaylarının oldukça dikkatli olması ve sağlıklı besinler tüketmesi gereklidir. Annelik Yolunda ekibi olarak, bu yazımızda sizlere hamilelik döneminde yüksek tansiyon problemlerinin nasıl önüne geçilebileceğinden bahsedeceğiz. Hazırsanız, başlayalım!

Görsel 1: Hamilelikte yüksek tansiyon problemi yaşamak çoğu zaman tehlikeli olabilir. Bu sebepten ötürü anne adaylarının oldukça dikkatli olması ve sağlıklı besinler tüketmesi gereklidir.

Hamilelik döneminden önce yüksek tansiyon rahatsızlığına sahip olan anne adaylarının hamilelik döneminde de dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Anne adayı, tansiyonunun yükseldiğini fark ederse, sol tarafına yatıp, dinlenmelidir.
  • Anne adayı her gün aynı saatte, aynı tartıda tartılıp, kilosunu kaydetmelidir.
  • Anne adayı her gün saatte dinlendikten sonra tansiyonunu ölçüp not etmelidir.
  • Anne adayının düzenli olarak gün içerisinde dinlenmesi gereklidir. Dinlenmek için fazla aydınlık olmayan sakin ortamlar seçilmelidir.
  • Ödem oluşmasını önlemek için protein açısından zengin gıdaları (süt, yoğurt, et, yumurta, kuru baklagil gibi) tercih etmekte yarar vardır. Mümkün olduğunca tuzdan uzak durmalıdır.
  • Anne adayının bol miktarda sıvı tüketmesi gereklidir.
  • Damar kasılmasına ve tansiyon yükselmesine neden olduğundan stresli ve gergin ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Bebeğin anne karnındaki hareketler izlenmelidir. Normal şartlar altında anne karnındaki bebeğin iki ya da üç saatte bir 10 hareket yapması gereklidir. Bebeğin hareketleri azaldığında hemen bir uzman doktor ile görüşülmelidir.

Hamilelik Döneminde Yüksek Tansiyona Sahip Olan Anne Adayları Nasıl Takip Edilir?

Yüksek tansiyona sahip olan kişilerin de sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmaları mümkündür, ancak bunun için yüksek tansiyon hastası olan anne adaylarının henüz hamile kalmadan önce bir nefroloji ya da iç hastalıkları uzmanına görünmesi gereklidir. Anne adayının ne zamandan beri yüksek tansiyonu olduğunu, kan basıncı yüksekliğinin şiddeti, şeker hastalığı ve böbrek hastalığı gibi başka rahatsızlıklarının olup, olmadığı ile ilgili kendisine bilgi verilir.

Görsel 2: Anne adayının ne zamandan beri yüksek tansiyonu olduğunu, kan basıncı yüksekliğinin şiddeti, şeker hastalığı ve böbrek hastalığı gibi başka rahatsızlıklarının olup, olmadığı ile ilgili kendisine bilgi verilir.

Durumu hakkında bilgi verilen anne adayı, hamilelik dönemi boyunca kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yakından takip edilmektedir. Anne adayı, tansiyon problemi sebebiyle ilaç kullanmak zorundaysa, durumu aynı zamanda bir nefroloji ya da iç hastalıkları uzmanı tarafından da takip edilir. Bu durumun en temel sebebi, bazı tansiyon ilaçlarının hamilelik döneminde kullanımının güvenli olmaması ve bebek üzerinde ciddi hasarlara yol açabilmesidir.

Yüksek Tansiyon Problemi Olduğunu Bilmeyen Anne Adayları Hamilelik Döneminde Nelere Dikkat Etmelidir?

Anne adayının karnının üst kısmında, özellikle sağ üstte karaciğer bölgesinde bir ağrı ve bu ağrıya eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma ve bulanık görme gibi durumlar varsa, yüksek tansiyon durumu olabilir. Anne adayında bu belirtiler görüldüğü zaman hemen uzman bir doktor ile görüşülmelidir.

Düşük Tansiyon Risk Yaratır Mı?

Hamilelik döneminde düşük tansiyon beraberinde belirli rahatsızlıklar ve problemler getirse de yüksek tansiyon gibi tehlikeli değildir. Düşük tansiyona sahip olan anne adaylarında genel olarak, baygınlık, sersemlik ve baş dönmesi gibi problemler görülebilir. Düşük tansiyonunun en önemli sebepleri arasında yetersiz sıvı alımı, aşırı sıcaklar ve uzun süre ayakta kalmak yer almaktadır. Düşük tansiyonu engellemek için bol miktarda sıvı tüketilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, sol tarafa yatmak tercih edilmeli, düzenli beslenmeli ve otururken yavaşça kalkılmalıdır.

Görsel 3: Hamilelik döneminde düşük tansiyon beraberinde belirli rahatsızlıklar ve problemler getirse de yüksek tansiyon gibi tehlikeli değildir.

Hamilelik Döneminde Yüksek Tansiyon Görülmesinin Nedeni Nedir?

Yüksek tansiyonun nedeni tam olarak bilinmediği gibi hamilelik döneminde bu durumun gelişip, gelişmeyeceğini saptamak da pek mümkün değildir. Aynı zamanda, yüksek tansiyonun gelişimini engelleyecek bir uygulama da yoktur, fakat bazı faktörlerin, yüksek tansiyon riskini arttırdığı da bilinmektedir. Bu faktörlerin arasında çoklu hamilelik, kronik böbrek yetmezliği, mol gebelik ve diyabet yer almaktadır.

Yüksek Tansiyon Bebekleri Etkiler Mi?

Hamilelik döneminde yüksek tansiyon, anne adayında kasılmalara, beyin kanamasına ve körlüğü yol açabilir. Aynı zamanda, yüksek tansiyon, böbreklere de hasar verdiği için böbrek yetmezliği durumu da görülebilir.

Yüksek tansiyona bağlı olarak karaciğer ile karaciğeri çevreleyen zar arasında kanama durumu ortaya çıkabilir. Bu duruma bağlı olarak, karaciğerde yırtılmalar görülebilir. Ayrıca, yüksek tansiyon, kalbin yükünü arttırdığı için kalp yetmezliği durumu da görülebilir. Kalpte oluşan bu probleme akciğer ödemi de eşlik edebilir.

Görsel 4: Şiddetli yüksek tansiyon hastası olan anne adaylarından doğan bebeklerin yaklaşık olarak %55’inde gelişme geriliği görülmektedir. Ayrıca, yüksek tansiyon, erken doğuma da sebep olabilir.

Yüksek tansiyon problemi olan anne adaylarının bebeklerinde en sık görülen rahatsızlık gelişme geriliğidir. Şiddetli yüksek tansiyon hastası olan anne adaylarından doğan bebeklerin yaklaşık olarak %55’inde gelişme geriliği görülmektedir. Ayrıca, yüksek tansiyon, erken doğuma da sebep olabilir.

Doğum Sonrasında Yüksek Tansiyona Bağlı Sorunlar Oluşabilir Mi?

Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte anne de yüksek tansiyon problemi de sona erer, fakat bazı ağır yüksek tansiyon vakalarında doğum sonrasında 48 ya da 72 saat çerisinde eklampsi oluşma riski bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü annenin durumu, doğum sonrasında da incelenmeye devam edilmektedir. Yüksek tansiyon rahatsızlığına bağlı olarak gelişebilecek olan felci önleyebilmek için bazı durumlarda tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılmaktadır.

Annelik Yolunda ekibi olarak, kendinize ve bebeğinize dikkat etmenizi temenni eder, sağlıklı günler dileriz!

Kaynaklar:

  1. https://www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm#:~:text=Preeclampsia%20happens%20when%20a%20woman,pregnancies%20in%20the%20United%20States.
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046098
  3. https://medlineplus.gov/highbloodpressureinpregnancy.html
  4. https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/complications/high-blood-pressure/
  5. https://www.acog.org/womens-health/faqs/preeclampsia-and-high-blood-pressure-during-pregnancy

Görsel Kaynak: https://www.verywellfamily.com/overview-of-high-blood-pressure-during-pregnancy-4170042