Kadınlar için hamilelik, birçok soruna neden olan dönemi ifade eder. Özellikle bu dönemde planlı ve plansız gebelik belirtileri kadınlar için endişe yaratabilir. Özellikle bu dönemde planlı veya plansız hamilelikler için ortaya çıkan belirtiler kadınlar için merak konusu olabilmektedir. Özellikle bazı belirtiler kadınların “Kimyasal hamilelik durumu yaşadığımı nasıl anlarım?” sorularını sormasına neden olabilir. Birçok kadının yaşadığı bu durum, hamileliğin ilk birkaç haftasında ortaya çıktığı veya diğer semptomlarla karıştırılabileceği için anlaşılması kolay olmayabilir.

Kimyasal hamilelik nedir?
Kimyasal hamilelik, hamileliğin erken dönemlerinde görülen bir durumdur. Hamileliğin ilk birkaç haftasında meydana gelen düşüklere kimyasal hamilelik denir. Yumurtanın döllenmesi başladığında, teste yansıyan βHCG hormonu artar. Hamilelik bitmiş olsa bile bu hormonun içeriğinin yüksek olması nedeniyle yapılan gebelik testinde pozitif sonuç alınır. Ancak ultrasonda fetal kese görünmez. Böyle bir durumda doktorunuz size en iyi şekilde rehberlik edecektir.

Kimyasal hamilelik belirtileri nelerdir?
Kimyasal gebelik, gebeliğin erken aşamalarında düşüklere neden olabilir. Genellikle iki adet dönemi arasında meydana geldiği ve kişiler hamile olduğunun farkına varamadığı için herhangi bir belirti vermez.
Bu durum, aseksüel kürtaj adı verilen kimyasal bir hamileliğe yol açar. Nadir durumlarda, karın krampları ve lekeler şeklinde semptomlar gösterecektir. Ancak gebeliğin belirtileri gibi; bulantı, kusma ve yorgunluk belirtileri göstermez.
Adet döngüsünün bir hafta gecikmesi, kimyasal gebeliğin yaygın bir belirtisidir. Ancak bir haftalık gecikmiş adet kanaması normal kabul edildiğinden genellikle şüphe uyandırmaz ve gebelik fark edilmeden doğal olarak sonlandırılır.
Hamile kalmayı planlayan, düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren ve yumurtlama döneminden sonra düzenli olarak hamile olup olmadığını kontrol eden kişiler, kandaki βHCG hormonu nedeniyle hamile olduklarını fark edebilirler. Yaklaşık bir hafta sonra, kimyasal bir hamilelik ve normal adet kanaması nedeniyle hamileliğinin sona erdiğini fark edebilir. Bu yöntem, kimyasal gebeliğin nasıl anlaşılacağı sorusuna cevap verebilir.

Kimyasal gebelik neden olur?
Kimyasal gebelik, embriyonun dişi yumurtaları ve erkek üreme hücrelerinin kombinasyonu yoluyla embriyonun döllenmesi ve döllenmesi sonucunda oluşan adet kanamasına bağlı olarak vücuttan atılması nedeniyle oluşur. Kimyasal gebelik ne anlama gelir ve neden kimyasal gebelik gibi doktorların sıklıkla karşılaştığı sorulardır. Yumurta hücresi doğru şekilde döllenemediği için kimyasal hamilelik görülür şeklinde cevap verebilir.
Embriyo gebeliğin ilk basamağı olsa bile embriyo rahime bağlı olmadığı için embriyo gelişmeye devam etmeyecektir. Bu nedenle döllenen ve gelişmeye devam edemeyen döllenmiş yumurta adet kanamasından dolayı vücuttan atılır. Hamileliğin kimyasal nedenleri arasında; rahimde anormallikler, hormon anormallikleri, tiroid ve genetik problemler de olabilir.

Kimyasal hamilelik sonrası gebelik yaşanabilir mi?
Kimyasal hamilelik adet döngüsünde kısa bir gecikmeye neden olsa da üreme sisteminde herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Genel olarak hamilelikten sonra kimyasal bir gebeliğin olmasının imkansız olduğuna, hatta sessiz bir kürtajın bile kısırlığa neden olacağına inanılsa da bu kesinlikle yanlıştır.
Kimyasal gebelikten sonra üreme sistemi ve doğurganlık seviyeleri değişmeden kalır. Bu nedenle kimyasal gebelik nedeniyle daha önce hamile kalmış kişiler, normal yöntemlerle veya tüp bebek tedavi yöntemleriyle sağlıklı bir gebelik sonrasında doğum yapabilirler. Bununla birlikte, art arda üçten fazla kimyasal gebelik varsa, altta yatan faktörleri araştırmak için doktorunuza danışmalısınız.
Kimyasal gebelik normal gebeliğe döner mi?
Kimyasal gebelik nedenleri incelendiğinde, embriyonun rahme tutunamaması nedeniyle gebeliğin çok erken sona erdiği tespit edilebilmektedir. Yumurta ve spermin döllenmesi sonucu oluşan embriyo kromozom anomalileri de kimyasal gebeliklere neden olur.
Kimyasal gebelik olmaması için ne yapılmalı sorusu da bu sebepten dolayı yapılacak bir şey olmadığı şeklinde yanıtlanır. Bu nedenle, kimyasal gebeliğin normal gebeliğe dönüp dönmediği sorusu cevaplanamaz. Ancak kimyasal gebelikten sonraki ilk adet kanamasından sonraki 14-15. günlerde tekrar yumurtlama meydana geldiği için kişi yeniden gebe kalabilir.

Kimyasal gebelik kaç gün sürer?
Sağlıksız embriyo oluşumunun neden olduğu kimyasal gebelik genellikle 4 ila 5 günlük adet kanaması ile sona erer. Bu durum normal adet kanamasından farklı değildir ve bazı durumlarda daha uzun veya daha uzun kanamaya neden olabilir.
Bu yöntem, kimyasal bir gebeliğin kaç gün sürebileceği sorusuna cevap verebilir. Ancak kanama 10 günden fazla sürüyorsa kişi mutlaka değerlendirme için dış gebelik konusunda bir doktora başvurmalıdır. Sağlıklı günler dileriz ?