Koronavirüsün neden olduğu hastalığa direnmek için güçlü bir bağışıklık sistemi gereklidir ve koronavirüsün dünya üzerindeki etkisi ve ülkemiz çok yönlü olarak gelişmeye devam etmektedir. Bu yüzyılın koronavirüs salgınından kaçınmak için sağlıklı beslenme, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak güçlü bir bağışıklığa sahip olmak çok önemlidir. Bu dönemde vücudun direncini artırmanın yolu doğru besinlerle dengeli beslenmekten geçer.
Korona Virüs Nedir?
Koronavirüs ailesi daha çok hayvanlarda görülen bir virüs ailesidir. Zaman içerisinde mutasyon geçirerek insanlarda şiddetli akut solunum yetmezliğine neden olan bir virüs şeklini almıştır. Yeni tip COVID-19 virüsü daha önceki yıllarda görülen Sars ve mers virüsü ile genetik olarak benzerlik göstermektedir.
Sars ve mers kadar ağır seyretmese de bulaşıcılık oranı oldukça yüksektir ve bu nedenden dolayı da Pandemilere neden olmaktadır. Damlacık ve temas ile bulaşıcılık söz konusudur. Ancak kesin ve net değildir. Koronavirüs gıda yoluyla bulaşabilir mi? Hasta olan kişi gıda üzerine direk olarak öksürür veya temas ederse bulaş olur.
Nasıl Bulaşır?
Yeni tip COVID-19 virüsünün bulaşıcılık oranı çok yüksektir. Virüs hakkında daha bir çok bilgi henüz netlik kazanmamıştır. Bulaşma şekli
- Damlacık yoluyla
- Temasla
Sosyal mesafenin korunmadığı durumlarda bulaşma söz konusudur. Hasta olan kişilerin izole edilmesi büyük önem taşır. Hasta olan kişiler maske taksalar dahi hastalığı bulaştırmaları söz konusudur. Hasta olan kişilerin tabağından yemek bulaş nedenidir.
Belirtileri Nelerdir?
Koronavirüs herkeste aynı belirti göstermez. Kişinin vücut direnci, genetik yapısı ve bağışıklık sistemi belirtilerin görülmesi açısından çok önemlidir. Bağışıklık sistemi düşük olanlarda çok ağır solunum yetmezliğine neden olarak ölümlere sebebiyet verebilir. En sık görülen belirtiler şunlardır:
- Ateş
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Halsizlik
- İshal
- Tat ve koku alamamak
- Şiddetli baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
Belirtiler kişiden kişiye göre değişir. Süper taşıyıcı olarak adlandırılan kişilerde hiçbir belirti görülmez. Bu kişiler virüsü taşır ancak hastalanmazlar.
Tedavisi Nasıldır?
Koronavirüs, virüs ailesinden olduğu için henüz kesin ve net bir tedavi şekli yoktur. Tedavi şekli daha çok kişinin durumuna göre planlanır. Antiviral ilaçlar ve kinin içeren sıtma ilacı yeni tip koronavirüsün tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Solunum sıkıntısı çeken hastalara solunum desteği verilerek rahatlaması sağlanır. Oksijen tedavisi ve sıvı tedavisi hastayı rahatlatır.
Etkin bir tedavi şekli olmadığından dolayı korunmak çok önemlidir. O yüzden ısrarla sosyal mesafe ve temas üzerinde durulmaktadır. Her şeyde olduğu gibi gıda konusunda da hassas olmak korunmada önem taşır. Alınan gıdaları evde dezenfekte etmek ve evde pişirmek korunma açısından çok önemlidir.
Nar
Nar, mevsim meyveleri arasında antioksidan kapasitesi yüksek bir meyvedir. Polifenol içerdiği için hücre hasarını azaltabilir. Ayrıca hastalık sürecinde ortaya çıkan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Narı ikiye bölüp salatalara ekleyebilir veya öğleden sonra atıştırmalık olarak yoğurda ekleyebilirsiniz. Kemoterapi tedavisi görüyorsanız, nar yemek sakıncalı olabilir.
Turunçgil
Narenciye meyvelerinde bulunan limon, portakal ve mandalina C vitamini açısından zengin olmalı, bu yüzden yenmelidir. Bu meyveler, içerdikleri C vitamini ve antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.
Ayrıca turunçgillerin (hesperidin ve apigenin gibi) içindeki flavonoidler beyin sağlığını koruyabilir ve nörodejeneratif hastalıkları önleyebilir. Salatanıza 1 limon eklerseniz ve her gün 1 portakal tüketirseniz, günlük C vitamini ihtiyacınızı takviye etmeden karşılayabilirsiniz.
Yumurta
Yumurta, ortak olarak ihtiyacımız olan tüm amino asitleri içeren yüksek kaliteli bir protein kaynağı, bir tür besindir. Yumurta Covid-19’u geçtikten sonra, hücre hasarını eski haline getirmek için artan protein gereksinimlerini destekler. Vücuttaki kolesterolü artırarak kalp sağlığınızı korur. Kahvaltıda haşlanmış yumurta yiyebilir veya öğle yemeğini kızarmış yumurta ile değiştirebilirsiniz.
Balık
Balık yüksek kaliteli bir proteindir ve bağışıklığı güçlendirmek için günlük diyetten alınmalıdır. İyot, protein ve sağlıklı yağ içeriği vücudunuz için çok faydalıdır. Haftada bir balık yiyeceksiniz; felç ve kalp krizi riskini azaltın. Önemli olan balığın nasıl pişirildiğidir. Kızartma işlemi balığın yağ içeriğini artırır ve sağlıklı besin içeriğini azaltır. Balık pişirirken haşlama, ızgara veya kavurma kullanılmalıdır.
Brokoli
Brokoli, koyu yeşil bir sebze olarak vitamin deposu olduğunu gösterir. C vitamini, K vitamini ve bağışıklık sisteminizi güçlendirip iltihabı azaltan biyolojik olarak aktif bileşikler içerir. Zengin lif içerir. İçeriği kalp damar sağlığınızı korur, sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler. Lahana ailesinden lahana ve Brüksel lahanası yemeyi unutmayın. Sağlıklı günler dileriz ?