Kadınlar Erkeklerden Hızlı Mı Yaşlanır?

0
692
Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır

Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır? Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı bir sır değil. Bu kadınlar için iyi bir haber gibi görünse de bilmedikleri bir şey var. Kadınların erkeklerden daha hızlı yaşlandığı! İşte hamilelikten menopoza kadınları daha hızlı yaşlandıran o sebepler:

Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır
Görsel: Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır

Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır:

1.    Kadınlar stresten erkeklerden daha fazla etkilenir 

Kadınlar, özellikle işle ilgili durumlarda zihinsel problemler yaşamaya daha yatkındır. Ayrıca kadınların yaşadığı hormonal fark her şeyi açıklıyor. Hormon dalgalanmaları depresyonla ilişkilidir. Dahası mevsimsel duygudurum bozukluğu kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Sürekli stres yaşamak, kaçınılmaz olarak erken yaşlanmaya yol açar.

2.    Doğum yapmak yaşlanmayı hızlandırır 

Yapılan bir araştırma, hamileliğin kadınları 11 yaş daha yaşlı gösterdiğini kanıtladı. Mesele şu ki doğum yapmış kadınların telomerleri (yaşlanmayı etkileyen bir yapı) hiç çocuğu olmayanlara göre daha kısa. Telomerleriniz ne kadar kısaysa o kadar yaşlı görünürsünüz. Ayrıca hamilelik sırasında yaşanılan stres nadir değildir ve bu da yaşlanma sürecini hızlandırır.

3.    Erkek derisi daha kalındır 

Dermatologlara göre erkek derisi kadın derisinden yüzde 25 daha kalındır. Yüz derisinde durum, kişiden kişiye değişebilir ancak ortalama aynı kalır. Ancak erkeklerin yüzlerinde daha az kırışıklık olsa da bunlar kadınlara göre daha derindir.

4.    Testosteron seviyeleri farklıdır 

Yüksek testosteron seviyeleri yaşlanmayı yavaşlatır. Östrojen ayrıca yaşlanma karşıtı bir hormon olarak hizmet etse de üretimi testosterondan daha hızlı azalır. Bu yüzden ilk kırışıklar kadınlarda görülür.

Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır
Görsel: Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır

5.    Menopoz elastikiyeti yok eder 

Menopoz döneminde hormonlar düşüşe geçtiği için yaşlanma süreci hızlanır. Kadınlar menopoza girdiklerinde vücutları eskisi kadar kolajen üretmeyi bırakır. Bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur.

Kadınlarda kısırlık belirtileri:

Düzensiz adet döngüsü

Ortalama bir kadının döngüsü yaklaşık 28 gündür. Bununla birlikte, döngü 21 ila 35 gün sürerse, tutarlı olduğu sürece hala normal kabul edilir. Düzensiz dönemlerle, döngü o kadar öngörülemez ki, bir sonrakinin ne zaman geleceğini bilmek imkansızdır. Bu, hipotiroid veya hiperfonksiyonu, hiperprolaktinemi veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi hormonal sorunlardan kaynaklanır ve bunların tümü kısırlığa yol açabilir. Geçici yaşam stresi veya aşırı egzersiz ara sıra bir dönemi atlamanıza neden olabilir. Ancak, aylardır adet görmediyseniz, tıbbi yardım alınması gerekir.

Ağır veya ağrılı dönemler

Günlük aktivitenizi engelleyen dönemler, rahimdeki miyom veya endometriozis belirtisi olabilir. Aslında, endometriozis, kadınların kısırlık sorunlarının kabaca yüzde 20 ila 40’ını oluşturur.

Cinsel ilişki sırasında ağrı

Kadınlar için ağrılı cinsel ilişki normalleştirilmesiyle çoğu kişi bunun hayatın bir parçası olduğunu düşünür. Ancak aslında endometriozis veya pelvik inflamatuar hastalık gibi altta yatan bir duruma işaret edebilir.

Hormonal dengesizlik

Ani kilo alımı, saç dökülmesi, sürekli yorgunluk, ödem, baş ağrısı, meme başı akıntısı, sakal veya şiddetli akne, olası hormonal bozuklukların belirtileridir. Vücudun hormonlarının dengesiz olduğu bu durumlar gebe kalmayı zorlaştırır.

Vajinal ağrı veya kaşıntı

Ağrı veya kaşıntı özellikle akıntı ile birlikte, vajinal enfeksiyon anlamına gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde, klamidya, bel soğukluğu ve mikoplazma gibi enfeksiyonlar sonunda kısırlığa yol açabilir.

Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır
Görsel: Kadınlar erkeklerden daha mı hızlı yaşlanır

Kadın kısırlığının nedenleri

Yukarıda belirtilen adımların gerçekleşmesini engelleyen herhangi bir şey, kadın kısırlığından sorumlu olabilir. Yumurtlama bozuklukları, kadınlarda kısırlık vakalarının yüzde 25’ini oluşturur. Bir kadın ya düzenli olarak yumurtlamadığında ya da hiç yumurtlamadığında ortaya çıkar. Üreme hormonlarının düzenlenmesi ve üretimi ile ilgili sorunlar potansiyel bir nedendir. PCOS, aşırı prolaktin varlığı veya erken yumurtalık yetmezliği gibi durumlar yumurtlama bozuklukları oluşturabilir.

Tüp tıkanıklığı, kısırlık vakalarının yüzde 35 – 40’ına yol açmaktadır. Pelvik inflamatuar hastalık veya klamidya ve gonore gibi CYBE’lar fallop tüplerinde tıkanıklıklara neden olabilir. Fallop tüplerini içine alan, önceki pelvik ameliyatlar da kısırlık şansınızı artırabilir. Endometriozis, endometrium olarak bilinen rahmin iç tabakasının farklı bölgelerde tutunarak büyümesi durumudur. Bu alanlar, fallop tüplerini, yumurtalıkları, ince veya kalın bağırsakları ve karın boşluğu ve pelvis duvarlarını içerir. Bu tür doku büyümesi ve cerrahi olarak çıkarılması, yara izine neden olabilir ve döllenmeyi önleyebilir.

Rahim veya rahim ağzındaki sorunlar da doğurganlığı etkileyebilir. Servikal stenoz (daralmış bir serviks) veya servikal mukus eksikliği genellikle spermin serviksten rahme ulaşmasını zorlaştırır. Endometriozis (özellikle kronikse), rahim fibroidleri (miyomlar) veya anormal şekilli bir rahimde gebe kalmayı engelleyebilir.

Sağlıklı günler dileriz 😊