Rubella, insanlar arasında kızamıkçık olarak bilinen çok yaygın bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon genellikle çocuklarda görülen ve hamilelikte de görülebilen bir sağlık sorunudur. Hafif ateş ve şişmiş lenf düğümleri, öksürük ve burun akıntısı gibi soğuğa benzer semptomları vardır. Rubella virüsü bulaşmış kişilerle yakın temas ve aynı havayı solumak, hastalığın yayılması için yeterlidir.
Teşhis için kan testleri kullanılabilir. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte analjezik ve ateş düşürücülerin kullanılması ve bol miktarda sıvı tüketilmesi ile bir süre sonra şiddeti azalacak ve kaybolacaktır. Genellikle kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olmaz, ancak hamile kadınlarda görüldüğünde bebekler için hayati tehlike oluşturabilir.

Kızamıkçık nedir?
Rubella, bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Damlacıklarla yayılan rubella oldukça bulaşıcıdır. Virüs bulaşmış kişiler, kızarıklık başlamadan bir hafta önce ve kızarıklık ortadan kalktıktan bir veya iki hafta sonra enfekte olacaktır.
Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında etrafa saçılan su damlacıkları virüs içerir, sağlıklı bir kişinin solunum yoluna düştüğünde hastalığa neden olabilir. Bu hastalığa sahip bazı kişiler herhangi bir belirti göstermeden bu süreçten geçebilse de sağlıklı insanlara bulaşabilir. Hastanın vücudunda daha önce oluşan antikorlar nedeniyle genellikle ömür boyu korunur.
Ayrıca aşı ile koruma sağlanabilir. Özellikle hamilelik sırasında hastalık bulaşmışsa ciddi semptomlara, düşüklere ve bebekte kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle, tüm bireyler önerilen sağlıklı zamanda kızamıkçık aşısı olmalıdır.

Kızamıkçık belirtileri nelerdir?
Rubella, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan ve genellikle çocuklarda ciddi komplikasyonlara neden olmayan bir hastalıktır. Bazı çocuklarda herhangi bir belirti görülmese bile hastalığın üstesinden gelinebilir. Rubella enfeksiyonunun ana semptomu, pembe veya kırmızı lekeli bir döküntüdür.
Bu tip cilt lezyonları genellikle yüzde ve çevresinde başlar ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır. Kızarıklık ortalama 3 gün sürer. Bu nedenle rubella, bazı bölgelerde üç günlük kızamık olarak da adlandırılır. Rubella hastalığı sırasında yetişkinlerde ve çocuklarda yaygın görülen semptomlar şunlardır:
- Hafif ateş
- Gözlerde şişlik ve kızarıklık (konjonktivit)
- Öksürük
- Baş ağrısı
- Burun akıntısı
- Kas ağrısı
- Kulak arkası ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi
Rubella hastalığı riski en fazla anne karnındaki bebeklerdir. Hamile bir kadın hamilelik sırasında kızamıkçık geçirdiğinde, hastalık bebeğe de bulaşabilir. Enfekte olan bebek, doğuştan kızamıkçık sendromu adı verilen bir hastalıktan muzdariptir.
Bu, bebekte kalp kusurları, sağırlık, katarakt, zeka geriliği, karaciğer ve dalak hasarı, tiroid hastalığı ve diyabet gibi komplikasyonlara yol açabilir. Doğuştan rubella sendromlu gebe kadınlar, doğumdan sonra düşük veya bebek ölümüne neden olabilir. Bundan kaçınmak için hamile kalmayı planlayan herkesin kızamıkçık aşısı olması gerekir.

Kızamıkçık neden olur?
Rubella virüsü, kızamıkçık hastalığına neden olan ajandır. Virüs yakın temas veya solunum yolu ile yayılır, hapşırma ve öksürme sırasında burun ve boğazdan atılan küçük sıvı damlalarıyla kişiden kişiye bulaşabilir.
Virüs, enfekte bir kişiden damlacıkları soluyarak veya damlacıkların bulaştığı nesnelere dokunarak vücuda taşınabilir. Anneye bu şekilde virüs bulaştığı için anne karnındaki bebeğe de kan yoluyla bulaşabilir. Rubella virüsüne karşı rutin aşılamanın olmadığı ülkelerde çoğu rubella vakası görülmüştür.
Ek olarak, kızamıkçık aşısı olmayan çocukların hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir. Hamilelik sırasında anne karnında görülen doğumsal rubella sendromunun en tehlikeli dönemi, gebeliğin ilk üç aylık dönemidir. Hastalığı önlemenin en etkili yolu aşıdır.
Öncelikle gebe kalmayı planlayan kadınların aşı olması gerekir, bu kadınlara daha önce kızamıkçık aşısı yapılmamış ve rubella hastalığı olmamıştır. Aşılamadan en az 4 hafta sonra gebelikten korunmalıdır.

Kızamıkçık teşhisi nasıl konur?
Rubella hastalığında sağlık kuruluşlarına başvurmanın en yaygın nedeni ciltte kızarıklıktır. Bu kızarıklık farklı hastalık türlerinde de ortaya çıkabileceğinden, doktorun tıbbi öykü ve fiziki muayeneden sonra kan testleri yaptırması gerekir.
Bu kan testi ile kızamıkçık veya benzeri semptomlara neden olan diğer hastalıklar incelenir. Testte kandaki rubella virüsüne karşı antikorlar çalışılır. Antikorlar; bağışıklık sistemi tarafından üretilen, virüs ve bakteri gibi zararlı maddeleri tanıyıp yok edebilen proteinlerdir. Rubella enfekte ise, hastalık kan testleri ile teşhis edilebilir.
Bundan sonra hastanın yaşını, hamilelik durumunu ve komplikasyonlarını ve diğer faktörleri değerlendirin ve bir tedavi planı geliştirin. Rubella çok çabuk yayılabilir. Bu nedenle, enfekte kişinin ailesi ve çevresi de hastalık açısından taranmalıdır. Özellikle kızamıkçık hastalığından muzdarip olmayan ve hasta kişinin çevresine aşı yapılmayan hamile bir kişi varsa, o kişi derhal sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Sağlıklı günler dileriz ?