Günlük hayatta bir takım nedenlerin sebep olduğu ve kanın yeteri kadar ulaşmamasından kaynaklanan sağ kol uyuşması, birçok kişinin başına gelen kronik problemler arasında yer alır. İlk olarak pek önemsenmese de önemli sağlık sorunlarının belirtilerinden biri olabilen sağ kol uyuşması, birbirinden farklı sağlıksal sorunları işaret ediyor olabilir. Peki sağ kol uyuşması neyin belirtisidir?
Şeker Hastalığı
Dünya genelinde yaygın olan hastalıklardan biri olan şeker hastalığı, ülkemizde rastlanma oranı en yüksek hastalıklar arasında yer almaktadır. ”sağ kol uyuşması neyin belirtisidir?” olarak sık sık sorulan ve birbirinden farklı birçok belirtisi olan bu hastalığın, sinir sıkışmasına da neden olduğu bilindiği için, bir takım uyuşmalarda gözlenebilmektedir.
İleri seviyede ağır seyreden şeker hastaları, yüksek bir ihtimale sahip sinir iltihaplanması problemi ile karşı karşıya kalabileceği için, özellikle kolların alt ve dirsek bölümünde ciddi uyuşmaları yaşayabilmektedir. Bu nedenle birçok şeker hastasının günlük hayatta karşılaşabildiği bu problem, ilk defa yaşayanlar için de şeker hastalığının habercisi olabilmektedir.
Vitamin Eksikliği
Vücut geneline yayılan uyuşma problemlerinin yaşanmasındaki en büyük nedenlerden birisi de vitamin eksikliğidir. Günlük hayatta vücudun zinde ve sağlıklı bir aksama sahip olabilmesi için oldukça önemli bir yere sahip olan vitaminler, eksikliği halinde özellikle beyne yakın sinir sistemlerinde uyuşmaya neden olabilmektedir. ”sağ kol uyuşması neyin belirtisidir?” sorusunun ilk cevabı olan vitamin eksikliğine neden olabilecek vitaminler şunlardır;
- B6
- B12
- C
- D
Sinir sistemi sağlığını yakından etkileyen bu vitaminler, eksik alımı ve yeterli seviyenin karşılanmaması durumunda kollarda uyuşmaya neden olabilmektedir. Bununla birlikte insan vücudunun bir diğer ihtiyacı olan magnezyum, fosfat ve kalsiyum gibi mineraller de, eksik olması halinde bir takım uyuşma problemlerini meydana getirebilen maddeler arasında yer alır.

Karpal Tünel Sendromu
Diğer belirti hastalıklarının aksine direkt olarak kol sinirlerini nitelendiren bir sağlık sorunu olan karpal tünel sendromu, kol yapısında yer alan orta sinirlerin zedelenmesi veya işlevini yitirmesi problemlerinde tanısı konan bir hastalıktır.
İlk belirtileri arasında ciddi anlamda uyuşma, belirli bir süre kas yapısını kullanamama gibi belirtilerin olduğu karpal tünel sendromu; ”sağ kol uyuşması neyin belirtisidir?” sorusunun akla gelen ilk cevapları arasında yer alır. Erken teşhis olanaklarında oldukça büyük bir ilerlemeyi kişi sağlığına sunabilmektedir. İlk belirtilerinden biri olan uyuşma, daha sonra doku zedelenmesi ile birlikte kol sinirlerinin şişmesine ve kullanım dışı kalmasına sebep olabilmektedir.
Sağ Kol Uyuşmaları Ne Zaman Tedavi Gerektirir?
Birçok hastalığın ilk belirtileri arasında bulunan sağ kol uyuşmaları, belirli bir süre boyunca hiçbir iyileşme göstermemesi ve aktif bir şekilde tekrarlanması durumunda mutlaka tedavi gerektiren problemler arasında yer almaktadır. Sağ kol uyuşmaları şu gibi durumlarda mutlaka tedavi gerektirmektedir;
- Sağ kol üzerinde yaşanan uyuşma gün içerisinde 2 veya 2’den fazla ise,
- Yaşanılan uyuşma problemleri 15 dakikadan daha uzun sürüyorsa,
- Uyuşma anında halsizlik veya mide bulantısı gibi ek belirtiler yer alıyorsa,
- Uyuşma sağ kol üzerinden başka bir sinir sistemine iletim sağlıyorsa, mutlaka bu uyuşma problemleri için bir doktora başvurulması gerekmektedir. Sağ kol uyuşmaları, günlük rutin uyuşmalarından biri de olabileceği gibi, aynı zamanda ciddi bir sağlık probleminin de habercisi olabilmektedir.
Sağ Kol Uyuşmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde en sık yaşanan kronik rahatsızlıklardan biri olan sağ kol uyuşmaları, düzenli ve dozaj arttıran bir ilerlemeye sahip olduğu takdirde mutlaka bir uzmana başvurulması gereken problemler arasında yer alır. Sağ kol uyuşmalarının tedavisi, ”sağ kol uyuşması neyin belirtisidir?” sorusunun cevabı olarak; ilk önce bu uyuşmaya neden olan hastalığın tespit edilmesi ile uygulanır. Bu aşama için yaşam standartlarını düşüren uyuşma problemleri için mutlaka uzmana başvurmanızı ve en yakın zamanda eski sağlığınıza kavuşmanızı dileriz.