Işıklı Ortamda Uyumak Vücuda Zarar Verir Mi?

0
679
ışıklı ortamda uyumak

Yeteri kadar uyku almanın sağlığımız üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Üstelik kaç saat uyuduğunuz kadar nasıl uyuduğunuz da önemlidir. Işıklı ortamda uyumak oldum olası tavsiye edilmez. İşte ışıklı ortamda uyumanın vücuda verdiği zararları sizler için sıraladık.

ışıklı ortamda uyumak
Görsel: ışıklı ortamda uyumak

Işıklı ortamda uyumanın vücuda verdiği zarar:

Üreme sağlığı 

Dişi fareler üzerinde yapılan bir çalışma, geceleri yapay ışığa maruz kalmanın kısırlık riskini artırabileceğini gösterdi. Başka bir çalışmada gece vardiyasında çalışan hemşireler üzerinde gece ışığa maruz kalmanın etkileri izlendi. Çoğu hemşirenin adet döngülerinin bozulduğundan şikayet ettiği ortaya çıktı.

Kalp ile ilgili sorunlar 

Melatonin sadece vücut ısısını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kan basıncını da düşürür. Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır ve kan basıncınız yükselir. Bu dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Kilo problemi 

Geceleri maruz kalınan yapay ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. 43.000’den fazla kadını izleyen bir araştırma, televizyon karşısında uyuyanların kilo aldığını ortaya çıkardı.

Hormonal değişiklikler 

Tek bir ışık kaynağı bile hormonal dengeyi değiştirebilir. Akıllı telefonlardan, televizyonlardan veya bilgisayarlardan gelen ışık melatonin eksikliğine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra, diğer biyolojik süreçler de bozulacaktır.

Depresyon 

Bir araştırma, geceleri ışığa maruz kalmanın depresyon riskini artırdığını gösterdi. Sirkadiyen ritmin bozulması da halihazırda var olan depresyon semptomlarını kötüleştirmektedir. Gün içerisinde daha zinde hissetmek ve sağlık sorunları yaşamamak için yeteri kadar uyku almak oldukça önemlidir. Uyku kalitenizi korumak için karanlıkta uyumaya özen göstermelisiniz.

ışıklı ortamda uyumak
Görsel: ışıklı ortamda uyumak

Uykusuzluk bağırsak ve mideyi bozar mı?

Uykusuzluk birçok sindirim sistemi problemine yol açtığına dikkati çeken uzmanlar, rahat bir sindirimin rahat bir uyku getireceğini, rahat bir uykunun da rahat bir sindirim işlevine neden olacağını belirtir. Yapılan çalışmalarda uyku bozukluklarının iltihabi bağırsak hastalığı, ülser, reflü, irritabl bağırsak sendromu, karında şişkinlik, gaz, obezite, uyku apnesi, Crohn hastalığı ve karaciğer yağlanması ile ilişkisi bulunmuştur.

Bağırsaklarda iltihap artışına neden olabilir

Reflüsü olanların uykuya dalmakta zorluk çekmediğine ancak gece öksürük veya boğulma nöbetleriyle uyanabildiklerine değinilir. Bu nedenle uyku kalitesinde ve ritminde bozulma olabilir. Uykusuzluk ertesi gün içinde stres ve gerginliğe, mide asidinde artma, kramp, ağrı ve yanmaya neden olabilir.

Uyku apnesi olanlarda stres hormonlarının fazla salgılanması ve hipoksi nedeni ile midede kanama riski olabilir. Huzursuz Bağırsak sendromu yani İBS hastalığı da uykusuzluktan olumsuz etkilenir. IBS’li kadınlarda, uykusuzluk çekenlerde, gece melatonin ve triptofan düzeylerinde azalmalar olur ve bu da kötü uyku kalitesine katkıda bulunabilir.

Ayrıca uyku ritmindeki bozukluklar, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyip, bağırsakta iltihap artışına ve dolayısıyla semptomların artışına neden olabilir. Düşük uyku kalitesi ertesi gün karın ağrısı, kaygı bozukluğu ve yorgunluğa neden olabilir, yani mutsuz bağırsak şikayetleri artabilir. Bu nedenle bu kişiler için düzenli uyku çok önemlidir. Uykusuzluk çekenlerde iltihabi bağırsak hastalığı olarak bilinen ülseratif kolit ve Crohn hastalığı daha fazla görülür, uykusuzluk dönemlerinde bağırsak şikayetleri de artar.

ışıklı ortamda uyumak
Görsel: ışıklı ortamda uyumak

Uykusuzluk hormonları ve karaciğeri etkileyebilir

Uzmanlar, yetersiz uykuda hormonların dengesiz hale gelerek, stres hormonu olan kortizolun yükseldiğini belirttiler. Artan stres bağırsak geçirgenliği sorunlarına veya sızdıran bağırsak olarak bilinen hastalığa neden olabilir. Burada yiyecek ve toksinler, bağırsaktan kan dolaşımına geçebilir. Bu şişkinlik, iltihaplanma, mide ağrıları, gıda hassasiyetleri ve bağırsak mikrobiyotasında değişiklikler gibi bir dizi soruna yol açabilir.

Kötü ve kalitesiz uyku, mutsuz bağırsak yani IBSdeki gaz, şişkinlik ile ortaya çıkan fonksiyonel dispepsi belirtilerine neden olabilir. Obezite, uyku apnesi için önemli bir risk faktörüdür ve yetersiz uyku ile sonuçlanır, bu da gastrointestinal hastalığa yol açabilir. Kilo vermeye güçlü bir şekilde odaklanmak, altta yatan gastrointestinal rahatsızlıkları olan hastalarda mevcut semptomları iyileştirebilir. Uykusuzluk ayrıca stres hormon salınımını da artırarak, iştahın ve kilonun artmasına, yeme alışkanlıklarının bozulmasına, dolayısıyla karaciğer yağlanmasına neden olabilir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar kronik uyku bölünmesinin yarattığı yağ kitlesi artışının, bağırsaklardaki mikrobik yapıda değişikliklere yol açtığını göstermektedir. Bağırsak florasında ortaya çıkan bu değişiklikler bağırsakların geçirgenliğini artırır, vücutta özellikle yağ dokusunda iltihap reaksiyonu yaratarak insülin direncinin ortaya çıkmasına ve karaciğer yağlanmasına neden olur. Karaciğer sirozu olan hastalarda daha az uyku, gece daha sık uyanma, uykuya dalmada zorluk, sabah yorgunluğu gözlemlenmiştir. Bu da hastalığa olumuz etki yapar.

Sağlıklı günler dileriz 😊