Ramazanda Uzak Durulması Gereken Besinler

0
701

Ramazan ayı boyunca kaçınılması gereken yemekler hakkında bilgi vericez. Ramazan ayında kendinizi yorgun hissetmenizin sebebi uzun süredir aç olmanızdır. Bu dönemde kişi metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle kendini bitkin hissedecektir. Sahur ve iftar olarak düzenli yemek yemeniz ve beslenmeye özen göstermeniz gerekir.

ramazan sofrası
Görsel: ramazan sofrası

Patates kızartması, hamur işleri, şekerli veya yağlı yiyecekler, şerbetli tatlılar, çok tuzlu veya baharatlı yemekler, şarküteri ürünleri gibi yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Su gerçekten önemlidir. Sahur ve iftarda 2 litre su içilmesi tavsiye edilir. Susuz kalmamak çok önemlidir. Bazı insanlar uykusu bölünmesin diye sahura kalkmaz. Sahur önemli çünkü iftarı zaten akşam ezanıyla birlikte açıyoruz.

Akşam ezanından sonra sahura kadar bir şey yemezseniz açlık süreniz daha da uzar. Daha çok kilo almaya başlarsınız. Çünkü iftar zamanında kişi tıka basa yemeye başlar. Yanlış olan durumlardan bir tanesi de budur. Sahuru kahvaltı şeklinde yapmaya dikkat edin. Neredeyse iki dilim tuzsuz peynir yeterli olabilir. Normal kilolu ve sağlıklı kadınlar bir haşlanmış yumurta, erkekler ise iki haşlanmış yumurta yiyebilir.

yumurta-tuketimi
Görsel: Sağlıklı yumurta tüketimi

Sizi tok tutacak diğer önemli bir öğün de süt ürünleri, 4 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak süttür. Ayrıca bir çeşit meyve yiyebilirsiniz. Doygunluk hissinizi uzatmak için ekmek olarak esmer ekmek, tam buğday, tam buğday veya çavdar ekmeği yemenizi öneririz. İftarınızı iki aşamada yapın.

İftara başlarken de 2 aşamalı bir şekilde başlayın. Birinci iftar ikinci iftar şeklinde beslenmelisiniz. İftarda önce suyunuzu için. Sonra çorbayla başlın. Çorbanız ne çok sıcak ne çok sıcak olmalı. Çorbanızı 5-6 dakikaya yayarak için. Orucunuzu açtıktan sonra bir 5 dakika bekleme süresi tanımalısınız.

Mide uzun bir açlık dönemi geçirir; hazımsızlık, gaz sorunları ve şişkinlik yaşamamak için yavaş yavaş tüketmek gerekir. Ana yemeğinizi tükettikten sonra bir ya da iki ara öğün beraberinde gelecektir. Bunu bir meyve bir yoğurt şeklinde yapmanız gerekir. Günde bir bardak maden suyunu öneriliyor.

Ramazan sürecinde metabolizma yavaşladığı için mevcut kilonuzu korumak isterseniz. Fakat kilo veremez misiniz, tabi ki verebilirsiniz. Çok yağlı hamur işleri gibi besinlerden kaçınarak iftarda pirinç makarna değil de bulgur pilavı tüketerek dikkat ederseniz olabilir. Kişi eğer obez ise ve rahatsızsa kilolarından bir aylık bir süreçte 2 kilo kadar vermesi doğru bulunur. Ramazandan sonra toksit atıcı ya da detoks programları uygulayıp ramazan ayının vermiş olduğu yorgunluk ve bitkinliği de atmış olursunuz.

Ramazanda karın şişkinliğine neden olabilecek faktörler nelerdir?

Karın şişkinliği, mide ağrısı ve rahatsız edici bir tokluk hissiyle mi uyandınız? Bu sorunun birçok nedeni olabilir ve dünyadaki binlerce insan bunu yaşamış olabilir. Yiyecekle ilgili ödem tutma ve şişkinlik sorunlarımızı çözmek göründüğü kadar zor ve imkansız değildir. Bütün gün midenizde kalmaması için kahvaltınıza az miktarda ekleyebileceğiniz 5 kahvaltılık besinden söz edeceğiz. İşte karın şişkinliğinde sizi rahatlatacak 5 yiyecek.

Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter)
  • Hassas barsak sendromu (Irritable kolon)
  • Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)

Karın şişkinliği nedir?

Yoğun bir güne başlamadan önce uğraşmanız gereken son şey; karın şişkinliği, mide ağrısı, tokluk hissidir. Yaşadığınız şişlik birçok şeyle ilişkili olabilir, bu nedenle en iyisi araştırmak ve soruna neyin neden olduğunu bulmaktır.

Şişkinliğin en önemli nedeni ise yediklerinizdir, hatta nasıl yediğinizdir. Çünkü yanlış yemek yemek mide rahatsızlığına ve şişmeye neden olabilir. Ayrıca çok hızlı yemek, yediğinizi çiğnememek, çok fazla tuz yemek, yeterince su içmemek, çok fazla lif alımı ve düzenli gazlı içecek tüketimi şişkinliğin nedenlerinden biridir.

ramazan iftar sofrası
Görsel: ramazan iftar sofrası

Laktoz intoleransı, aşırı hava yutma, kabızlık, huzursuz bağırsak sendromu, ince bağırsak bakterilerinin aşırı büyümesi ve tembel mide (yani anormal derecede yavaş mide boşalması) da şişkinliğe neden olabilir.

Beslenme uzmanları, belirli yiyecekleri yiyerek özellikle sabahları şişkinliği önleyebileceğinize değinirler. Şişkin bir mide ile uyanıyorsanız ve ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız, sabah karın şişkinliğini azaltmak ve güzel bir güne başlamak için aşağıdaki 5 yiyeceği seçebilirsiniz:

Su

Diyet listelerinin hemen hemen vazgeçilmez ve ilk üyesi olan su, günde 2-3 litre tüketildiği zaman kesinlikle metabolizmaya muhteşem bir etki sağlıyor. Ayrıca oturarak çalışıyorsanız gün boyu yediğiniz besinleri bağırsaklarda biriktirmeden dışarı atılmasını sağlar. Kan dolaşımı ve organlar üzerinde de önemli oranda etkiye sahip olan su, günün mutlaka her öğününde tüketilmelidir.

Sağlıklı günler dileriz 😊