Pişik Neden Olur ve Nasıl Geçer?

0
1011
Pişik Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Pişik Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Pişik, sadece bebeklerin değil, her yaşın cilt problemlerinden birisidir. Genel olarak, bebeklerde pişik karşımıza çıksa da yetişkinlerde de pişik oldukça yaygın bir durumdur.

Peki, pişik neden olur?

Pişik olduktan sonra genel olarak, bu bölgeyi dışarı çıkarken kapatmak ve gizleme gereği duyuyoruz. Bu durum, pişik tedavisi için hiç iyi bir yöntem değildir!

Peki, pişik olan bölgeye hangi kremleri sürebiliriz? Vücudunuzda sık sık pişik çıkıyor, pişiğe karşı önlem almak istiyorsanız, Annelik Yolunda ekibi olarak hazırladığımız bu yazımız tam size göre!

Görsel 1: Pişik, sadece bebeklerin değil, her yaşın cilt problemlerinden birisidir.

Pişik Nedir?

Pişik, genel olarak kalça, koltuk altı, bacak arası, göğüs altları, genital bölge çevresi ve kasıklarda karşımıza çıkmaktadır. Birbirine değen cilt dokusunda meydana gelen terleme ve bu terlemenin ciltte hassasiyet yaratmasıyla pişik oluşmaktadır.

Bebeklerde pişik ise genel olarak amonyak sebebiyle oluşmaktadır. Bebeklerin bezlerinin sık sık değiştirilmemesi ve idrarın uzun süre cilde değmesinden dolayı bakteriler buradaki üreyi amonyağa dönüştürüyor. Ortaya çıkan amonyak ise ciltte pişiğe sebep oluyor.

Görsel 2: Birbirine değen cilt dokusunda meydana gelen terleme ve bu terlemenin ciltte hassasiyet yaratmasıyla pişik oluşmaktadır.

Pişik problemi, daha çok yaz aylarında ve nemli ortamda meydana gelmektedir. Özellikle nemli bölgelere tatile gidenler, tropikal tatil planı yapanlar mutlaka pişiğe karşı önlem almalıdır.

Pişiğin Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlar altında cildimizin dış katmanında ince bir yağ tabakası bulunmaktadır. Bu yağ tabakası, cildimizi dış etkenlerden korumakla görevlidir, fakat aşırı terlemek, nemli bir ortamda bulunmak, sürtünme ve amonyak nedeniyle buradaki yağ tabakası hasar görür ve cilt tahriş olmaya başlar.

Görsel 3: Normal şartlar altında cildimizin dış katmanında ince bir yağ tabakası bulunmaktadır.

Peki, pişik olduğunuzu nasıl anlarsınız? Pişik olan bölgede genel olarak, kırmızı ıslak bir görünüm oluşur. Pişik olan bölgede sızlama, yanma ve kaşınma hissinin oluşması normaldir. Bebeklerde ise pişik, genel olarak bezin cilde değdiği bölgelerde oluşmaktadır. Eğer pişik engellenmezse, pişik belirtileri kırmızı içi su dolu kabarcıklara ve minik şişliklere dönüşebilmektedir. Pişik sorunu ilerledikçe ağrısı da artmaktadır.

Pişik Nedenleri Nelerdir?

Pişik nedenlerinin başında aşırı terlemek, aşırı kilo ve nemli ortamda bulunmak gelmektedir. Çok kalın kıyafetler giymek, terlemek ve vücudunun nemli kalması pişiğe davetiye çıkartmaktadır. Bu nedenlerin dışında, genital bölgede duş jeli gibi pH değeri uygun olmayan temizleyiciler kullanmak da pişik nedenlerinden birisidir.

Dar kıyafetler giymek, vücudun hava almasına engel olmak, sentetik kıyafetler tercih etmek de pişiğe sebep olabilmektedir. Vücut bakımına ve vücut temizliğine dikkat ettiğiniz sürece cildinizin daha sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Aşırı terlediğinizde ya da vücudunuzun nemli kaldığını hissettiğinizde mutlaka iç çamaşırınızı değiştirmeli ve vücudunuzu temizlemelisiniz. Tabii pişik nedenleri arasında aşırı kiloyu da unutmamak gereklidir. Aşırı kiloluların pişikten uzak kalması için mutlaka hava aldıracak kıyafetler seçmesi ve vücut bakımına dikkat etmesi gereklidir.

Görsel 4: Pişik nedenlerinin başında aşırı terlemek, aşırı kilo ve nemli ortamda bulunmak gelmektedir.

Pişik Olmaması İçin Neler Yapmalısınız?

Pişik olmayı engellemek için vücut bakımınıza dikkat etmelisiniz. Vücudunuzun nemli kalmasını engellemeli ve cilt pH oranını bozacak ürünlerden uzak durmanızı öneririz. Pişik oluşmaması için vücudunuza sürekli pudra uygulamak cildinizin aşırı kurumasına ve pul pul dökülmesine yol açabilmektedir.

Pişik olmamak için duş aldıktan sonra mutlaka vücudunuzu iyice kurutmalısınız. Havlu ile vücudunuzun nemini almalı, sert havlu kullanmaktan kaçınmalısınız. Vücudunuzu kuruladıktan sonra vücut kremi kullanarak cildinizin ihtiyacı olan nemi almasını sağlayabilirsiniz.

Pişik Nasıl Geçer?

Pişik mi oldunuz? Endişelenmeyin! Her yetişkin hayatında en az bir kere pişik olabilmektedir. Önemli olan pişik olduktan sonra cildinize doğru bakım yaparak pişiğin mantara doğru ilerlemesini engellemektir. Eğer pişiği ortaya çıkaran nedenleri durdurmazsanız, pişik problemi ilerleyerek vücudunuza yayılabilir ve daha ağrılı olabilir.

Görsel 5: Önemli olan pişik olduktan sonra cildinize doğru bakım yaparak pişiğin mantara doğru ilerlemesini engellemektir.

Pişik olduktan sonra bu bölgeyi kuru tutmalı ve bol kıyafetler giyerek pişiğin nefes almasını sağlamalısınız. Eğer çok nemli bir bölgede yaşıyorsanız, pişiğinizi kontrol altına almak için günde bir defa bu bölgeye pudra sürebilirsiniz. Denize ya da havuza girdikten sonra hızlıca kurulanmalı ve bikininizi değiştirmelisiniz. Islak kıyafetlerle oturmak pişik olmanıza neden olabilir. Cildinizi serin tutmak, aşırı güneşten kaçınmak ve soğuk duş almak, pişik olan bölgenin rahatlamasını sağlar. Yetişkinlerde pişik sorunu, genel olarak 10 ila 15 gün içinde kendiliğinden geçer. Eğer iki haftanın üzerinde pişik problemi yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora gitmenizi öneririz.

Annelik Yolunda ekibi olarak, sağlığınıza ve cildinize dikkat etmenizi temenni eder, huzurlu günler dileriz!

Kaynaklar:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636#:~:text=Overview,regularly%20can%20develop%20the%20condition.
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11037-diaper-rash-diaper-dermatitis
  3. https://www.healthline.com/health/baby/types-of-diaper-rash

Görsel Kaynak: https://www.bolgegundem.com/bahar-aylari-kabusunuz-olmasin-uzman-isim-uyardi-polenler-alerjik-hastaliklari-teti-1435855h.htm