Göz problemi olan birçok kişi gözlükten kurtulmak için lazer göz ameliyatı olmayı düşünür. Görüşünüzü iyileştirmek için lazer göz ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, lazer göz ameliyatının acıttıp acıtmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Lazer destekli yerinde keratomiller, sağlık hizmeti sağlayıcılarının gerçekleştirdiği en yaygın tekniktir.

Lazer göz ameliyatı nedir?
İnsanların çoğu lazer göz ameliyatı sırasında herhangi bir ağrı yaşamaz. Biraz baskı hissedebilirsiniz, ancak cerrahınız rahatsızlığı en aza indirmek için işleminizden önce size uyuşturan göz damlaları verecektir.
Lazer göz ameliyatı, miyopluk, astigmatizm veya ileri görüşlülük gibi görme sorunlarını düzeltmek için gözünüzün yüzeyini yeniden şekillendirir. İlk lazer göz ameliyatı 1987’de Berlinde gerçekleştirildi. O zamandan beri diğer lazer göz ameliyatları gelişmeye devam etti.
Çoğu durumda, lazer göz ameliyatı ağrısızdır ve işlem sırasında uyanık kalırsınız. İyileşmeniz sırasında yalnızca hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Şiddetli ağrı, enfeksiyon gibi nadir görülen bir komplikasyonun belirtisidir. Prosedürünüz sırasında ve sonrasında neler bekleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Lazer göz ameliyatı acıtıyor mu?
Lazer göz ameliyatı genellikle ağrısızdır. İşlem sırasında gözlerinizde bir baskı hissi yaşayabilirsiniz, ancak bu durumla kişiden kişiye değişir. Ameliyatınızdan önce cerrahınız gözlerinizi uyuşturmak için size anestezik damlalar verecektir.
Daha sonra kornea adı verilen gözünüzün dış tabakasında bir kanadı kesmek için küçük bir bıçak veya lazer kullanacaklar. Bundan sonra, gözlerinizi yeniden şekillendirmek için bir lazer kullanacaklar. Prosedürünüzden sonra gözleriniz:
- Yanma
- Kaşıntısı
- İçinde bir şey varmış gibi hisler olabilir.
Gözlerinizi ovuşturmanızı veya kazara onları dürtmenizi önlemek için size koruyucu bir kalkan verilecektir. Kalkan ayrıca uyurken gözlerinize baskı uygulamaktan kaçınmanızada yardımcı olur. FDA’ya göre, anestezinin etkisi geçtikten sonra ameliyatınızdan sonra hafif bir rahatsızlık veya ağrı yaşayabilirsiniz.
Ağrıya neden olabilecek olası komplikasyonlar:
Her ameliyat gibi, lazer göz ameliyatı da komplikasyon riski taşır. Enfeksiyon veya yerinden çıkmış kornea flebi gibi bazı komplikasyonlar şiddetli ağrıya neden olabilir.
Şiddetli ağrı yaşıyorsanız, derhal doktorunuza başvurmalısınız. Ameliyatınızdan yaklaşık 1 hafta sonra gözlerinizi ovuşturmaktan kaçınmak ve komplikasyonları önlemek için doktorunuzun ameliyat sonrası talimatlarının geri kalanını takip etmek önemlidir.

Lazer göz ameliyatı için uyutulur muyum?
Lazerle göz ameliyatı geçirenlerin çoğu işlem sırasında uyanık kalır. Ameliyatın tamamı genellikle 30 dakikadan az sürer. Gerçek lazer prosedürü genellikle göz başına bir dakikadan az sürer.
2016 araştırmasına göre, yeni SMILE prosedürü göz başına sadece 25 saniye sürüyor. Anestezik göz damlaları cerrahlar tarafından sizi uyutan genel anesteziye tercih edilir.
Araştırmalara göre genel anestezinin riskleri vardır ve ameliyatın fiyatını arttırır. Nadir de olsa genel anestezi, ateşe ve kas kasılmalarına neden olan kötü huylu hipertermi gibi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bazı yan etkilere neden olabilir. Ameliyatınız konusunda endişeli hissediyorsanız, rahatlamanıza yardımcı olmak için valium gibi bir yatıştırıcı önerilebilir.
Olası yan etkiler ve göz doktorunuzu ne zaman aramalısınız?
Lazer göz ameliyatından sonra şiddetli ağrı normal değildir. Şiddetli ağrı yaşıyorsanız, potansiyel olarak ciddi bir komplikasyonun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Görüşünüz iyileşmek yerine kötüleşirse veya gözde kızarıklık veya renk değişikliği veya göz çevresinde akıntı fark ederseniz de doktorunuza başvurmalısınız.
Ameliyat sonrası en sık görülen yan etki gözlerde kuruluktur. Araştırmalar, ameliyatından bir hafta sonra insanların %85-90’ında gözde kuruluk yaşadığını bulmuştur.
Diğer olası yan etkiler şunları içerir:
- Görüşte değişiklik: 2017’de yapılan bir araştırma incelemesine göre, insanların %20 kadarı, ameliyatdan sonra parlama, halo görme, ışıklara bakarken yıldız patlamaları, bulanıklık, azalmış kontrast duyarlılığı dahil görme değişiklikleri yaşandığı belirtilmiştir.
- Kornea flep komplikasyonları: Cerrahınızın işlem sırasında kestiği flebi içeren sorunlar, ameliyat uygulanan kişilerin %10-40’ında ortaya çıkar.
- Kornea ektazi: Kornea ektazi, korneanızın şekil değiştirmesine neden olan, korneanızın zayıflamasıdır. ameliyatdan sonra insanların yaklaşık %4-60’ında görülür.
- Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar, ameliyat olan kişilerin %10’undan daha azında görülür.
1000’de 1’den daha azında ortaya çıkan ameliyatının nadir yan etkileri şunlardır:
- iskemik optik nöropati
- retina dekolmanı
- vitröz kanama
- arka vitreus dekolmanı

Bununla birlikte, şiddetli ağrı, potansiyel olarak ciddi bir komplikasyonun belirtisidir. İşleminizden sonra şiddetli ağrı hissederseniz hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Sağlıklı günler dileriz ?