Mide Yanmasını Anında Bitirmek İstiyor Musunuz?

0
1142
Mide yanması

Mide yanması / ekşimesi, mide de ve yemek borusunda hissedilen gastrointestinal hastalıklardan veya yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bir semptomdur. Bu yanma hissini tetikleyen bir çok sindirim sistemi hastalığı olabilir. Bunlar başlıca; Ülser, gastroözofajel reflü, gastrit, mide kanseri, besin intoleransı vb’dir. Peki, mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanması
Görsel: Mide yanması

Mide yanması neden olur? 

Yemek yendikten sonraki hissedilen mide ekşimesinin en temel sebepleri, sağlıksız bir beslenme düzeni, tıkanırcasına yemek yeme, yemek yedikten hemen sonra uyuma/uzanma (öğün sonrasında en az 3 saat beklenilmelidir), aç karnına sigara tüketimi, günlük alınması gerekenden fazla alkol tüketimi (Kadın/gün ≤ 15 gr; Erkek/gün ≤ 30 gr alkol içeren içecekler), düzensiz bir uyku ve aşırı stres durumu gelmektedir. Tüketilen besinlerin sonrasında oluşan yanma hissinin, diyet tedavisi ve beslenme davranışı değişikliği ile önüne geçilebilmektedir.

Mide ekşimesini etkileyen faktörler nelerdir? 

Aşırı yağlı ve işlenmiş besinler, sigara-alkol ve çok sıcak besinler, çikolata, kafein oranı yüksek besinler: koyu çay ve kahve, uyarıcı besinler: acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, soğan ve sarımsak gibi besinlerin tüketiminin fazla olması mide ekşimesini etkileyen faktörlerdir.

Sağlıklı besinler içeren bir diyet uygulayarak, az fakat sık yemek yiyerek, lif içeriği yüksek ve probiyotik özelliği olan besinler tüketerek beslenme davranış değişikliği yapabilirsiniz. Besin tüketiminden sonra yanma hissi oluştuğunda, hangi besini tükettikten sonra oluştuğuna dikkat edilmelidir. Bu durum besin intolaransının sebebi olabilmektedir. Yanma hissi oluştuğunda hafifletmek için aşağıdaki besinler tüketilebilir:

1.    Zencefil:

Hazımsızlığa, mide şişkinliklerine ve mide bulantısına yardımcı olmaktadır

2.    Karbonatlı su karışımı: 

Karbonatlı Su vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Mide asidini nötreleyebilecek bu karışım sayesine yanma hissinin önüne geçilebilir.

3.    Soğuk süt: 

Sütün sindirim sistemine etkisi bireyden bireye farklılık gösterebilmektedir. Eğer ki laktoz intoleransınız yoksa, mide yanmasının engellemek adına bir bardak soğuk süt içilebilir.

Mide yanması
Görsel: Mide yanması

4.    Meyan kökü:

Ülser ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletebilen şifalı bir bitkidir.

5.    Elma:

Lif içeriği yüksek olduğundan, sindirim sürecine yardımcı olmaktadır ve mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlamaktadır.

6.    Badem:

İçeriğinde bulunan lif, antioksidan ve mineraller sayesinde mide asidini nötrleştirmede etkilidir. Günde 10-15 adet çiğ olarak tüketilebilir.

7.    Bal:

Sindirim sistemini düzene sokmakta yararlı olan en doğal çözümlerden biridir. Günde 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz/ çayınıza veya ılık suya ekleyebilirsiniz.

Genellikle hamilelikte mide yanması neden olur?

Genel anlamda hamilelikte mide yanması bütün gebe kadınlarda görülen, normal bir durumdur. Üstelik de hamilelik öncesi birçok kadın böyle bir rahatsızlık yaşamaz. Çünkü bu durum gebelikte bazı fiziksel ve hormonsal değişimlerin bir sonucudur.

Genellikle hamilelikte mide yanması şu nedenlerden kaynaklanır;

  • Hormonsal değişimler gebelik döneminde yaşanan bir şeydir. Relaksin ve progesterone hormonları sindirimi oldukça yavaşlatır. Dolayısıyla yenilen besinler geç kana karışır. Bu sebeple midenin boşalması da gecikir. Bu durum yanmaya sebebiyet verir.
  • Kaslar da gebelikte değişim geçiriyor. İç karın içinde yer alan kaslar da bu dönemde gevşer. Maalesef bunların arasında mide kası da vardır. Buradan rahatça çıkan besinler yemek borusuna hareket eder. Yanma bu şekilde de olur.
  • Doğuma son 1-2 ay kala rahim büyümeye başlar. Bu bir doğum hazırlığıdır. Bu midenin yukarı itilmesine sebebiyet verir. Yanmanın bir diğer sebebi de budur.

Daha öncede değinildiği gibi reflü sadece gebelik yaşayan kadınlarda görülmez. Çoğu erkekte de görülen bir şeydir. Herhangi bir nedenden, fiziksel ve hormonsal değişim yaşayan erkeklerde rahatsızlık görülür. Yani bu rahatsızlığı bazı değişiklikler tetikliyor.

Mide yanması
Görsel: Mide yanması

Hamilelikte mide yanması ne zaman kendini gösterir?

Hamilelikte mide yanması süreci aslen kadından kadına değişiyor. Neden olarak, her kadının yapısı farklılık gösterir. Bu sebeple de süreç kişinin yapısına göre şekilleniyor. Hamileliğin doğal durumlarından olan mide yanması bazı kadınlarda 1.trimester döneminde görülüyor. Bazılarında ise daha ileriki safhalarda durum gerçekleşiyor. Nitekim dünya genelinde, 3.trimester döneminde rahatsızlık kendini belli ediyor. Bu durumlar mide kası gevşemesi ve büyüyen rahmin mideyi yukarı itmesinden kaynaklanıyor.

Hamilelikte mide yanması için ne yapılabilir?

Hamilelikte mide yanması için şunlar yapılır;

  • Başı mümkün olduğunca yukarıda tutmak
  • Vücudun mevcut duruşuna dikkat etmek
  • Az ve sık yemek yemek gereklidir.
  • Mideye zarar veren yiyeceklerden uzak durmak
  • Mide asidine iyi gelen şeyleri tercihen geceleri yemek
  • Sıvı tüketime azami ölçüde dikkat etmek

Sağlıklı günler dileriz 😊