Pilatesin Faydaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
442
pilatesin-faydalari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Günümüzde oldukça popüler olan pilates geniş bir kültüre hitap eden geçmiş dönemlere dayanan köklü bir spordur. Bilinen aksine pilatesin faydalarının sadece kadınlara yönelik olduğu düşünülür ancak bu tamamen yanlıştır. Öncelikle bu yanlış algıyı ortadan kaldırmak gerekiyor. Cinsiyet, din, dil, ırk, boy, kilo veya yetenek fark etmeksizin pilates herkes tarafından yapılabilir. Annelik yolunda ailesi olarak pilatesin faydalarını anlatan bu makaleyi sizin için derin bir araştırma yaparak derledik.

pilatesin-faydalari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler (1)
Görsel: Pilatesin faydaları hakkında bilmeniz gerekenler

Günümüzde 600’dan farklı egzersiz çeşidi olan pilates profesyonel sporcular tarafından bile yapılmaktadır. Birçok vücut ağrısına karşı etkili olduğu uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Sırt, boyun ağrılarını azalttığından dolayı, pilates doktorlar tarafından bazı hastalıkların yan tedavisi olarak önerilmektedir. Sadece fiziksel bir aktivite olarak bilinmesi de bir başka yanlı bilgidir. Pilates depresyona ve yaşam kalitesine etkili, insanı iyi hissettiren bir aktivitedir.

Pilatesin Tanımı Nedir?

Pilates kelimesi köken olarak “Kontroloji” olarak bilinir. İnsanlar tarafından günlük egzersiz, iyi hissetme aracı ve bazı kişiler tarafından geçim kaynağı olarak kullanılan bir vücut egzersiz yöntemidir. Pilatesin yardımcı olduğu olumlu etkiler arasında vücudun yapısını dengeleme, iyi bir görünüm ve buna benzer yanlar vardır.

Pilatesin bazı zorlayıcı aktivite çeşitleri vardır. Bu çalışmalar yapılırsa insanın gücünü yönetme yeteneği, gücü ve hareket kabiliyeti artar.

pilatesin-faydalari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler (4)
Görsel: Hamileler için pilatesin faydaları

1. İç Gücünüzü Artırır

Pilatesin birçok hareketi vücudun merkezine odaklanır. Bu odaklanma sonucunda insanın merkezi dengesi düzenlenir, vücut desteklenir ve stabilize edilir. İç gücün dengelenmesinin ve işlevinin artırılmasının etkisi sırt ve kalça ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

2. Duruşunuzu Geliştirir

Bazı insanların yürüyüşü oturuşu ve duruşu dik değildir. Bunlardan birisi siz de olabilirsiniz. Hatırlayın kesinlikle size küçükken aileniz, sonrasında arkadaşlarınız dik durmanız ve dik bir şekilde yürümeniz gerektiğini söylemiştir. Pilatesi insanın duruşunu düzelten bir aktivite olarak görülür. Bu duruşu sağlarken dengesiz kasları, omuz ve sırt ağrılarını ve kişinin zayıflığını hedefler. Bu yönlerin geliştirilmesiyle insanın duruşu da dikleşir ve kendisini daha mutlu hisseder.

3. Sırt Ağrılarınızı Azaltır

Pilates vücut kaslarının kasılmasını ve gevşemesini sağlayan birçok hareket seçeneği sunar. Bu hareketlerin sonucunda birçok kas çalışır ve vücudun stabilize olması için organları destekler. Bu sayede sırt ağrılarını büyük oranda azaltan bir yol izlenmiş olur.

pilatesin-faydalari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler (2)
Görsel: Pilatesin faydaları nelerdir?

4. Yaralanmalarınızı Önler

Pilates temel olarak bir dengeleme aktivitesidir ve doğru çalışmalar neticesinde vücudu en uygun şekilde dengeler. Sağlam ve dengesiz olan bir vücut zayıf, gevşek veya çok sert kasların sonucunda ortaya çıkar ve normal bir vücuda göre yaralanmalara karşı daha savunmasızdır. Pilatesin bir diğer faydası da bu noktada ortaya çıkar. Vücudun dinamik yapısını güçlendirir, hareket kabiliyetini artırır ve en önemlisi kas sıkılığını ve gevşekliğini dengelemeyi hedefler. Bu sayede yaralanma risklerini de azaltır.

5. Enerji Seviyenizi Artırır

Araştırmalar pilatesin nefese odaklanarak kardiyorespiratuar kapasiteyi artırdığını göstermiştir. Uzmanlar tarafından da bu artışın hem mutluluk veren hormonlar üzerinde hem de oksijen akışı ve kan dolaşımında olumlu bit etkiye sahip olduğu belirtilmiştir.

6. Vücut Farkındalığınızı Arttırır

Pilates bir zihin-vücut birleşimi uygulamasıdır. Pilatesin farklı antrenman yöntemleri ile vücutla beraber zihinde çalıştırılır ve gelişir. Bunun neticesinde kişilerin kendisine ve çevresine olan farkındalığı aşırı oranda artar. Bu farkındalığı yakalayan kişiler hem ilişki kurmada hem de yeme içme gibi aktivitelerinde de olumlu bir düzen sağlar.

pilatesin-faydalari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler (3)
Görsel: Pilates faydaları

7. Stresinizi Azaltır

Vücudunuzun bir kez farkındalığına vardığınız zaman hayat sizin için çok daha rahat bir ortama dönüşecek ve birçok olumlu etkiler arasında boğulacaksınız. Bu etkiler arasında en önemlisi de içinde bulunduğunuz stresin azalmasıdır. Çünkü pilatesin odaklanma, nefes egzersizleri de vardır ve bunların doğrudan etki ettiği sistem sinir sistemidir. Doğal olarak pilates sizleri olumsuz modlardan çıkarır ve daha iyi hissettirir.

8. Adet Ağrılarınızı Azaltır

Bütün kadınlar adet dönemin de farklı seviyede ağrılar ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalır. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda doğru ve uygun bir şekilde yapılan pilatesin bu tarz sorunlara karşı olumlu etkileri olabileceği ortaya koyulmuştur.

9. Esneklik ve Hareketliliğinizi Arttırır

Esneklik ve hareketlilik terimleri bazen birbiri ile karıştırılmaktadır. Bunların öncelikle farklılıklarını belirleyelim. Esneklik vücuttaki bir kasta bulunan pasif gerilme miktarı olarak tanımlanır. Hareket ise eklemlerinizde bulunan ve yapılabilen hareket aralığına verilen bir addır. Bu ikisinin kombinasyonları ve artırılması sonucunda sağlam güçlü bir vücuda sahip olursunuz.

Hareketlilik ve esneklik temelde dengeye bağlıdır ve dengenizi geliştirmeniz gerekmektedir. Tecrübeli bir pilates araştırması sonucunda, uygun pilates egzersizlerini seçerek bu kabiliyetlerinizi kontrollü bir şekilde artırabilir ve günden güne daha güçlü bir vücuda sahip olabilirsiniz.

10. Dengenizi Arttırır

Dengeli bir yapıya sahip olmak her yaşta önemlidir ve erken yaşta dengeli olmak ilerleyen yaşları da etkiler. Pilates uygulamaları sayesinde evinizde ya da pilates merkezlerinde denge üzerine çalışmalar yapabilir. Var olan dengenizi hatırı sayılır seviyelerde artırabilirsiniz. Vücudun bir koordinasyon içinde uzanma, dönme, yürüme veya koşma hareketi yapmasını herkes ister. Bunun en temel yolları dengenizi sağlamaktan geçer.

Kaynaklar: 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6581086/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30712743/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28443790/