Ramazan ayının gelmesi ile birlikte değişen gündelik yaşam düzeninden dolayı Ramazan’da spor yapmak, vücudu sağlıklı ve zinde tutmak için oldukça önemli bir durumdur. Oruç, dua, tefekkür ve ibadet ayı olarak dünya çapında Müslümanlar tarafından benimsenen Ramazan’ın birçok manevi kazançları ve bazı fiziksel faydalar sağladığı bilinmektedir. Hicri Takvim baz alındığından ötürü her yıl Ramazan Ayı’nın net tarihi değişir. 2022’de 02 Nisan’a denk gelen Ramazan ayı 02 Mayıs gün batımında sona erer. Bu dönemde Müslümanlar gün doğumu ve gün batımı arasında oruç tutarlar, yani orucun tam uzunluğu coğrafi konuma bağlıdır. Bundan dolayı aç kalma süresi de yaşanılan bölgeye göre değişir. Bu da gün içerisindeki açlık durumunu ve vücut gereksinimlerini de değiştirir. Annelik Yolunda ekibi olarak sizler için bugün Ramazan ayında oruç tutarken spor yapmak hakkında bilmeniz gerekenleri bu makalemizde derledik.
Ramazan’da Spor Yapmak ve Oruç Tutmak
Oruç kavramı, yüzyıllardır birçok kültür ve din tarafından zihni, bedeni ve ruhu arındırmak ve iyileştirmek için tasarlanmış manevi bir eylem olarak benimsenmiştir. Son zamanlarda çeşitli oruç diyetleri kilo vermek için popüler bir mekanizma haline gelmiştir. Bununla birlikte, Ramazan ayında oruç tutmak ile aralıklı oruç tutmak arasında bazı önemli farklılıklar vardır. Ramazan orucu periyotları güneş ve ay tarafından belirlenirken, aralıklı oruç periyotları genellikle oranlarla belirlenir (16:8 veya 5:2 diyeti gibi). Daha da önemlisi, Ramazan ayında oruç tutmak su tüketiminden kaçınmak anlamına gelirken, aralıklı oruç gerektiği kadar sıvı almanızı sağlar.

Ramazan ayında oruç tutma sürelerinin 15 – 16 saatlere kadar uzayabildiği durumlar göz önüne alındığında iftar ve sonrasında dengeli bir şekilde beslenmek sağlık için son derece önemli bir husustur. Bu bağlamda yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenemeyen bireylerin Ramazan ayında en çok şikâyet ettikleri durum da anormal bir şekilde kilo almaktır. Bu durum, öncelikle metabolizma hızının değişmesinin yanında ayrıca Ramazan’da spor yapmaya gerekli özenin gösterilmemesinden kaynaklanmaktadır. Ramazan’da spor yapmak ve dengeli beslenmek bu ay boyunca ve ilerleyen yaşamınız boyunca sizi her zaman zinde, sağlıklı ve fit bir birey yapar.
Ramazan’da Spor Yapmak için Dikkat Etmeniz Gerekenler
Oruç tutmaya başlamadan önce belirli bir spor düzeniniz varsa bunu kendi metabolizma ve vücut sağlığınıza göre birkaç düzenleme ve geliştirme ile Ramazan’da spor yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak daha önceden düzenli bir spor geçmişiniz veya periyodunuz yoksa profesyonel bir destek alarak vücut düzeninize göre bir Ramazan spor programı oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte burada sizler için derlediğimiz bilgilerden yola çıkarak da kendinize göre bir spor düzeni oluşturabilir ve Ramazan’da spor yapma ile birlikte ilerleyen zamanlarda da bu düzeni devam ettirebilirsiniz. Ramazan’da Spor yapmak ve vücudunuzu diri tutmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
-
- Ramazan’da spor yapmaya yeni başlayanlar veya yüksek tansiyon, şeker, kolesterol, kalp rahatsızlıkları olan bireyler, düşük şiddet ve yoğunluğa sahip, 30 – 45 dakikalık hafif tempolu yürüyüş, pilates, yoga gibi egzersizleri haftada üç kez gerçekleştirebilirler.
- Düzenli bir spor programına sahip iseniz eğer Ramazan’da spor yapmak için programınızın şiddetini ve süresini azaltarak spor yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte aerobik egzersizlerini de sabah saatlerinde yaparak su kaybınızın sağlık açısından tehlike yaratmasının önüne geçebilirsiniz.

Ramazan’da tok tutan yiyecek önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Ramazan’da Spor Yaparken Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Ramazan’da spor yaparken yaptığınız egzersizlerin yanında uzun soluklu açlık ve susuzluk göz önüne alındığında beslenme de son derece önemlidir. Bunun için dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde sıralamak mümkün:
-
- İftar yaparken doğrudan ana öğüne geçmeden önce çorba ile hafif bir başlangıç yapın. Uzun süreli açıklıktan sonra bir anda ağır yiyecekler ile midenize yüklenirseniz hem sindirim sorunu yaşar hem de yediğiniz yiyeceklerden sağlıklı bir verim elde edemezsiniz.
- Çorba gibi hafif bir sıvı yiyecekten sonra kısa bir dinlenme arası vermeniz gerekir. Aksi durumda sürekli kendinizi aç hisseder ve normal bir öğünde yediğinizden çok daha büyük porsiyonlar tüketirsiniz.
- İftarda yiyeceğiniz yemekleri birkaç periyoda bölebilirsiniz, bu durum iftar sonrası yapacağınız egzersizleri yaparken size zorluk çıkartmayacaktır.
Ramazan’da Ne Zaman Egzersiz Yapılır?
Ramazan’da spor yapmak ve dengeli beslenmeden sonra gelen bir diğer önemli nokta egzersizin ne zaman yapılmasıdır. Kişinin metabolizmasına göre farklı saatlerde egzersiz yapılabilir ancak bu durum, egzersizin yapıldığı saate göre şiddetini, türünü ve süresini de etkileyecektir. Örneğin, iftardan önce egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız iftardan 1 – 2 saat önce yapabilirsiniz. Bununla beraber iftardan sonra egzersiz yapmayı tercih edenlere ise iftarı bitirdikten sonra takriben 1 – 2 saat egzersiz yapmaları tavsiye edilir. Uzun soluklu bir açlıktan sonra ana yemekten sonra egzersiz yapmak vücuda faydadan çok zarara neden olur. Egzersiz sonrası hafif yiyeceklerin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bu besinlerin kasların yapısını, gelişimini ve sağlığını koruyan lif, vitamin, mineral ve protein ağırlıklı yiyecekler olduğundan emin olun.

Annelik Yolunda ekibi olarak sizlere Ramazan’da spor yapmak konusunda bazı bilgileri derledik, sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek ve her zaman zinde bir vücuda sahip olmak istiyorsanız size en iyi gelen spor şeklini ve beslenme düzenini belirleyebilir ve bir uzmana danışabilirsiniz. Bir sonraki yazımıza kadar kendinize ve sağlığınıza çok iyi bakmanız temennimiz ile sağlıcakla kalın… 😊